Στο χείλος της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή;

Η Αργεντινή βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος της απόλυτης οικονομικής κρίσης.

Μετά την απρόσμενη συντριβή του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τις μετοχές τους, τα ομόλογα και το νόμισμα μαζικά, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της Wall Street να αναρωτιέται εάν η χώρα οδεύει προς μία ακόμα χρεοκοπία.

Η έκπληξη αυτή, που θεωρείται

ευρέως ως προάγγελος των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πάρει την εξουσία, τον Δεκέμβριο, μια πιο προστατευτική κυβέρνηση και να αντιστρέψει τα κέρδη που πέτυχε με κόπο ο Μάκρι για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Τις ανησυχίες ενέτεινε το γεγονός ότι ο λαϊκιστής αντίπαλός του, Αλμπέρτο Φερνάντες, η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, θα προσπαθήσουν να αναδιαπραγματευτούν τα χρέη, καθώς και τις συμφωνίες του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα έχει δισεκατομμύρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα που πρέπει να αποπληρωθούν κατά το επόμενο έτος.

«Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Έντουιν Γκουτιέρες, επικεφαλής του τμήματος δημοσίου χρέους αναδυόμενων αγορών στην Aberdeen Asset Management. «Η αγορά δεν θέλει να δώσει στον Φερνάντες το πλεονέκτημα της αμφιβολίας», πρόσθεσε..

Τα swaps αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου έδειξαν ότι οι χρηματιστές υπολογίζουν με 75% την πιθανότητα η Αργεντινή να αναστείλει τις πληρωμές χρέους τα επόμενα πέντε χρόνια. Την Παρασκευή, η πιθανότητα ήταν μόλις 49%. Τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 25%, ρίχνοντας τις τιμές σε μόλις 55 σεντς στο δολάριο. Οι αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων ανήλθαν στο 35%.

Το πέσο υποχώρησε έως και 25% σε χαμηλό-ρεκόρ, στα 60 ανά δολάριο τη Δευτέρα, και ο χρηματιστηριακός δείκτης Merval έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των εποχών ενδοσυνεδριακά. Άλλες αγορές δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αναταραχή, με το βραζιλιάνικο ρεάλ και το μεξικάνικο πέσο να αποδυναμώνονται περίπου κατά 1%.

Αν και αναμενόταν να έπεται του αντιπάλου του με λίγες μόνο μονάδες, ο Macri συνετρίβη στις κάλπες την Κυριακή, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον Fernandez ένα προβάδισμα 15 μονάδων. Η ξαφνική μετατόπιση του κλίματος των ψηφοφόρων σόκαρε τους ξένους επενδυτές και τους Αργεντινούς, οι οποίοι έχουν υποφέρει από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, οικονομικής κακουχίας και πολιτικού διχασμού.

Η Αργεντινή έχει μια μακρά ιστορία δημοσιονομικών κρίσεων και μόνο το 2016, υπό τον Μάκρι, η χώρα άφησε πίσω της την τελευταία της χρεοκοπία. Οι Αργεντινοί εξακολουθούν να θυμούνται τη 15ετή περιπέτεια της χρεοκοπίας και τις βαθιές οικονομικές αναταραχές μετά από τη χρεοκοπία του 2001.

Η κυβέρνηση και οι θυγατρικές της έχουν επί του παρόντος 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές χρεών σε δολάρια και σε ευρώ που οφείλονται το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Υπάρχουν ακόμα 18,6 δισ. δολάρια σε ομόλογα, δάνεια και πληρωμές τόκων σε πέσος.

Οι επενδυτές φοβούνται το χειρότερο. Ο Φερνάντες ήταν επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ, ενώ η επιλογή του για την αντιπροεδρία, η Κριστίνα Κίρχνερ, ηγήθηκε της χώρας για οκτώ χρόνια πριν έρθει ο Μάκρι στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Αργεντινή χαρακτηρίστηκε από συναλλαγματικούς περιορισμούς, χειραγώγηση δεδομένων και προστατευτικές πολιτικές για το εμπόριο για την προστασία της εθνικής βιομηχανίας. Και, φυσικά, σηματοδοτήθηκε και από άλλη μια χρεοκοπία που κατέστησε τη χώρα διεθνή παρία για χρόνια.

