Στις 30 Δεκεμβρίου η έκτακτη οικονομική ενίσχυση – Σε προπληρωμένες κάρτες τα επιδόματα

Στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 482.335 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα καταβληθεί το μισό σε προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο σε τραπεζικό λογαριασμό., σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα δοθούν στο τέλος του μήνα το αυξημένο ποσό στους λογαριασμούς τους χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες

στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Για πρώτη φορά μάλιστα θα λάβουν επίδομα το Δεκέμβριο και θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν ακόμη δυο κατηγορίες συμπολιτών, εφόσον πρώτα υποβάλλουν αίτηση οι κακοποιημένες γυναίκες και οι άστεγοι.

Αλλαγές στον τρόπο καταβολής επιδομάτων

Πίεση στην αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδομάτων, προκειμένου να καταβάλλονται σε προπληρωμένες κάρτες κι όχι μετρητά ασκείται στο υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η κα Μιχαηλίδου. Μάλιστα και η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει την ανάγκη για διαφάνεια στους δικαιούχους των επιδομάτων, ενώ επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση της δομής και στόχευσης κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μη λειτουργούν ως αντικίνητρα για εργασία.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ να δίνεται σε προπληρωμένη κάρτα, προκειμένου να μη ευνοείται η παραοικονομία. Επί τάπητος έχει τεθεί και η καταβολή άλλων επιδομάτων σε προπληρωμένες κάρτες, όπως για παράδειγμα το επίδομα παιδιού, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας.

Rapid τεστ σε δομές πρόνοιας

Η Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι για τις μονάδες φροντίδας όλης της χώρας υπάρχει ήδη συμφωνία με τον ΕΟΔΥ για την εβδομαδιαία διεξαγωγή rapid tests.

Μάλιστα την Τετάρτη στη Βουλή θα ψηφιστεί διάταξη που απελευθερώνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των προνοιακών δομών, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι στο προσωπικό των δομών για να μην κινδυνέψουν οι τρόφιμοι. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η απαιτούμενη εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Καταβάλλονται από σήμερα αναδρομικά σε 65.251 συνταξιούχους – Αυξάνονται οι προσωρινές συντάξεις

Τελευταία ημέρα υποβολής αναστολών σε κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή

Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση των €800 για τον Νοέμβριο- Πόσο κόβεται το Δώρο Χριστουγέννων – Μέχρι πότε θα καταβληθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα