Στο χείλος bear market o Εurope Stoxx 600

Έτοιμος να «κλειδώσει» σε απώλειες άνω του 20% από τον Ιανουάριο είναι ο Europe Stoxx 600, μπαίνοντας σε περιοχή bear market, αν οι αγορές κλείσουν την Παρασκευή σε αρνητικό έδαφος.

Η βουτιά στις ευρωαγορές συνεχίζεται και σήμερα, υπό το βάρος της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με τον ευρωπαϊκό δείκτη να χάνει έως και 1,5% το πρωί, πατώντας σε έδαφος bear market.

Πρόκειται

για τον μοναδικό δείκτη που είχε αποφύγει την περιοχή της bear market.

Νωρίτερα τον Μάρτιο ο γερμανικός DAX και ο Εuro Stoxx 50 είχαν καταγράψει βουτιά 20%, ενώ τον Ιούνιο και ο S&P 500 κατρακύλησε, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές

«Η αγορά προσπαθεί να καταλάβει πόσο βαθιά και μακρά θα είναι αυτή η ύφεση για την Ευρώπη», αναφέρει ο Joachim Klement, της Liberum Capital.

«Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο και γενικά αναμένουμε να πιάσουν πάτο οι μετοχές, όχι νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2023», συνέχισε.

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs και Bank of America έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ένα πολυαναμενόμενο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές στο τέλος του χρόνου δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Άλλωστε οι εκροές από τα  ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια παραμένουν υψηλές για 32η διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America, που επικαλείται στοιχεία της EPRF Global .

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο επιθετικές περιόδους περιορισμού της νομισματικής πολιτική», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα μιας σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης στο μέλλον», συνέχισε.

Συρρικνώνονται τα εταιρικά κέρδη

Κάποιοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για ένα πλήγμα στα εταιρικά κέρδη καθώς η ενεργειακή κρίση τροφοδοτεί περαιτέρω τον πληθωρισμό. Η αναλύτρια της Sanford C. Bernstein, Sarah McCarthy, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι αναμένει οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη των επόμενων 12 μηνών να μειωθούν κατά 10% έως 12%.

«Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας που συνεχίσουν να αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα και μέχρις ότου γίνουν ορατές οι επιπτώσεις των περιορισμών, είναι αναπόφευκτο να μην προκαλέσουν  περαιτέρω αστάθεια σε συνδυασμό κι ένα κακό κλίμα στους επενδυτές, οι οποίοι θα αποφύγουν ριψοκίνδυνες ενέργειες», δήλωσε ο Richard Hunter, επικεφαλής των αγορών στην  Interactive Investor.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Sell off στην Ευρώπη μετά τη Fed, τα απόνερα στη Λεωφόρο Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εurope Stoxx 600,europe Stoxx 600