Σταϊκούρας: Οι πρόδρομοι δείκτες φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας εκτιμήσεις για την ύφεση

Για την μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την επίδραση της πανδημίας της Covid-19 πάνω στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο ρ/σ ΘEMA 104,6.

O κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες φαίνεται πως μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%. «Ωστόσο η εικόνα θα είναι πιο σαφής με την ανακοίνωση των στοιχείων για το β’ τρίμηνο του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει

στις αρχές Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Εκπλήξεις αρνητικές σε σχέση με τα σενάρια που κάναμε τους προηγούμενους μήνες δεν έχουμε δει ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και αυτό μην θεωρηθεί ότι θριαμβολογώ. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που τρέχει με σημαντικό έλλειμμα και υστέρηση εσόδων αλλά όχι για κατάρρευση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Παρατήρησε ωστόσο πως η αβεβαιότητα για την τελική εικόνα παραμένει, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν  τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο όπως και η επίδραση που θα έχουν τα τοπικά lockdown στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα υφίσταται κίνδυνος για μια νέα περίοδο λιτότητας μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε πως η πορεία του χρέους δεν δημιουργεί ανησυχία καθώς το προφίλ του είναι εξαιρετικό (αφού βασίζεται κυρίως προς δανεισμό προς άλλα κράτη), προσφέρει χαμηλό κόστος, περίοδο χάριτος και χαμηλές ετήσιες δανειοδοτικές ανάγκες.

Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως αν αντιμετωπιστεί η πανδημία του, όλες οι χώρες της ΕΕ από το επόμενο έτος θα μπουν σε κατάσταση ελέγχου των προϋπολογισμών τους. Κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ξανά διαφορετικά. «Εκτιμώ ότι τουλάχιστον για το 2021 δεν θα επανέλθουμε στην αναγκαιότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και υλοποίησης συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων». «Άλλο η δημοσιονομική προσαρμογή και άλλο η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν προσωρινό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 34 δισ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 15 με 16 δισ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ και των υπόλοιπων εγγυοδοτικών μηχανισμών και μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Σταϊκούρας, o οποίος χαρακτήρισε ως μεγάλη μεταρρύθμιση τον νέο κώδικα φερεγγυότητας, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο πολιτικό κομμάτι της ΔΕΘ για τα νέα μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, πάντως, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για το καυτό ζήτημα των ενοικίων, ενώ τόνισε πως οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και έληγαν στο τέλος του έτους ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πάνε για τον Απρίλιο του 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο θέμα των ελληνοτουρκικών, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μπορεί να υπάρξει αφού η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει μια υπεύθυνη χρήση των πόρων.  «Η υπεύθυνη χρήση των πόρων μας επιτρέπει να ασκήσουμε εθνικά ωφέλιμες πολιτικές. Σας θυμίζω ότι κάποιοι άλλοι έλεγαν όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού ΄’δώστε τα τώρα όλα΄΄», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα