Το μπόνους και το φετίχ της κάλπης

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φούντωσε με αφορμή την ψήφιση, σήμερα, του νέου εκλογικού νόμου, που θα φέρει την κατάργηση της απλής αναλογικής, κάτι που αποτελούσε προεκλογική ακόμη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει συνδεθεί είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες, για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.

Το νέο εκλογικό

σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που φέρνει η κυβέρνηση εξασφαλίζει -όπως έχουν αναφέρει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος- μια ισορροπία ανάμεσα στην κυβερνησιμότητα και την αναλογικότητα.

Ωστόσο, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης, δεν συμμερίζεται την παραπάνω άποψη και όλα έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται πως θα περάσει με 158+10 ψήφους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι, που είναι απαραίτητες για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές, αφήνοντας άπλετο χώρο για σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα έχει πει πως εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή οι 200 ψήφοι, τότε θα πάει σε διπλές εκλογές, προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική.

Με βάση ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι παραπάνω από πιθανή κινείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες στην συζήτηση στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάει σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος.

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση. «Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας» ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί είναι «ανόητοι και πρόσκαιροι», και εξήγησε: «Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων σας, κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης».

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα προβλέπει ότι εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με τον νέο νόμο ένα κόμμα θα μπορεί να έχει ισχυρή αυτοδυναμία εάν φτάσει το 37,5-38%. Άλλοι αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η ΝΔ δεν έχει «καθαρίσει» το παιχνίδι των εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα που ψηφίζεται σήμερα, επειδή δύσκολα θα μπορέσει να πιάσει το 40% και να πάρει το μπόνους των 50 εδρών. Κι αυτό με δεδομένο ότι είναι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα φθορά, ακόμη κι αν διατηρεί ισχυρό προβάδισμα για μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα