Υπουργείο Ναυτιλίας: Αυξημένος κίνδυνος για τα πλοία που βρίσκονται Βορειοδυτικά του Εύξεινου Πόντου

Με εγκύκλιο του, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώνει τις εφοπλιστικές ενώσεις και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος ότι «κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στην Υπηρεσία από φίλια πηγή, το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει σχετική προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο παράπλευρης απώλειας (Very High Risk of Collateral Damage) ή απευθείας κτυπήματος σε εμπορικά πλοία στο Β∆ τμήμα του Εύξεινου Πόντου».

Ειδικότερα, επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ότι σύμφωνα µε τον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο

του ΝΑΤΟ, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά μήκος της ουκρανικής ακτογραµµής της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Οδησσού, αυξάνεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο κίνδυνος εμπλοκής των δορυφορικών συστημάτων (GPS), της πλαστογράφησης του AIS (AIS spoofing), της παρεµβολής στις επικοινωνίες, των ηλεκτρονικών παρεµβολών και των κυβερνοεπιθέσεων στην περιοχή θεωρείται υψηλός.

H ενημέρωση καταλήγει ότι δεν µπορεί να αποκλειστεί η παρενόχληση και η εκτροπή της ναυσιπλοΐας στην εν λόγω περιοχή.

(https://shipping.nato.int/nsc/operations/news/-2022/risk-of-collateral-damage-in-the-north-western-black-sea).

Στην ιστοσελίδα περιέχεται σε υποσύνδεσµο το σύνολο των προειδοποιήσεων ναυσιπλοΐας: https://armada.defensa.gob.es/ihm/Aplicaciones/Navareas/Index_Navareas_xml_en.html#divVisorNavarea.

Σύμφωνα µε την εν λόγω ενημέρωση, έχει εκδοθεί αριθμός προειδοποιήσεων από την αρμόδια για την περιοχή(NAVAREAΙΙΙ) Υδρογραφική Υπηρεσία της Ισπανίας (η οποία είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση προειδοποιήσεων για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Αζοφικής) που αφορά μεταξύ πολλών άλλων και προειδοποιήσεις για περιοχές απαγόρευσης ναυσιπλοΐας λόγω κινδύνου νάρκης (navigation prohibited mine danger, βλ. NAVAREAIII 0092/22 (BLACKSEA).

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο Ναυτιλίας ζητά πλοηγό για το λιμάνι της Ρόδου

Ο ΟΛΠ αύξησε τα έσοδα σε 154,2 εκατ. και κέρδη 49,2 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα