Ο Τραμπ «έτριξε τα δόντια» στον Ερντογάν; Κυρώσεις για τρεις Τούρκους υπουργούς

O Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη τις απειλές του για κυρώσεις προς την Τουρκία και τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, για την εισβολή στη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα ξημερώματα της Τρίτης το διάταγμα για κυρώσεις κατά τριών υπουργών (Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών) και των υπουργείων τους, με τα πρώτα μέτρα να προβλέπουν την δέσμευση τυχόν πόρων τους στην αμερικανική διαδικασία, ενώ και οι διεθνείς συναλλαγές τους θα εμποδίζονται από δω και στο εξής.

Με το διάταγμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον

χάλυβα, ενώ θα «παγώσουν» την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία· αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κείμενο αυτό.

Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria pic.twitter.com/ZCQC7nzmME

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019

Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο νωρίτερα ότι οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Τραμπ: «Έτριξε τα δόντια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Λίγο αφού υπέγραψε το διάταγμα για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τραμπ «έστειλε» τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να ανακοινώσει ότι μίλησε ξανά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι το δεύτερο τηλεφώνημα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το προηγούμενο έγινε λίγα 24ωρα πριν ο Ερντογάν δώσει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στη βόρεια Συρία.

Κατά τον Πενς, ο Τραμπ ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του. «Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ απαίτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, να κηρύξει άμεσα κατάπαυση του πυρός και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους της Συρίας.

Αφού αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία, ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι κατ’ εντολή του Τραμπ ο ίδιος και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν θα ταξιδέψουν (ως επικεφαλής αντιπροσωπείας) στην Τουρκία για να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο και να μπει «τέλος στην αιματοχυσία».

Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας.

«Ο πρόεδρος εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς.

The post Ο Τραμπ «έτριξε τα δόντια» στον Ερντογάν; Κυρώσεις για τρεις Τούρκους υπουργούς appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα