Ιταλία: Ζητείται… αυτοδυναμία! Οι εκλογές έφεραν πολιτικό αδιέξοδο

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η επιστροφή του Μπερλουσκόνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων που γίνεται ρυθμιστής. Οι εκλογές στην Ιταλία φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο. Κανείς δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία και το «χαρτί» της νέας προσφυγής στις κάλπες είναι πάντα στο τραπέζι…

Η… «κακή» μέρα στην Ιταλία φάνηκε από νωρίς. Από τη στιγμή που τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής προς τη Δευτέρα (05.03.2018) έκλεισαν οι κάλπες και βγήκαν τα πρώτα exit polls.

Και μετά, τα πρώτα αποτελέσματα. Όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η αυτοδυναμία αγνοείται και μαζί της μια σταθερή κυβέρνηση.

Η πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η Rai επιβεβαίωσε τα exit poll. Η κεντροδεξιά συμμαχία (σ.σ. το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά) συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από το 36%.

Αλλά αυτό δεν της δίνει αυτοδυναμία. Την ίδια στιγμή, ο Κίνημα των Πέντε Αστέρων πλησιάζει στο 31% και γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων. Όσο για την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι; Είναι τρίτη με ποσοστό λίγο πάνω από 24%. Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι μόλις που ξεπερνά το 3,6%.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως αν αναλύσει κανείς τα ποσοστά της κεντροδεξιάς φαίνεται πως η ξενοφοβική Λέγκα έχει 15,9% και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι 14,2%.

Οι έδρες

Στη Βουλή, λοιπόν, δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία (316 έδρες).

Η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι 12 μέχρι 20 έδρες.

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Τώρα, θα μιλάτε μαζί μας!

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο έχει κάθε λόγο να θεωρεί εαυτόν μεγάλο νικητή των εκλογών στην Ιταλία. Και τα στελέχη του δεν κρύβουν πως έτσι θεωρούν: πως είναι οι ρυθμιστές των εξελίξεων.

Λίγο μετά τα exit poll ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα δήλωσε πως «αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση».

Και έστειλε το μήνυμα: «Από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα είναι μια εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Αλφόνσο Μποναφέντε, στενού συνεργάτη του ηγέτη του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο La7, ο Μποναφέντε τόνισε ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και «θα είμαστε πυλώνας του κοινοβουλίου».

Γελά και χαίρεται η Μαρίν Λε Πεν

Μια άσχημη είδηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση «είδε», φυσικά, η Μαρίν Λε Πεν και έσπευσε να… πανηγυρίσει μέσω twitter.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», έγραψε η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας. Και έβαλε ένα χαμογελαστό προσωπάκι για να δείξει τη… χαρά της και τα hashtags «Ιταλία» και «Εκλογές 2018».

Πηγή : newsit.gr

The post Ιταλία: Ζητείται… αυτοδυναμία! Οι εκλογές έφεραν πολιτικό αδιέξοδο appeared first on NewsVoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα