Στη Βουλή την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την Υγεία

Την Παρασκευή (24/01/2020) εισέρχεται προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, το οποίο οικοδομείται πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: την πρόληψη και τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Παράλληλα, σήμερα, επίκειται συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή Μνημονίου Χορηγίας σε νοσοκομεία, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προαναγγείλει ότι το 2020 θα

είναι η «χρονιά των νοσοκομείων» της χώρας, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο στη στελέχωση όσο και στις δομές τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη», δήλωσε ο κος Πέτσας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο.

Τόνισε δε ότι η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και αναφέρθηκε στα Εθνικά Προγράμματα του υπουργείου Υγείας που αφορούν στο συγκεκριμένο τομέα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ

– Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος

-Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

– Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Ειδικά όσον αφορά στο σημείο αυτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρίνισε ότι η αρχή θα γίνει από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και άνω, οριζόντια, ένα πρόγραμμα που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Όσον αφορά στο «λίφτινγκ» των δημόσιων νοσοκομείων, αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά και η εφοπλιστική κοινότητα. Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή Μνημονίου Χορηγίας σε νοσοκομεία, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή τη χορηγία θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των νοσοκομείων της χώρας και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που κάνει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τις συνθήκες των ασθενών και των επισκεπτών στα νοσοκομεία μας», σημείωσε ο κος Πέτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα