Τι κρύβει το «σπέσιαλ» δώρο του Βακάκη στους μετόχους της Jumbo στον απόηχο του «κινήματος» αμφισβήτησης

Γιορτινό δώρο αποφάσισε να κάνει ο Απόστολος Βακάκης στους περίπου 4.600 μετόχους της Jumbo, στους οποίους φυσικά συγκαταλέγεται και ο ίδιος, καθώς κατέχει το 23,2% της εισηγμένης εταιρείας. Η κίνηση-έκπληξη για τη χρηματιστηριακή αγορά αφορά την παροχή «σπέσιαλ» μερίσματος 0,22 ευρώ ανα μετοχή, που έχει δρομολογηθεί να γίνει μέσα στον Ιανουάριο της νέας χρονιάς.

Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία γίνεται ένα μήνα μετά τα πυρά της αμφισβήτησης που δέχθηκε ο ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης της Jumbo,

στη γενική συνέλευση της εταιρείας. Όταν και με εμπροσθοφυλακή τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, το 43,4% των παρισταμένων μετόχων ψήφισε όχι, στην εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το οποίο υπερψηφίστηκε εν τέλει με ποσοστό 56,5%.

Το ιδιότυπο «κίνημα των μετόχων» έδειξε να εξαπλώνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι στις προ διετίας ανάλογες διαδικασίες, το «όχι» στην εκλογή του Δ.Σ είχε αποσπάσει ποσοστό 25,4%. Οι αμφισβητίες της πολιτικής Βακάκη, εστιάζουν τη διαφωνία τους στην αναγκαία κατ΄ αυτούς διεύρυνση του αριθμού των ανεξάρτητων μελών του Δ.Σ όπως επίσης και στην επιθετικότερη διαχείριση της τεράστιας ρευστότητας του μισού δις ευρώ, που διαθέτει η Jumbo. Είτε με εξαγορές που θα αυξήσουν την επιχειρηματική της εμβέλεια, είτε με αύξηση των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους, είτε με μία μείξη και των δύο.

Ο Απόστολος Βακάκης, αν και αναγνωρίζει την ασκούμενη πίεση από ξένα αλλά και ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, εν τούτοις έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει χώρο «σε κάποιους που θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου». Τονίζοντας επιπρόσθετα με χαρακτηριστική έμφαση: «Έχουν δικαίωμα, βέβαια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, γιατί έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία. Όμως υποτιμούν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια δεν είναι περίπατος στο πάρκο, είναι μία έρημος μέσα στην οποία καλούμαστε να πορευτούμε».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κίνηση του επιχειρηματία να προχωρήσει στην άμεση διανομή έκτακτου μερίσματος συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, λογίζεται ώς τακτική ίσων αποστάσεων. Διότι και όλους τους μετόχους πριμοδοτεί και ο ίδιος δεν φαίνεται να παρεκκλίνει της άκρως επιτυχημένης, επιχειρηματικής πολιτικής του με τη Jumbo. Έχοντας μάλιστα αποφασίσει από εφέτος να αυξήσει κατά 20% τα διανεμόμενα μερίσματα, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και στη νέα χρονιά.

Εντός του 2019 η εταιρεία έδωσε 64 εκατ. ευρώ μέρισμα (0,47 ευρώ ανα μετοχή πρό φόρου), έναντι των περίπου 53 εκατ. που είχε διανείμει την προηγούμενη χρονιά (0,39 ευρώ).

Μέχρι τώρα η 12μηνη χρήση της Jumbo ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο της κάθε χρονιάς. Με αυτήν του 2018-2019 να κλείνει με καθαρά κέρδη 162,9 εκατ. ευρώ. Στο εξής όμως, η ετήσια οικονομική χρήση θα ταυτίζεται με την ημερολογιακή, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο και τελειώνοντας το Δεκέμβριο. Το προς διανομή «σπέσιαλ» μέρισμα, αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας στο δεύτερο εφετινό εξάμηνο. Χαρακτηρίζεται δε ώς έκτακτο, αφού το προς διανομή ποσό θα προέλθει από φορολογημένα έκτακτα αποθεματικά από μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, χωρίς να περιμένει η εταιρεία την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της, την Άνοιξη του 2020…

Αν ληφθεί ώς δεδομένο ότι η παρακράτηση φόρου θα πέσει από τη νέα χρονιά στο 5% (έναντι του 10% που είναι τώρα) τότε το καθαρό έκτακτο μέρισμα της Jumbo θα αντιστοιχεί στο 0,209 ευρώ ανα μετοχή. Αυτό σημαίνει καθαρή, μερισματική απόδοση της τάξεως του 1,2% επί τη τρέχουσας τιμής της μετοχής που είναι στα 17,65 ευρώ. Απόδοση που φυσικά θα ανέβει, αν προστεθεί και το αναμενόμενο επι πλέον μέρισμα, το οποίο θα εκφράζει την ετήσια χρήση. Με το σύνολο της διανομής να εκτιμάται στα 0,58 ευρώ και την καθαρή μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στην περιοχή του 3%. Δηλαδή δεκαπλάσια από αυτή του τόκου που αποδίδει μια προθεσμιακή, 12μηνη, κατάθεση στην τράπεζα…

Πώς ερμηνεύεται η κίνηση του Mr Jumbo

Αναμφίβολα η κίνηση Βακάκη για έκτακτο μέρισμα, είναι απόρροια των ισχυρών χρηματοροών που έχει η Jumbo. H οποία και στα 10 τελευταία χρόνια της κρίσης, παράγει συνεχώς και αδιαλείπτως κέρδη. Κέρδη που ο επιχειρηματίας τα κατένειμε σε αδρές γραμμές σε τρία «κομμάτια». Το ένα από αυτά πήγαινε σε μέρισμα, το άλλο σε επενδύσεις και το τρίτο στην εταιρεία. Της οποίας τα διαθέσιμα σε μετρητά έχουν φτάσει να είναι τώρα στα 506,6 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 70 εκατ. ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου… Μετρητά τα οποία ξεπερνούν κατά 307 εκατ. ευρώ περίπου τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της Jumbo…

Φύση και θέση συντηρητικός ο Απόστολος Βακάκης, ή και ορθολογιστής όπως πολλοί πιστεύουν, φαίνεται να διαφοροποιεί το μέχρι τώρα «δόγμα» του για τη διακράτηση ρευστότητας. Στοχεύοντας να μη διευρύνει κι άλλο το απόθεμα σε μετρητά, κάτι που σημαίνει ότι θα τονωθούν οι παροχές μερισμάτων. Ή τουλάχιστον αυτή είναι ή κυρίαρχη αίσθηση που διακατέχει τους αναλυτές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Είναι ενδεικτικό ότι το consensus για τη τιμή-στόχο της μετοχής οριοθετείτε στα 21,14 ευρώ, που είναι 19,8% πάνω από την τρέχουσα αγοραία αξίας της. Μένει να αποδειχθεί πώς θα τα εισπράξουν όλα αυτά, οι… αμφισβητίες της πολιτικής Βακάκη, που κατά τα άλλα συνεχίζουν να καρπώνονται τις διαχρονικά σημαντικές υπεραξίες, από τις επενδυτικές τους θέσεις στη Jumbo.

Keywords
Τυχαία Θέματα