Τράπεζες: Στα funds και με τον νόμο το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα «κουρέματα» των δανείων

Νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς πλέον το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα γενναία «κουρέματα» στα επιχειρηματικά δάνεια, που ταλανίζουν όχι μόνο τις τράπεζες αλλά  το σύνολο της οικονομίας, βρίσκεται στα χέρια των funds που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων. Και έτσι λύνονται τα χέρια των τραπεζιτών να προχωρήσουν και πάλι από την αρχή στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Οι

επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και ότι έχουν τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν να υπάρχουν, θα προχωρούν στην επόμενη μέρα μέσα από  τις  αναδιαρθρώσεις των δανείων τους  και «κουρέματα» των οφειλών τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νοικοκυριά. Στόχος να επανέλθουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης. Και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν εκ νέου από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, είναι ήδη έτοιμη η «επιτροπή παρακολούθησης» του Ηρακλή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΟΔΔΗΧ, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η επιτροπή θα ενισχυθεί και με συμβούλους που διαθέτουν το know-how, ώστε να παρακολουθεί real time την πορεία των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αυτονομία των funds είναι δεδομένη καθώς έχουν ελευθερία κινήσεων έναντι των τραπεζών.

Τις  προηγούμενες βδομάδες έγιναν αρκετές επαφές μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Ζαββού, και των σημαντικότερων διαχειριστών (servicers). Μάλιστα, τo οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει σε ορισμένες σαφείς κατευθύνσεις με στόχο να αποφευχθεί η πληθώρα των πλειστηριασμών και η δημιουργία κοινωνικών εντάσεων που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την παράλυση της διαδικασίας του Ηρακλή στην οποία επενδύονται μεγάλα κεφαλαία αλλά κυρίως εναποτίθενται όλες οι προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για να γυρίσει σελίδα η οικονομία. Εξάλλου ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, έχει δηλώσει πως «με τον Ηρακλή συντελείται μια τεράστια δομική ανακατάταξη του τραπεζοπιστωτικού σκηνικού της χώρας, γεγονός που επηρεάζει τους παραδοσιακούς ρόλους των μέχρι σήμερα παιχτών και δημιουργεί νέες ισορροπίες, νέα κίνητρα, νέες προοπτικές για την χρηματοδότηση της οικονομίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Στο νέο τοπίο, οι τράπεζες, μέσω των ειδικών οχημάτων, «ξεφορτώνονται» τα κόκκινα δάνεια που για πολλούς λόγους δεν μπόρεσαν  μέχρι σήμερα να διαχειριστούν. Από την άλλη, οι  διαχειριστές (servicers) θα καταστούν κύριοι παίκτες σε μία αγορά 100 δισ. ευρώ, και η επιτυχής έκβαση των εργασιών τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αγορά των ακινήτων, το τραπεζικό σύστημα, τη ρευστότητα και την οικονομία. Κυρίως όμως για τους ίδιους τους δανειολήπτες. Κάθε ενέργεια στην κατεύθυνση μείωσης των «κόκκινων» δανείων παρακολουθείται από διεθνείς επενδυτές, τράπεζες επενδύσεων και οίκους πιστοληπτικης αξιολόγησης, όπως η Fitch. Και υπογραμμίζουν σε όλες τις πρόσφατες εκθέσεις τους την ταχύτητα και επάρκεια με την οποία η κυβέρνηση σχεδίασε, νομοθέτησε και εφαρμόζει το σχέδιο Ηρακλής.

Ο κ. Ζαββός έχει μιλήσει στη Βουλή και για το «νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής» που θα αποσκοπεί στη διάσωση των βιώσιμων και ευσυνείδητων δανειοληπτών, μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών που με μια σειρά στοχευμένων μέτρων θα μπορούν να διευθετήσουν τα δάνεια τους μέσα από τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή – και βέβαια πριν καν σταλούν σε πλειστηριασμούς- σώζοντας έτσι ένα κρίσιμο τμήμα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χωρας που θα μπορέσει να αποτελέσει μια από τις ψηφίδες για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Στους λόγους που τα funds (servicers) μπορούν να διαχειριστούν πιο αποδοτικά τα κόκκινα δάνεια καλύτερα αναφέρθηκε προ ημερών και ο κ. Τάσος Πανούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις:

1) Οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους κανόνες της EBA, της  Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

2) Ο ρόλος των τραπεζών δεν είναι το «κυνήγι» των «κόκκινων» δανείων, αλλά να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις. Στον αντίποδα οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία στο συγκεκριμένο κομμάτι και μπορούν –βασισμένες και στη διεθνή εμπειρία- να μεγοστοποιήσουν τα αποτελέσματα.

3) Οι τράπεζες αν προχωρήσουν  σε εκτεταμένα κουρέματα οφειλών, θα πρέπει  να διαχειριστούν τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard) και τον κίνδυνο να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, από την πολιτική αυτή.

4) Οι εταιρείες διαχείρισης εκ της σύστασής τους αλλά και εκ του αντικειμένου τους, δεν έχουν δεσμεύσεις στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, γεγονός που καθιστά τη δραστηριότητά τους λιγότερη ευάλωτη σε κάθε είδους παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα