Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα ερευνά τους ισχυρισμούς ότι ουκρανικά σιτηρά έχουν κλαπεί από τη Ρωσία και έχουν αποσταλεί σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι έρευνες δεν έχουν βρει κλεμμένα φορτία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Άγκυρα δήλωσε στις αρχές Ιουνίου

ότι οι Τούρκοι αγοραστές ήταν μεταξύ εκείνων που λάμβαναν σιτηρά που η Ρωσία είχε κλέψει από την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που ευθύνονται για τις υποτιθέμενες αποστολές.

Η Ρωσία έχει προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά, ενώ το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα ότι δεν είχε κλέψει σιτηρά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για κλεμμένα φορτία σιτηρών που έφτασαν στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει δει ακόμη καμία τέτοια περίπτωση και ότι έχει ενημερώσει το Κίεβο για κάθε αποτέλεσμα της έρευνας.

«Λάβαμε σοβαρά υπόψη κάθε ισχυρισμό και πραγματοποιήσαμε έρευνες με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς. Είδαμε ότι το λιμάνι αναχώρησης των πλοίων και η προέλευση των εμπορευμάτων είναι η Ρωσία στα αρχεία, με βάση τις έρευνες που κάναμε μετά τους ισχυρισμούς που έγιναν για την Τουρκία», είπε.

«Είμαστε κατά της κλοπής ουκρανικών σιτηρών ή άλλων αγαθών τα οποία κλέβει η Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο έθνος και στη συνέχεια παράνομα πωλούνται στις διεθνείς αγορές και εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα αγαθά να έρθουν σε εμάς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε αμέσως το θέμα.

Το Κίεβο έχει επικρίνει την απροθυμία της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά έχει επίσης ευχαριστήσει την Άγκυρα για τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξή της για τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Αλλά οι ουκρανικές μεταφορές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει από την εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν κολλήσει.

Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση και στις δύο χώρες, καθώς και στη γειτονική (από θαλάσσης) Τουρκία, να δημιουργήσουν έναν θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Άγκυρα, η οποία έχει υποστηρίξει το σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Μόσχα και τον ΟΗΕ, αλλά λέει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συναντηθούν για μια τελική συμφωνία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα επικεντρώθηκε περισσότερο στις συνομιλίες με τη Μόσχα αυτή τη στιγμή για να οργανώσει μια τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Πάνω από 10 χώρες έχουν πληγεί από περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

Γκουτέρες: Ίσως διαπραγματευτεί συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών απευθείας με Ρωσία και Κίεβο

Keywords
Τυχαία Θέματα