Θεαματική ανάπλαση του Ελληνικού: Κήποι, διαδρομές, πλατείες στην περιοχή των υποστέγων

Θεματικά πάρκα, όπως το «Δάσος των Φυλλοβόλων δέντρων» ή ο «Μεσογειακός κήπος », διαδρομές , «πλατείες» και χώροι αναψυχής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων για το Ελληνικό και συγκεκριμένα για την περιοχή των χαρακτηρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείων, των τριών υπόστεγων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτά προβλέπει η προμελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Αρχιτεκτονικών Κατασκευών στη Ζώνη Προστασίας των υποστέγων, που υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών ΄Εργων του ΥΠΠΟ, ύστερα από την θετική

γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων.

Χώρος ανάπαυσης και αναψυχής

Κτήρια και κατασκευές, υποστηρικτικές της λειτουργίας του πάρκου – σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης – περιλαμβάνονται επίσης στη μελέτη, όπως επίσης χώροι υποδοχής και info point για τους επισκέπτες, «παρατηρητήρια», χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών κλπ. Παράλληλα εγκρίθηκε μία ακόμη μελέτη για την αποκατάσταση του Υπόστεγου Γ (ενός εκ των τριών). Πρόκειται για ένα σύνολο έργων που με την ολοκλήρωσή τους θα συντελέσουν στην δημιουργία μεγάλου πνεύμονα πρασίνου και στην αναβάθμιση της περιοχής του Ελληνικού αναδεικνύοντάς την σε πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.

«Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού προχωρεί απρόσκοπτα, ώστε να υλοποιηθεί, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναπτύσσεται στον Νότιο Τομέα της Αθήνας», όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Το Υπόστεγο Γ

«Το μέγεθος της επένδυσης στο Ελληνικό δεν θα έχει θετικότατο αποτύπωμα μόνο στην Οικονομία, αλλά και στον Πολιτισμό», λέει χαρακτηριστικά η υπουργός προσθέτοντας, πως «Η προτεραιότητα τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή είναι η διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Ελληνικού. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και τα Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου που ασχολούνται συστηματικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επένδυση του Ελληνικού, συνεργάζονται επαγωγικά με την εταιρεία για να μην υπάρξει καμία άσκοπη καθυστέρηση που θα επιβαρύνει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το χρονοδιάγραμμα και συνακόλουθα το κόστος του έργου».

Όσον αφορά συγκεκριμένα το χαρακτηρισμένου ως μνημείο Υπόστεγο Γ της Πολεμικής Αεροπορίας, η μελέτη στοχεύει τόσο στην αποκατάσταση των αυθεντικών χαρακτηριστικών του όσο και τσην ανάδειξη του κτηρίου, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του. Παράλληλα προβλέπεται η προσωρινή αλλαγή χρήσης του ως κέντρου ενημέρωσης και εκθεσιακού χώρου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Τέλος στην μελέτη περιλαμβάνονται επίσης και τα συμπληρωματικά στοιχεία διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των τριών υποστέγων.

Ο «Μεσογειακός κήπος γαλήνης»

«Οι επεμβάσεις αυτές αναβαθμίζουν την περιοχή, αλλά και τα νεώτερα μνημεία. Με απόλυτο σεβασμό στο Ν. 3028/2002 δημιουργείται ένα μοναδικό πάρκο για την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής, όλων των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας», όπως ανέφερε εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή, η οποία έχει ορισθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, βρίσκονται τα τρία υπόστεγα Α, Β, Γ της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα προσκτίσματα τους, τα οποία ανήκουν στον αρχικό σχεδιασμό του συγκροτήματος και έχουν συνάρτηση με την στατική λειτουργία των κυρίως κτιρίων. Η χαρακτήρισή τους ως μνημείων έχει γίνει βάσει των διατάξεων του Αρχαιολογικού νόμου «διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας».

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, ένα από τα τελευταία έργα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen, καθώς και το Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) του πρώην αεροδρομίου, ένα μοναδικό κτίσμα αυτής της μορφής και κατασκευής για τον ελληνικό χώρο, επίσης χαρακτηρισμένα μνημεία.

Σημείο πληροφόρησης

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΠΟΑ: «Πράσινο φως» για την δημιουργία χώρων αναψυχής στο Ελληνικό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεαματική, Ελληνικού, Κήποι,theamatiki, ellinikou, kipoi