Το σχέδιο των Κάτσου-Σταθόπουλου για την παγκόσμια ηγεμονία της Pharmathen

00:03 7/9/2019 - Πηγή: Mononews

Παγκόσμιο πρωταγωνιστή στο χώρο του φαρμάκου φιλοδοξούν να καταστήσουν τον Όμιλο Pharmathen ο βασικός μέτοχός του BC Partners με Managing Partner το Νίκο Σταθόπουλο  και τα ιδρυτικά μέλη και μέτοχοι της πάλαι ποτέ ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Βασίλης και Νέλλη Κάτσου.

Η -εκ του αποτελέσματος- dream team, που συμμάχησε πριν από 4 χρόνια με στόχο την ανάπτυξη και εδραίωση της Pharmathen

σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του Ομίλου αποτελεί η νέα μονάδα παραγωγής Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης, που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, μια επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού του πλάνου, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ  σε βάθος πενταετίας (100 εκατ. στις εγκαταστάσεις και 200 εκατ. σε έρευνα και ανάπτυξη).

Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο, θα επιφέρει σημαντική ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, αυξάνοντας κατά 300 τους περίπου 1100 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα.

«Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ. Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας», δήλωσε κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας μονάδας ο Βασίλης Κάτσος και συνέχισε «Επενδύουμε στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους μας, πάμε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσουμε τον δικό μας δρόμο. Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία και είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο».

Με μοχλό την έρευνα και ανάπτυξη

Κομβικό σημείο για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της Pharmathen, αποτελεί η ανάπτυξη καινοτομίας και τεχνολογιών.  Όπως τόνισε ο Βασίλης Κάτσος, βασικό πλεονέκτημα του Ομίλου είναι η ισχυρή ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που αποτελείται από Έλληνες επιστήμονες υψηλής κατάρτισης .

Η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη γκάμα πρωτότυπων και γενοσήμων προϊόντων, ενώ τα ενέσιμα βραδείας αποδέσμευσης είναι τα πρώτα από μία  σειρά προϊόντων που θα ακολουθήσουν βασισμένα στις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η ίδια.

«Έχουμε επιλέξει τους καλύτερους του κλάδου μας και στοχεύουμε να γίνουμε οι καλύτεροι του κλάδου μας. Το πεδίο δράσης μας είναι οι τεχνολογίες ελεγχόμενης αποδέσμευσης οι οποίες επικεντρώνονται στην απλούστευση του δοσολογικού σχήματος με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στις ενδεδειγμένες θεραπείας.  Οι θεραπευτικές κατηγορίες είναι πολλές, μεταξύ αυτών οι ψυχιατρικές παθήσεις και οι ορμονικές διαταραχές», σημείωσε ο CEO της  Pharmathen, Δημήτρης Καδής.

Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στον τομέα της τεχνολογίας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης και είναι η μοναδική που έχει λάβει εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Με τα τρία πρώτα προϊόντα που έχουν εγκριθεί στοχεύει σε έναν κύκλο εργασιών που θα ξεπεράσει  τα 150 εκατ. σε βάθος πενταετίας, ενώ το pipeline της περιλαμβάνει άλλα 8 προϊόντα, με τα οποία αθροιστικά προσδοκά σε έναν τζίρο που θα υπερβαίνει το μισό δις.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, λόγω των υψηλών απαιτήσεων και  δυσκολιών που παρουσιάζουν οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης των συγκεκριμένων τεχνολογιών ο ανταγωνισμός εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστος.

«Το ότι είμαστε καλύτεροι φαίνεται από το γεγονός ότι μας έχουν εμπιστευτεί 200 εταιρείες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες παίρνουν από εμάς την τεχνογνωσία που δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στα δικά τους εργαστήρια. Αυτό είναι ενδεικτικό του ότι -μεταξύ άλλων- εστιάζουμε και σε στόχους που άλλες εταιρείες είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν», σημείωσε η Νέλλη Κάτσου.

Νέα ανοίγματα

Ο Όμιλος Pharamthen στοχεύει σε μία αγορά που ξεπερνάει τα 12 δις. Τα προϊόντα του είναι ήδη διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Τα επόμενα σχέδια του είναι η ανάπτυξη στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και η είσοδος στην αγορά της Κίνας. Ήδη, τους επόμενους μήνες, αναμένεται να λανσαριστεί το 1ο προϊόν της Pharmathen στην Αμερική, ενώ η Κίνα αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, σε βάθος πενταετίας. Εντούτοις, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει με την εταιρεία να έχει βολιδοσκοπήσει και εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνεργασίες προκειμένου να οικοδομηθεί μια ισχυρή ομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις του Ομίλου Pharmathen χρηματοδοτούνται από τα κέρδη, ενώ οι μέτοχοί έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν στρατηγική επανεπένδυσης.

«Έχουμε έναν υγιέστατα οργανισμό, που δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση από τον βασικό μέτοχο», τόνισε ο Βασίλης Κάτσος ενώ ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος εκτελεί και χρέη προέδρου ΔΣ της εταιρείας συμπλήρωσε:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μέτοχοι δεν επενδύουν. Έχουμε αποφασίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να μην πάρουμε μέρισμα αλλά να επανεπενδύσουμε στον Όμιλο. Εντούτοις, η απόδοση μπορεί να επέλθει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Η Pharmathen αναπτύσσεται ήδη με διψήφιους ρυθμούς και σε πωλήσεις και σε κερδοφορία. Βάσει των προβλέψεων, εφέτος, η χρονιά θα κλείσει με EBITA 60 εκατ., ενώ στην επόμενη διετία η διοίκηση «βλέπει» EBITA ύψους άνω των 100 εκατ.

«Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο», σημείωσε ο Νίκος Σταθόπουλος.

The post Το σχέδιο των Κάτσου-Σταθόπουλου για την παγκόσμια ηγεμονία της Pharmathen appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα