Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ισπανία
Δεκαέξι χρόνια μετά τη Νότια Αφρική, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η Ισπανία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην Ιστορία της. Το 2010 ήταν ο Αντρές Ινιέστα στον τελικό με την Ολλανδία, που είχε λυτρώσει τη «Ρόχα» στο 116′ της παράτασης, τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 2026 πήρε τη «σκυτάλη» ο Φεράν Τόρες στο 106′ του επιπλέον χρόνου (0-0 ο κανονικός αγώνας) για να στείλει την ομάδα του Λουίς Ντε λα Φουέντε στην κορυφή του κόσμου με το 1-0 επί της Αργεντινής στο MetLife Stadium του Νιου Τζέρσεϊ.
Η αποβολή του Έντσο Φερνάντες στις καθυστερήσεις του τελικού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβασή του. Μια Αργεντινή, που ήταν μόνιμα κλεισμένη στην άμυνά της – κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο – με μηδέν τελικές προσπάθειες, ήταν εμφανές ότι ο στόχος της ήταν να στείλει το ματς στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Σκαλόνι και μοιραία απέτυχε να κάνει το back to back στους τίλους, μετά το 2022 και το τρόπαιο που κατέκτησε στο Κατάρ στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Γαλλία.
Ο Λιονέλ Μέσι κλείνει με αυτό τον τρόπο την καριέρα του στην Εθνική, έχοντας πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο πριν από 4 χρόνια και ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση όντας δεύτερος σκόρερ με 8 γκολ πίσω από τον Κιλιάν Μπαπέ των 10 τερμάτων.
Κακό από πλευράς ποιότητας ήταν το πρώτο 45λεπτο του τελικού, με την Ισπανία να προσπαθεί περισσότερο να επιτεθεί και την Αργεντινή σε μόνιμη θέση άμυνας να ψάχνει την αντεπίθεση. Οι δύο ομάδες, πάντως, σε γενικές γραμμές απέφυγαν να ρισκάρουν φυλάσσοντας περισσότερο τα νώτα τους.
Δυο καλές στιγμές σημειώθηκαν στο διάστημα αυτό, αμφότερες για τη «Ρόχα». Με τον Γιαμάλ στα πρώτα λεπτά να βρίσκεται σε θέση βολής απέναντι από τον Μαρτίνες, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό. Στο 38′ το σουτ του Ογιαρθάμπαλ από το ημικύκλιο της περιοχής βρήκε σε ετοιμότητα τον Ε. Μαρτίνες.
Η «Ρόχα», όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο ήταν η ομάδα που προσπαθούσε να αναπτυχθεί πιο ορθολογικά και να βρει τους διαδρόμους για να σκοράρει, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Η άμυνα των Αργεντινών εύκολα ή, δύσκολα έκλεινε όλα τα κενά και κρατούσε το μηδέν. Επιθετικά, η «Αλμπισελέστε» ήταν παντελώς… αδιάφορη!
Στο 64′ ο Μαρτίνες απέκρουσε πολύ δύσκολα σε κόρνερ το σουτ του Όλμο, σε μία χρονική περίοδο που η Ισπανία αύξανε όλο και περισσότερο την πίεσή της, ενώ τρία λεπτά μετά ο γκολκίπερ των Αργεντινών, μπλόκαρε την κοντινή κεφαλιά του Τόρες. Και πάλι ο Μαρτίνες ήταν σε σωστή θέση στο 77′ στο βολέ του Κουμπαρσί.
Ο τελικός πήρε φωτιά στο 90’+3 όταν ο Βίντσιτς έβγαλε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Εντσο Φερνάντες για φάουλ στον Λαπόρτ. Οι Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Σλοβένο ρέφερι όχι για το αν ήταν φάουλ, αλλά για την κάρτα που δέχθηκε ο άσος της Τσέλσι. Το VAR συμφώνησε με τον «άρχοντα» του τελικού κι έτσι η Αργεντινή μπήκε στην παράταση με παίκτη λιγότερο.
Παρότι το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος των Ισπανών, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες αποδείχθηκε «φύλακας-άγγελος» της εστίας των Αργεντινών και τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις δεν επέτρεψε στους Ίβηρες να προηγηθούν. Ακόμη και στο 90’+7 ήταν εκεί στο απευθείας φάουλ του Γιαμάλ απομακρύνοντας την μπάλα σε κόρνερ κι αμέσως μετά ο Βίντσιτς σφύριξε τη λήξη…
Το επιπλέον ημίωρο
Μια φάση που σίγουρα θα συζητηθεί έγινε στο 97′. Ο Νίκο Γουίλιαμς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με σουτ, αλλά δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Σλοβένος διαιτητής είχε σφυρίξει επιθετικό φάουλ του Μερίνο στον Οταμέντι, κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει σε όλα τα ριμπλέι που έδειξε η τηλεόραση. Το γκολ, πάντως, δε μέτρησε…
Τεράστια ευκαιρία έχασε η Ισπανία στο 103′ με τον Μερίνο να μην μπορεί να πιάσει από κοντά την κεφαλιά μετά από σέντρα του Νίκο Γουίλιαμς.
Η ποδοσφαιρική… δικαιοσύνη αποδόθηκε με την έναρξη του β’ ημιχρόνου της παράτασης. Ο Νίκο Γουίλιαμς «έστρωσε» με το κεφάλι στον Φεράν Τόρες και ο στράικερ της Μπαρτσελόνα στο 106′ «εκτέλεσε» τον Μαρτίνες (1-0), που αυτή την φορά δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα.
Ο στράικερ της Μπάρτσα πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 115′, το οποίο δεν μέτρησε καθώς είχε ξεκινήσει από οφσάιντ.
Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Κίτρινες: Λ. Μαρτίνες, Παρέδες, Φερνάντες, Ρομέρο
Κόκκινες: 90’+3 Φερνάντες (δεύτερη κίτρινη), 120’+6′ Παρέδες (απευθείας στον πάγκο)
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Πόρο, Κουμπαρσί, Λαπόρτ (99′ Ερικ Γκαρσία), Κουκουρέγια, Ρόδρι (99′ Θουμπιμέντι), Ρουίθ (62′ Πέδρι), Μπαένα (75′ Ν. Γουίλιαμς), Όλμο (75′ Μερίνο), Γιαμάλ, Ογιαρθάμπαλ (62′ Φεράν Τόρες).
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): E. Μαρτίνες, Μοντιέλ (58′ Μολίνα), Ρομέρο (70′ Μεδίνα), Λ. Μαρτίνες (44′ λ.τρ. Οταμέντι), Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (70′ Σιμεόνε), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, N. Γκονζάλες (46′ Παρέδες), Άλβαρες (102′ Σενέσι), Μέσι.
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων
Το άρθρο Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ισπανία εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δαμόκλειος σπάθη»: Ο Τραμπ αντιμέτωπος με επιλογή «ιστορικής καταστροφής», ενώ η σύγκρουση ξεφεύγει
- Η περιοχή της Αθήνας όπου η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 29,1°C τη νύχτα – «Φθινόπωρο» σε άλλα μέρη της χώρας
- Σκηνές απείρου κάλλους στη Γκραν Κανάρια: Οικογένεια «φέσωσε» ξενοδοχείο με 2.100 λίρες και προσπάθησε να διαφύγει
- Ισπανία: Νεκρός 13χρονος την ώρα των πανηγυρισμών για τη νίκη στο Μουντιάλ
- H ισπανική τηλεόραση «δίκασε» την Αργετινή: «Άθλιο θέαμα…»
- Μουντιάλ 2026: Ποιος “εφηύρε” την παράταση που έκρινε τον τελικό;
- Angelika Dusk: η ζωή πέρα από τις προσδοκίες
- ΕΟΔΥ: Επτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – 6 από αυτά με νοσηλεία
- Σε τροχιά «εκτός ελέγχου» οι εχθροπραξίες ΗΠΑ και Ιράν – «Τριγμοί» στις αγορές, εκτινάσσεται ξανά το πετρέλαιο
- Χαλκιδική: Έστησαν ψεύτικο έρανο την ώρα που η 7χρονη δίνει μάχη για τη ζωή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ισπανία
- Πώς αμείβονται σήμερα οι δημιουργοί μουσικής και τι αλλάζει με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AUTODIA)
- Αγορά ακινήτων-Fractional ownership: Γιατί ο θεσμός της συνιδιοκτησίας αναπτύσσεται τώρα στην Ελλάδα
- Ανήλικη στη Θεσσαλονίκη μπήκε σε μπαρ με παραποιημένη αστυνομική ταυτότητα – Εντοπίστηκε σε κατάσταση μέθης
- Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός να μετατρέψουμε το ΟΑΚΑ όχι απλά σε ένα χώρο άθλησης, αλλά και σε ένα χώρο αναψυχής και πρασίνου
- Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως έπληξαν στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ισπανία
- Πώς αμείβονται σήμερα οι δημιουργοί μουσικής και τι αλλάζει με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AUTODIA)
- Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως έπληξαν στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ
- Αγορά ακινήτων-Fractional ownership: Γιατί ο θεσμός της συνιδιοκτησίας αναπτύσσεται τώρα στην Ελλάδα
- Ανήλικη στη Θεσσαλονίκη μπήκε σε μπαρ με παραποιημένη αστυνομική ταυτότητα – Εντοπίστηκε σε κατάσταση μέθης
- Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός να μετατρέψουμε το ΟΑΚΑ όχι απλά σε ένα χώρο άθλησης, αλλά και σε ένα χώρο αναψυχής και πρασίνου
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- Ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων του Δημοσίου: Ετήσιο όφελος 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποτίμηση του ΕΚΤ
- Κυρ. Μητσοτάκης: Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας
- Ουκρανικά μη επανδρωμένα συστήματα έπληξαν 12 ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με Ουκρανό διοικητή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΚΚΕ για τα 52 χρόνια από τον «Αττίλα»: Συντονισμένη εργατική – λαϊκή πάλη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το νησί
- Η Μαύρη Θάλασσα έγινε τιρκουάζ και η NASA κατέγραψε το φαινόμενο από το διάστημα
- Κ. Μητσοτάκης: Η Ισπανία κέρδισε δίκαια, έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο – Δεν αρκούν μόνο οι σταρ, το βλέπουμε και στην πολιτική
- Πολιτική γκρίνια, το «αόρατο χέρι» του Τραμπ και αισχροκέρδεια: Μια διαφορετική ανασκόπηση του Μουντιάλ
- Ο Τραμπ αποσύρει το αεροσκάφος-δώρο του Κατάρ για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας
- Τα λεφτά δεν χάνονται, αλλάζουν χέρια
- N.Δένδιας για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα παράνομης κατοχής
- Κυψέλη: Αναζητούνται απαντήσεις για 200 διαμερίσματα με ρωγμές
- Αναλυτικά τα 15' νούμερα τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα (19/7/2026)
- Πρεμιέρα για το«Καλοκαίρι μαζί» του ΑΝΤ1 - Καλοκαίρι μαζί Ενημέρωση Νίκος Ρογκάκος: «Επιλογή του σταθμού είναι να προχωρήσει την ενημέρωση»