Ταμείο Εγγυοδοσίας: Σε μικρομεσαίες-πολύ μικρές επιχειρήσεις η μερίδα του λέοντος των δανείων στη β’ φάση

00:07 7/9/2020 - Πηγή: Mononews
Tη μερίδα του λέοντος των δανείων που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τη δεύτερης φάσης που ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου θα διεκδικήσουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που εντάσσονται στις χρηματοδοτικές προτεραιότητες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών μέσω των οποίων διοχετεύεται η ρευστότητα
στην αγορά.

Ετσι, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος το ποσό του 1 δισ. ευρώ της κρατικής εγγύησης είχε μοιραστεί (50%-50%) μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η νέα κατανομή θα είναι η εξής:

•650 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 2 δισ. ευρώ

•130 εκατ ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 550 εκατ. ευρώ

•220 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

Μέσω της ανακατανομής των κεφαλαίων κατά τη νέα φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν με 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας ξεκίνησε τον Ιούνιο και σε λιγότερο από 3 μήνες, έχουν εκταμιευθεί και διοχετευθεί στην αγορά πάνω από 2,1 δισ. ευρώ. Τα εγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ και έχουν ουσιαστικά καλύψει τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης. Όπως προκύπτει από τη σχετική κατανομή από αυτά:

• 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε προς τις μικρές επιχειρήσεις (απομένουν άλλα 400 εκατ. ευρώ προς εκταμίευση) και

• 1 δισ. ευρώ έχει κατευθυνθεί προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (απομένει άλλο 1 δισ. ευρώ προς εκταμίευση). Η υστέρηση που εμφανίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά από τα δάνεια αυτά είναι π.χ. ομολογιακά και έχουν περισσότερες διαδικασίες ελέγχου.

Μέχρι σήμερα κατά την πρώτη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν κάνει αίτηση για δανειοδότηση πάνω από 5.700 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 400 είναι μεγάλες, ενώ 5.300 είναι μικρότερες επιχειρήσεις. Από την κατανομή των δανείων προκύπτει ότι ο μέσος όρος του δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στις 300.000 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος όρος του δανείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που ήταν το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ενεργοποίησε η ΕΑΤ έχουν δανειοδοτηθεί 12.900επιχειρήσεις, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος, που συνολικά ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος του δανείου που δόθηκε μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν περί της 128.000 ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΑΤ έχει ενεργοποιήσει ήδη τη δεύτερη φάση του ΤΕΠΙΧ, στο οποίο το ποσοστό συνεπένδυσης  από 40% – 60% που ήταν μετατρέπεται σε 5% για την ΕΑΤ και 95% για τις τράπεζες και μέσω αυτού αναμένεται να δοθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα