Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το σχέδιο Ηρακλής

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο Ηρακλής για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ,  το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση

ενώ από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υλοποιεί μια ακόμη προγραμματική της δέσμευσης. Όπως ανέφερε με το σχέδιο Ηρακλής το οικονομικό επιτελείο προωθεί μία συστημική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», προσαρμοσμένη στην κατάσταση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

«Έτσι ενισχύεται η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εμπιστοσύνη σε αυτό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σταδιακή πιστωτική επέκταση. Δηλαδή για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με τελικό στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε πως για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έπεσε κάτω από το επίπεδο του 2014.

«Σήμερα, τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται στα 71 δισ. ευρώ ή στο 42% των συνολικών δανείων, μειωμένα κατά 33% έναντι του ιστορικού υψηλού των 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016.Χωρίς όμως κάποια συστημική λύση, η μείωση που παρατηρήθηκε ήταν κυρίως μέσω διαγραφών και δευτερευόντως, πρόσφατα, μέσω πωλήσεων. Καθ’ όλη την περίοδο αυτή, το σύστημα συνέχιζε να παράγει νέα «κόκκινα δάνεια», απόρροια όχι μόνο της δεινής οικονομικής θέσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και στρεβλώσεων στην αγορά, που απέτρεπαν την αποτελεσματική διαχείριση αυτών. Αυτό το ζήτημα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Σχέδιο Νόμου που σήμερα συζητάμε», ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο «Και αυτό καταδεικνύεται από την αναφορά του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στην Ολομέλεια, στις 31 Οκτωβρίου 2015. Τότε είχε πει: «…μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Σήμερα, 4 χρόνια μετά, αποδεικνύεται ότι αυτό δεν έγινε. Τα «κόκκινα δάνεια», με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιμετωπίστηκαν. Αυταπάτες! Αυταπάτες και σε αυτό το πεδίο! Και ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε σχετικά δεσμευθεί, αλλά ουδέποτε υλοποίησε, όπως επιβεβαιώνει η 3η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2019», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η ανάγκη ταχείας και μεγάλης μείωσης των «κόκκινων δανείων», εντός των επόμενων ετών, αποτελεί για την Κυβέρνηση, και για την οικονομία, μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η διαχείριση του προβλήματος θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, που είναι τόσο σημαντική για την υψηλή, βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα