Τζόρτζια Μελόνι: Πρώτη με 22-26%, πάει για πρωθυπουργός της Ιταλίας

Για πρώτη φορά στην Ιταλία -τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία, μετά τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Νίκη για την ακροδεξιά συμμαχία με 41%-45% δείχνουν τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll), καθώς η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία ολοκληρώθηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll της Μediaset το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» φαίνεται να

λαμβάνει 22,5-26,5%%, η Λέγκα 8,5-12,5%, η Forza Italia 5-9%, που συγκροτούν την άκρα δεξιά συμμαχία.

Στον αντίποδα το προοδευτικό μέτωπο δείχνει να λαμβάνει 25,5-29,5%, σύμφωνα με το exit poll της RAI.

Ως ανεξάρτητη παράταξη το Κίνημα Πέντε Αστέρων φαίνεται να πηγαίνει στο 13,5-17,5%.

Ολη  η Ευρώπη περιμένει με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα Δευτέρα πρωί, καθώς είναι σε εξέλιξη ολονύχτια καταμέτρηση.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που συμμετείχαν συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη έλαβε μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις της Meloni περί συνέχειας και τη μαχητική ρητορική του Salvini, οι αναλυτές λένε πως η πραγματική δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση θα έρθει τους επόμενους μήνες καθώς η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια συντονισμένη απάντηση στις αλλαγές συνθηκών στο πεδίο της μάχης, και οι G7 να καταλήξουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες περίπλοκων πολιτικών όπως το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Η Ιταλία εξαρτάται από ένα συνεχιζόμενο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ της ΕΕ για να μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία της που βρίσκεται σε χρόνια υποαπόδοση, και αντιμετωπίζει ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού της χρέους που ανέρχεται σε σχεδόν 3 τρισ. ευρώ.

Οι Ιταλοί αναλυτές περιμένουν αυτά τα δυο να κρατήσουν τη νέα ιταλική κυβέρνηση στο πλευρό βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και θα θέσουν υπό έλεγχο τις συγκρουσιακές τους παρορμήσεις, σχολιάζουν οι FT.

Οι τρεις ηγέτες

Giorgia Meloni, 45 ετών – Αδέλφια της Ιταλίας

Η Meloni μπήκε στην πολιτική ως 15χρονη ακτιβίστρια της νεολαίας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, που ιδρύθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από οπαδούς του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Salvini

Ο Salvini ήταν ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά –που πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παδάνιας από την πιο εύπορη βόρεια Ιταλία –αλλά ανασυγκρότησε το κόμμα, αφαιρώντας τη λέξη «Βορρά», ως μια δεξιά εθνικιστική οντότητα ήθελε να βάλει την «Ιταλία Πρώτα».

Silvio Berlusconi, 85 ετών – Forza Italia

Ο Berlusconi, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media και τετράκις πρώην πρωθυπουργός, έκανε το ντεμπούτο του στο TikTok κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να ενισχύσει την ελκυστικότητά του σε μια νέα γενιά Ιταλών ψηφοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα