Τον «χαβά» της η Τουρκία: «Να μεταφερθούν 4 εκατ. μετανάστες στην Ελλάδα» – Ενόχληση για την επιστολή Μητσοτάκη

14:59 4/4/2020 - Πηγή: Mononews

Τις γνωστές ειρωνικές αναφορές για μεταφορά των 4 εκατ. μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη «οικονομική βοήθεια» προς την Αθήνα από την Άγκυρα, επαναλαμβάνει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την δυσφορία του για την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, γύρω από τη νέα

συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την προπαγάνδα της Άγκυρας για τη δήθεν απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών  από την Ελλάδα. Η αντίδραση έρχεται μάλιστα μια μέρα μετά την ένταση που σημειώθηκε στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, όταν ο Νίκος Δένδιας κατέδειξε στους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Μ. Τσαβούσογλου, την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς Ερντογάν προκειμένου να εκβιαστεί η ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι προσπάθησε να διακωμωδήσει τη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο μεταναστευτικό. «Η πρότασή μας είναι μόνιμη: η Ελλάδα μπορεί να δέχεται τους αιτούντες άσυλο στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας θα υποστηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα…» αναφέρει η δήλωση του κ. Ακσόι.

«…Ενώ η απάνθρωπη και επαίσχυντη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα σύνορά τους μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου εξακολουθεί να παραμένει στις μνήμες, η πρόταση αυτής της χώρας (σ.σ. της Ελλάδας) για παροχή οικονομικής βοήθειας σε συνάρτηση με τον αριθμό των προσφύγων είναι προϊόν μιας εξαιρετικά διαστρεβλωμένης και ανήθικης αντίληψης…», συνέχισε ο Ακσόι.

Η Άγκυρα έχει ενοχληθεί έντονα από την πρόταση Μητσοτάκη να συνδεθεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ με την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από το τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία κάνει λόγο για μεγάλο κόστος που έχει η φιλοξενία των 4 εκατομμυρίων αιτούντων ασύλου και την μη ικανοποιητική ροή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ. Όπως υποστηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα έχει δαπανήσει 40 δισ. δολάρια για το ζήτημα, ποσό ωστόσο που θεωρείται μια υπερβολή από την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε, πριν λίγο διάστημα οι ίδιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 25 δισ. δολάρια και άλλοτε για 30 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα