Το κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» τα €750 δισ. ψάχνουν οι Ευρωπαίοι – Και η Τουρκία στο τραπέζι της Συνόδου

Κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο τραπέζι και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα υπάρξουν συζητήσεις για την τουρκική προκλητικότητα.

Η Ελλάδα προσέρχεται στην Σύνοδο με ξεκάθαρες απόψεις που έχουν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, τόνισε

την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τις θέσεις της Ελλάδας στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Είπε ότι η Αθήνα κινείται σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

«Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες» είπε χθες ο κ. Πέτσας.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Χωρίς συμφωνία…

Η Σύνοδος ξεκινά στις 10 το πρωί ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, αμφίβολη εκτιμάται ότι είναι η ολοκλήρωσή της το Σάββατο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια.

Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.

Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στους «φειδωλούς», αλλά σε κάθε χώρα καθώς και οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».

«Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα. Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές» σημειώνει η ίδια πηγή, ενώ σε σχέση με τη διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης επισημαίνει «ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι τετραετούς διάρκειας, ωστόσο και τα τρία χρόνια της πρότασης Σαρλ Μισέλ δεν έχουν κάποια θεμελιώδη διαφορά».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα άσκησης βέτο, κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα πάντα είναι «απρόβλεπτα».

Η Αγία Σοφία και η τουρκική προκλητικότητα

Η συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί στις επαφές του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου. Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, καθώς η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι κινήσεις της Αθήνας είναι σε απόλυτο συντονισμό με αυτές της Λευκωσίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που γίνεται τοπικός ταραχοποιός.

«Οι προκλήσεις είναι κοινές και πολλές και εκτοξεύονται προς σύσσωμη την Ευρώπη από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Χρήζουν ευρωπαϊκής απάντησης οι προκλήσεις της Τουρκίας» σημείωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία πως «μελετάμε αντίδραση σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη απόφαση της Τουρκίας».

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε, είμαστε αυτοί που προκαλούμεθα, όχι μόνο ως Ελλάδα και Κύπρος, αλλά ως Ευρώπη συνολικά, είπε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση».

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τόνισε ότι η απόφαση είναι ενδεικτική για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα