Βενζίνη: Άρχισε ήδη να περνά στις αντλίες η επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Η επίθεση σε υποδομές πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, που εκτίναξε στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τη Δευτέρα, θα αρχίσει πιθανότατα να περνά στα πρατήρια καυσίμων της αμερικανικής επικράτειας μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης τιμών GasBuddy.

Η μέση τιμή λιανικής της βενζίνης στις ΗΠΑ

έχει αυξηθεί, προς το παρόν, ελάχιστα από την Κυριακή, όταν και σημειώθηκε η επίθεση, παρότι η προθεσμιακή τιμή για το πετρέλαιο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 20 σεντς μετά το πλήγμα στη σαουδαραβική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της GasBuddy, Patrick DeHaan, η επίπτωση στην αντλία θα γίνει πιο αισθητή από σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο, καθώς οι εταιρείες διανομής θα αναθεωρήσουν τις τιμές τους ακολουθώντας τη διακύμανση των τιμών των futures, αλλά και στις περιφερειακές αγορές άμεσης παράδοσης.

Με το αμερικανικό αργό στα 70 δολάρια/βαρέλι, η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί πιθανότατα στα 3 δολάρια ανά γαλόνι στην αντλία, εκτιμά η Jeanette Casselano, εκπρόσωπος του αυτοκινητιστικού κλαμπ AAA.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Οκτώβριο βρισκόταν το απόγευμα της Δευτέρας στα 62-63 δολάρια/βαρέλι.

Άμεσος πολιτικός κίνδυνος για τον Τραμπ

Στο μεταξύ, η αύξηση της τιμής της βενζίνης αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και έδωσε εντολή να αποδεσμευθούν ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, για να μη διαταραχθεί η προσφορά στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, αν οι τιμές πάρουν την ανιούσα για αρκετό καιρό θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και το πολιτικό κλίμα, ειδικά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η αύξηση του κόστους των καυσίμων έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές στις ΗΠΑ συνήθως υποχωρούν.

«Αυτήν τη στιγμή, τα πρατήρια καυσίμων τρέχουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Και όσοι δεν μπορούν να τις γεμίσουν τώρα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν παραπάνω αργότερα», λέει χαρακτηριστικά ο DeHaan.

The post Βενζίνη: Άρχισε ήδη να περνά στις αντλίες η επίθεση στη Σαουδική Αραβία appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα