Τέλειωσε η διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια ή μόλις άρχισε;

Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές ανά τον πλανήτη θα την θυμούνται για πολλά χρόνια. Ο πανικός που επικράτησε στις αγορές, θύμισε σε κάποιες φορές, την εποχή της Lehman Brothers που κάποιοι πετούσαν τις μετοχές τους στον δρόμο.

Στην πατρίδα του καπιταλισμού την περασμένη Δευτέρα ο δείκτης Dow Jones, έφτασε να χάνει μέχρι και 1.600 μονάδες σε μία συνεδρίαση, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Τελικά έχασε κάτι λιγότερο, περί τις 1.200 μονάδες. Το κακό όμως δεν σταμάτησε εκεί. Την Πέμπτη

ο ίδιος δείκτης έχασε πάνω από 1.000 μονάδες, που ήταν το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ.

Όμως και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Τα μεγάλα χρηματιστήρια είχαν μεγάλες διακυμάνσεις.

Από την στιγμή που ξεκίνησε η διόρθωση (29 Ιανουαρίου) μέχρι και την περασμένη Παρασκευή (8 Φεβρουαρίου) η εικόνα των μεγάλων αγορών ήταν η εξής:

DOW JONES (Νέα Υόρκη): Πτώση 9,11%.DAX (Φρανκφούρτη): Πτώση 9,24%.CAC (Παρίσι): Πτώση 8,14% καιFTSE (Λονδίνο): Πτώση 7,48%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν χαθεί σχεδόν 5 τρισ δολάρια.

Και τώρα τι ;

Το βασικό ερώτημα πλέον που υπάρχει είναι εάν η διόρθωση, αναμενόμενη μεν, ολοκληρώθηκε ή θα έχει και συνέχεια. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια. Το ποσοστό έφτασε το 10%, είναι μεν σχετικά μεγάλο για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, εάν δεν έχει και πιο κάτω, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι δείκτες έγραψαν μέσα στον Ιανουάριο ιστορικά υψηλά. Όποια και να είναι η αντίδραση, είναι δεδομένο ότι το 2018 πάμε σε μία νευρική περίοδο στα χρηματιστήρια, όπου θα βγαίνουν αλλά και θα χάνονται εύκολα χρήματα.

Κρ. Λαγκάρντ

Οι απότομες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών στις παγκόσμιες αγορές δεν είναι ανησυχητικές, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αντιθέτως όπως δήλωσε στο CNBC, σε συνέδριο που διεξάγεται στο Ντουμπάι, τις θεωρεί μια «καλοδεχούμενη διόρθωση».

«Υπήρξε έντονη μεταβλητότητα από τη μια μέρα στην άλλη, κυρίως με «οδηγό» τις ΗΠΑ» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Αλλά εάν συγκρίνετε τις αποτιμήσεις μια εβδομάδα πριν, υπήρξε μια διόρθωση 6 έως 9% που κατά τη γνώμη μας είναι ευπρόσδεκτη».

Να σημειωθεί ότι οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή μια διόρθωση της bull market του προηγούμενου έτους και όπως φαίνεται την περασμένη εβδομάδα υπήρξε το πρώτο σημάδι γι ‘αυτό. Πάντως οι ειδικοί είναι διχασμένοι για το αν η αγορά έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ή εάν θα συνεχίσει να υποχωρεί κι άλλο.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ φαίνεται αισιόδοξη: «Παρατηρήσαμε ότι παρά την αστάθεια, τα κανάλια και οι μηχανισμοί της αγοράς λειτούργησαν καλά και βλέπουμε επίσης ότι η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι άφθονη και διαθέσιμη για την ενίσχυση της οικονομίας».

Πηγή : newsit.gr

The post Τέλειωσε η διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια ή μόλις άρχισε; appeared first on NewsVoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα