59o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η πόλη ζει στον καύσωνα του φεστιβάλ

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες, λαμπερός ήλιος, αλλά αίθουσες με sold out προβολές να αποδεικνύουν ότι το κοινό επιλέγει το καλό σινεμά!

Χρυσός Φοίνικας, Χρυσή Αρκτος, Χρυσό Λιοντάρι

Το κοινό του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να απολαύσει στις πρώτες μέρες των προβολών του τρεις απο τις σπουδαιότερες ταινίες της χρονιάς: αυτές που απέσπασαν τα μεγάλα βραβεία στα πιο σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου. Το «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κορε-Εντα (ο επάξιος Χρυσός Φοίνικας του
φεστιβάλ Καννών) ήταν η μεγάλη πρεμιέρα του φεστιβάλ. Ακολούθησε το Σάββατο η sold out (και τόσο συγκινητική) προβολή του «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν (η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 13 Δεκεμβρίου) που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας και χθες έκανε την πανελλαδική πρεμιέρα της και η Χρυσή Αρκτος του Βερολίνου 2018: το «Μη Με Αγγίζεις» (Touch me Not) της Αντίνα Πιντίλιε. Η Ρουμάνα σκηνοθέτης ήταν εδώ για να παρουσιάσει την (αρκετά προκλητική και αμφιλεγόμενη) ταινία της που θα κάνει πρεμιέρα κανονικά στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου. «Οταν ήμουν 20, νόμιζα πως ήξερα τα πάντα για την αγάπη, για το πώς πρέπει να είναι μια υγιής σχέση. Σήμερα, μετά από είκοσι χρόνια προσπάθειας και αναταράξεων, ότι γνώριζα για την οικειότητα και το σεξ έχασε το νόημα του και εξελίχθηκε σε μια πιο πολύπλοκη και άβολη αντίφαση. Σαν καθρέφτης αυτού του προσωπικού ταξιδιού, το "Touch Me Not" είναι μια καλλιτεχνική αναζήτηση πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη κι όμως ανικανότητα να αγγίξεις και να σε αγγίξουν, να επικοινωνήσεις...»

Τα «Διαβολόψαρα» του διαγωνιστικού Η ψαριά του διαγωνιστικού τμήματος φέτος είναι πλούσια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα ούτε στα μισά του φεστιβάλ κι έχουμε δει ταινίες με βάθος, πρωτοτυπία και άποψη. Αγαπημένο μας, μέχρι στιγμής, το «Manta Ray» («Διαβολόψαρο») του ταϊλανδού σκηνοθέτη Πουτιπόνγκ Αρουνπένγκ.

Ενα πυκνό σκοτεινό δάσος κι ένα ποτάμι. Αυτό είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Ενα δάσος που το βράδυ δεν πρέπει να επισκέπτεσαι. Γιατί τις νύχτες, οπλισμένοι άντρες κυνηγούν θηράματα. Και τα θάβουν κάτω από τη λάσπη και τις άγριες ρίζες της πυκνής βλάστησης. Ανάμεσά τους κι ένας νεαρός ψαράς που ακολουθεί τις σκοτεινές αποστολές του αφεντικού του για λίγα έξτρα χρήματα. Ο ίδιος δεν είναι βίαιος. Αντίθετα, αγαπά αυτό το δάσος. Το επισκέπτεται τη μέρα και ακούει τη γη - έχει μάθει να ερμηνεύει τις δονήσεις της και να βγάζει στην επιφάνεια πολύχρωμα πετράδια. Δεν τα κρατά, τα χρησιμοποιεί ως δόλωμα για να προσελκύει «διαβολόψαρα», τα αγαπημένα του ψάρια - κάτι κατάμαυρα τεράστια σαλάχια. Οταν μια μέρα αντί, για πολύτιμες πέτρες, βρίσκει μισοθαμμένο και ημιπεθαμένο έναν νεαρό άντρα, ο ψαράς αποφασίζει να τον περιθάλψει - ίσως για να εξιλεωθεί. Ο άντρας είναι μουσουλμάνος πρόσφυγας της μειονότητας των Ροχίνγκια, κι ανάμεσα σε όσους θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά στους υγρούς τάφους του δάσους. Είναι μουγγός, ντροπαλός και φοβισμένος. Μέσα από τη φιλία του με τον νεαρό ψαρά όμως ξεκινά διστακτικά να ελπίζει σε μια νέα ζωή - ένα νέο τόπο, ένα νέο σπίτι, ένα καινούργιο πουκάμισο. Γιατί όσα διαφορετικά ξερνά η θάλασσα δεν είναι απαραίτητα τρομαχτικά. Μπορεί απλά να μη γνωρίζουμε τη γλώσσα τους. Και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι αν θα τους κάνουμε χώρο για να συνυπάρξουμε, ή θα τα ξαναρίξουμε στο νερό.

Με ένα απαράμιλλης ομορφιάς σινεμά μαγικού ρεαλισμού, που στο βυθό του κρύβει ένα μεγαλόπρεπο πολιτικό μήνυμα, το ντεμπούτο του διευθυντή φωτογραφίας Πουτιπόνγκ Αρουνπένγκ προ(σ)καλεί τον θεατή να μη φοβάται τα διαφορετικά πλάσματα.

Queer CinemaΤο μεγαλύτερο, πιο fun και πιο πολιτικό αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Queer Ελληνικό Σινεμά ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας του Τάκη Σπετσιώτη «Μετέωρο και Σκιά» στο Ολύμπιον και συνεχίστηκε με τις ταινίες των Αθηνά Τσαγγάρη, Παντελή Παγουλάτου, Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, Αδάμ Καρυπίδη και Χρήστου Δήμα. Περιμένουμε την προβολή της «Στρέλλας» του Πάνου Κούτρα και το μεγάλο πάρτι που θα ακολουθήσει την Πέμπτη.

Το ελληνικό σινεμά φοράει τα καλά του Γιάννης Στάνκογλου, Αρης Σερβετάλης, Μαρία Καλλιμάνη, Κάτια Γκουλιώνη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Στράτος Τζίτζης – τόσοι και τόσοι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί και λαμπεροί πρωταγωνιστές αφήνουν για λίγο την Αθήνα και τις υποχρεώσεις τους και ανεβαίνουν στο φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους και να παρακολουθήσουν ταινίες. Είναι υπέροχο να βλέπεις την εθνική σου κινηματογραφία συγκεντρωμένη, να ανταλλάζεις απόψεις και να συζητάς για το σινεμά.

Που είσαι Βαρδάρη; Η αφύσικα ζεστή ατμόσφαιρα της πόλης και, ναι, μιλούμε κυριολεκτικά για την θερμοκρασία και όχι για την φεστιβαλική αύρα, φέρνει διλήμματα: να μπούμε στη σκοτεινή αίθουσα ή να ψάξουμε για παραλία; Πρώτη φορά στα χρονικά, ο καλοκαιρινός καιρός, ο λαμπερός ήλιος κι αυτά τα ασυναγώνιστα θεσσαλονικιώτικα ηλιοβασιλέματα συναγωνίζονται τις ουρές για καλό σινεμά. Οι sold out αίθουσες είναι η απάντηση, πάντως.
Keywords
Τυχαία Θέματα