«Οι ελπίδες της Αργεντινής να γίνει μια βιώσιμη και εύρυθμη οικονομία έχουν καταρριφθεί για την ώρα», δήλωσε ο Patrick Wacker, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στις αναδυόμενες αγορές στην UOB Asset Management στη Σιγκαπούρη. «Δεν βλέπω κάτι αισιόδοξο στα αποτελέσματα». Η εταιρεία αναμένει να μειώσει την έκθεσή της περαιτέρω σε ομόλογα της Αργεντινής όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές, είπε.

«Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής», δήλωσε ο Marcin Lipka, ανώτερος αναλυτής της Cinkciarz.pl στη Zielona Gora της Πολωνίας. «Αν δεν υποχωρήσει το δίδυμο των Φερνάντες και όσον αφορά στις αυξανόμενες προσδοκίες για μια νέα μάχη με το ΔΝΤ, δεν θα απέκλεια το πέσο να φτάσει τα επίπεδα των 100 ανά δολάριο κατά το επόμενο δωδεκάμηνο».

O Lipka, του οποίου οι προβλέψεις για τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής ήταν από τις πιο ακριβείς από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, δήλωσε ότι το επίπεδο των 100 πέσος ανά δολάριο δεν ήταν η βασική του υπόθεση, αλλά αναμένει εξαιρετική μεταβλητότητα τις προσεχείς εβδομάδες. Υπάρχει κίνδυνος να πληγεί διπλά το νόμισμα εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας, εκροών κεφαλαίων και πληθωριστικής πίεσης.

Ο Luiz Ribeiro, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων για τις μετοχές της Λατινικής Αμερικής στο DWS Group στο Σάο Πάολο, δήλωσε ότι πιθανότατα θα μειώσει την έκθεση του στην Αργεντινή στο μισό. Το μετοχικό του fund στη Λατινική Αμερική ξεπέρασε το 92% των ανταγωνιστών του κατά το παρελθόν έτος, αφού ενίσχυσε τις συμμετοχές του στην Αργεντινή εν μέσω προσδοκιών για πολιτική συνέχεια.

«Αυτό που τιμολογούμε σήμερα είναι μια ριζική αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές», ανέφερε σε συνέντευξή του. Εξακολουθεί να διατηρείται overweight σε σχέση με το σημείο αναφοράς, καθώς «ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν πιο μετριοπαθή λόγο, κάτι που νομίζω ότι είναι δυνατό, δεδομένης της αναταραχής που βλέπουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή».

Είναι επίσης πιθανό, αν και θα ήταν δύσκολο, ο Μάκρι να επανέλθει καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, είπε.

«Εάν ο Fernandez έρθει με κάποια σχόλια φιλικά προς την αγορά (ειδικά στο μέτωπο του ΔΝΤ) ή / και μια αξιόπιστη οικονομική ομάδα, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στο κλίμα», δήλωσε η Esther Law, διευθύντρια χαρτοφυλακίου για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στην Amundi Asset Management στο Λονδίνο. «Υπάρχει μια πιθανότητα γι’ αυτό, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε το χρονοδιάγραμμα».

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Μάκρι δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει μια ευκαιρία για να ανατρέψει την τάση τον Οκτώβριο και ότι η οικονομική του ομάδα εργάζεται για μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των ψηφοφόρων για την οικονομία. Είπε επίσης ότι η αγορά και η διεθνής κοινότητα δεν εμπιστεύονται τον Φερνάντες και την αντιπολίτευση, όπως αποδεικνύεται από το sell-off.

Ενώ η αγορά ελπίζει ότι ο Φερνάντες θα δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις στους επενδυτές που είναι απελπισμένοι να μάθουν τα κυβερνητικά του σχέδια, δεν έκανε εμφανείς αναφορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη νίκη του την Κυριακή.

Τη Δευτέρα, ανέφερε σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο ότι η ρυθμιστική αρχή για τα χρεόγραφα πρέπει να εξετάσει τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που πυροδότησε ένα ράλι πριν από τις εκλογές.

Εκτίμησε ότι η αγορά κοιτάζει τον Μάκρι για απαντήσεις και όχι αυτόν και ότι η αντίδραση δείχνει πώς αντιδρούν οι επενδυτές όταν αισθάνονται ότι έχουν «εξαπατηθεί».

The post Στο χείλος της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή; appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα