Τραγικές εικόνες στην Μόρια: Πρόσφυγες κοιμούνται στην άσφαλτο, φόβοι για υγειονομική βόμβα

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες της επόμενης ημέρας στην Μόρια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού.

Αποτέλεσμα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε, σαρώνοντας την περιοχή είναι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκαστούν να περάσουν τη νύχτα στο δρόμο. Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά έστρωσαν στην άσφαλτο, με τις συνθήκες να γίνονται ακόμη πιο τραγικές λόγω της πανδημίας. Τόσο το μέτρο της μάσκας, όσο και αυτό των αποστάσεων ήταν σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν.

Υπενθυμίζεται

ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σε τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες σε αστυνομικούς.

Οι πρόσφυγες στην Μόρια μετά τη φωτιά, πηγή: ΣΚΑΙ

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Οι πρόσφυγες στην Μόρια μετά τη φωτιά, πηγή: ΣΚΑΙ

Την ίδια ώρα, οι δραματικές εικόνες στη Μόρια, με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να κοιμούνται στους δρόμους έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη υγειονομική βόμβα.

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος σχολίασε ότι οι εικόνες που έρχονται από την Λέσβο είναι τραγικές. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να εντοπιστούν οι θετικοί στον κορονοϊό και να απομονωθούν, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω των εξελίξεων που προέκυψαν.

Σημειώνεται ότι, από τους 34 θετικούς από το ΚΥΤ Μόριας, έχουν βρεθεί μόνο οι 8.

Συνολικά στη χώρα, σημείωσε ο ίδιος, θα αρχίσουμε να ανησυχούμε αν δούμε «εκθετική αύξηση» κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή για παράδειγμα αν είχαμε ήδη διπλασιασμό των κρουσμάτων. «Παρ’ όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα