Στα 2 δισ. ευρώ η στήριξη των εργαζομένων πριν το δεύτερο lockdown

Περίπου 2 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και εργαζομένων από την 14 Απριλίου που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι σήμερα για την καταβολή τα αποζημίωσης ειδικού σκοπού και του δώρου έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές σε:

– 810.028 εργαζόμενοι αναστολών Μαρτίου – Απριλίου

– 542.244 εργαζόμενοι αναστολών Μαΐου

– 681.575 εργαζόμενοι αναστολών, μονομερών και τουρισμού για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο

και Σεπτέμβριο.

– 182.839 επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες

– 58.766 εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών

– 156. 149 εργαζόμενοι μέσω του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

-185. 605 επιχειρήσεις το δώρο Πάσχα.

Παράλληλα ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου και δώρου Πάσχα ύψους 488 εκ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, μετά τις 15 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων  για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Νοέμβριο. Οι επιχειρηματίες- εργοδότες θα υποβάλουν αιτήσεις στο supportemployees.services.gov.gr για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού φτάνει τα 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο και στο σύνολο της θα την λάβουν μόνο για οι εργαζόμενοι των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναστολή και τους προηγούμενους μήνες.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που βρίσκονται σε αναστολή. Η πλειοψηφία αυτών θα λάβει για 24 μέρες αναστολής 640 ευρώ, ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ. Η αποπληρωμή των εν λόγω αναστολών τοποθετείται από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά.

Επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr και να δηλώσουν τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά  είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό που αναλογεί στις ημέρες που εργάστηκε και να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αντιθέτως από την στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα