Τα Nobel και η άνιση σχέση τους με τις γυναίκες

Ο «χορός» της απονομής των φετινών Νόμπελ ξεκίνησε σήμερα, με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής / Φυσιολογίας

Ακόμη μία χρονιά πραγματοποιείται ο θεσμός της απονομής των βραβείων Νόμπελ, των πολύ σημαντικών αυτών βραβείων διεθνούς κύρους, που απονέμονται σε μία σειρά από διαφορετικές κατηγορίες, με στόχο να αναδείξουν την αξία πολιτιστικών και επιστημονικών επιτευγμάτων.

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία αυτών των βραβείων είναι ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος, μέσω της διαθήκης του, θεσμοθέτησε τα βραβεία το 1895.

Τα Νόμπελ Φυσικής,

Χημείας, Φυσιολογίας – Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901. Αντιθέτως, το βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στην μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ ήρθε να προστεθεί στη λίστα των απονομών πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1968.

Μεταξύ 1901 και 2012, τα Βραβεία Νόμπελ και το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκαν 555 φορές σε 856 άτομα και οργανισμούς. Αναλυτικότερα, με βραβείο Νόμπελ έχουν τιμηθεί 835 άνθρωποι και 21 οργανισμοί. Η απονομή των βραβείων Νόμπελ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, με μοναδική εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης, του οποίου η απονομή διεξάγεται στο Όσλο της Νορβηγίας.

Δοαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα