Στον κλοιό της εφορίας οι «παράνομες» επιστρεπτέες προκαταβολές

Σαρωτικούς ελέγχους που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές από την αρχή την πανδημίας έως και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που προσπάθησαν με δόλιο τρόπο να παρακάμψουν το σύστημα και είτε να καταστούν δικαιούχοι ενώ δεν το δικαιούνταν είτε να λάβουν «φουσκωμένα» ποσά από την κρατική ενίσχυση.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται στα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική

πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Από «κόσκινο» αναμένεται να περάσουν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση του τζίρου ή υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας το 2019 μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, για να παρουσιαστεί πως το 2020 είχαν μεγάλες απώλειες, καθιστώντας τους με αυτό τον τρόπο δικαιούχους των φθηνών κρατικών δανείων, ενώ απέκτησαν το δικαίωμα λήψης μεγαλύτερων ποσών. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ φέρεται να έχει εντοπίσει περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες εταιρείες που δήλωναν ετήσιους τζίρους έως 7.000 ευρώ, υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και εμφάνισαν τζίρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Επίσης, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν επιχειρήσεις που δήλωσαν πολύ χαμηλά ποσά μηνιαίων τζίρων (200 ή 300 ευρώ), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις των… εκ των υστέρων τιμολογίων, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να επικεντρώνεται στο χρόνο έκδοσης των τιμολογίων και την χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής.

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες ενίσχυσης άλλα είχαν δηλώσει με τις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinesSupport, «ποντάροντας» στο μεγάλο όγκο των δηλώσεων και στο σενάριο ότι οι διασταυρώσεις θα είναι δειγματοληπτικές.

Ο έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παραμένει ανοιχτή έως τις 30 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους, δεν έλαβαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3 -7 – αν και πληρούσαν τα κριτήρια.

Ο επιχειρήσεις που θα αποδειχθεί ότι έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις με δόλιο τρόπο, θα κληθούν να επιστρέψουν στο ακέραιο το ποσό που έλαβαν, χωρίς να κρατήσουν το 50% που θεωρείται ως μη επιστρεπτέο, ενώ θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ποιοι πήραν επιστρεπτέες προκαταβολές

Ο «χάρτης» των 7 κύκλων της κρατικής ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

Στον πρώτο κύκλο ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκ. ευρώ.Στον δεύτερο κύκλο την ενίσχυση έλαβαν 89.732 επιχειρήσεις με 1,26 δις. ευρώ.Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.Στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με 2,175 δισ. ευρώ.Στο πέμπτο κύκλο την ενίσχυση έλαβαν 359.691 επιχειρήσεις με 1,225 δισ. ευρώ.Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις με ποσό 500 εκ. ευρώ.

Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης:Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση 150.000 voucher σε παιδικούς σταθμούςΤτΕ: Στα 9,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο α’ εξάμηνο του 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα