Τι δείχνει η πρώτη επιδημιολογική μελέτη στη χώρα για την επίδραση των περιοριστικών μέτρων

07:02 2/6/2020 - Πηγή: Mononews

Την επίδραση που είχαν τα περιοριστικά μέτρα, συνολικά αλλά και μεμονωμένα, στην πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, καταδεικνύει επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στη χώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, χάρη στα περιοριστικά μέτρα ο δείκτης R0, που αντιπροσωπεύει τον αναπαραγωγικό ρυθμό της επιδημίας, μειώθηκε κατά 81%, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι μόνο με την ταυτόχρονη λήψη πολλαπλών μέτρων είναι δυνατόν να μειωθεί ο συγκεκριμένος δείκτης κάτω από το 1 (δηλαδή ένα κρούσμα να μεταδίδει τον ιό σε

λιγότερο από έναν άνθρωπο).

Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά τον αντίκτυπο του πρώτου κύματος της πανδημίας σε ευρωπαϊκή χώρα και εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι: Βάνα Σύψα, Σωτήριος Ρούσσος, Δημήτριος Παρασκευής, Θεόδωρος Λύτρας, Σωτήριος Τσιόδρας και Άγγελος Χατζάκης

Όπως έδειξε, κατά τη διάρκεια του lockdown, οι καθημερινές επαφές μειώθηκαν κατά 86,9% και ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής από 2.38 έφτασε το 0,46. Το σύνολο των περιοριστικών μέτρων επέφερε μείωση στον R0 κατά 81%, ενώ η μείωση που αποδίδεται σε κάθε μέτρο ξεχωριστά κυμαίνεται μεταξύ 10 -24%.

Ειδικότερα, το κλείσιμο των σχολείων είχε ως αποτέλεσα τη μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής κατά 18,5%, οι εργασιακοί περιορισμοί κατά 10,3% και οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων αναψυχής κατά 24,1%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος αριθμός των κοινωνικών επαφών μειώθηκε από 20,7 άτομα πριν τη λήψη μέτρων, σε 2,9 κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τον αντίκτυπο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, διερευνώντας τις κοινωνικές επαφές ενός δείγματος που συμπεριλάμβανε και παιδιά. Όπως αναφέρουν, μόνο άλλες δύο έρευνες κοινωνικών επαφών έχουν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο του lockdown (στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο) και μόνο μία εξ αυτών συμπεριλάμβανε παιδιά. Και οι τρεις μελέτες είχαν κοινά ευρήματα: υπήρξε μια μεγάλη μείωση στον αριθμό επαφών (86, 9% στην Ελλάδα, 90, 3% στη Σαγκάη, 86,4% στη Γουχάν και 73, 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ οι επαφές μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικιακής ομάδας εξέλειψαν και παρέμειναν κυρίως αυτές μεταξύ των μελών του εκάστοτε νοικοκυριού.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά την άρση του lockdown, η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών μέτρων (υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων) στη μείωση της μετάδοσης του ιού δεν είναι γνωστή. Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών κυμαίνεται μεταξύ 5 -30%.

Όπως σημειώνουν, κατά την περίοδο αυτή, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής κάτω από το 1, ενώ η στενή παρακολούθηση του Rt είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των ενδεχόμενων παρεμβάσεων στην πορεία του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα