Στα 12 δισ. η «βιομηχανία γνωριμιών» στο διαδίκτυο

13:24 9/5/2019 - Πηγή: Mononews

Τις τολμηρές αλλαγές που προγραμματίζει να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον στο δίκτυο των εφαρμογών του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στο «F8», το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τεχνολογικό συνέδριο που διοργανώνει ετησίως η Facebook. Το συνέδριο καλύπτει τις καινοτομίες που προτείνονται για τις εφαρμογές και το μέλλον των social media.

Η ανερχόμενη «βιομηχανία γνωριμιών»

Βασικό σημείο του

φετινού συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσίαση της νέας εφαρμογής, που έρχεται να ενταχθεί στο Facebook, με τίτλο «Secret Crush». Η εν λόγω εφαρμογή θα αποτελέσει ουσιαστικά μια σύγχρονη διαδικτυακή εφαρμογή συνοικεσίων, γεγονός που αρχικά φαντάζει ξεπερασμένο και καταδικασμένο να αποτύχει. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, η «βιομηχανία γνωριμιών» αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, ενώ το 2020 αναμένεται ότι θα φτάσει να έχει έσοδα μέχρι και 12 δισ. δολάρια το χρόνο. Αυτό εκτιμούν ειδικοί αναλυτές στην αγορά του διαδικτύου και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί, δημιουργώντας τη δική του πλατφόρμα.

Στόχος του Ζάκερμπεργκ με το «Secret Crush» είναι να ανταγωνιστεί τη σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα δραστήρια στο συγκεκριμένο κλάδο Match Group και να λάβει μερίδα του λέοντος από τα κέρδη που αποφέρει. Η Match Group είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται στη διαδικτυακή διευκόλυνση των ερωτικών γνωριμιών μεταξύ των χρηστών και έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο εξειδικευμένων διαδικτυακών κόμβων με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες που αναζητούν ερωτικό σύντροφο. Η επιτυχία του ομίλου στον κλάδο επιβεβαιώνεται και από την μεγάλη απήχηση που έχουν οι πολύ δημοφιλείς εφαρμογές, τις οποίες κατέχει, όπως είναι τα Tinder, OkCupid, Match.com, Hinge, Plenty of Fish και δεκάδες ακόμη συναφή sites. Από τη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό, μάλιστα, τα κέρδη που πέτυχε η εταιρεία ανήλθαν στα 1,7 δισ. δολάρια.

Επομένως, το «Secret Crush» αποτέλεσε κομβικό σημείο του φετινού , τουλάχιστον από επιχειρηματικής άποψης. Για να γίνει κατανοητή η αξία των ποσών αυτών, σημειώνεται ότι, στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον όμιλο του Facebook συμπεριλαμβάνεται η αγορά της πλατφόρμας του Inastagram, έναντι 1 δισ. δολαρίων, καθώς και το πρόστιμο της εταιρείας από την αμερικανική Επιτροπή Ελεύθερου Εμπορίου, για τις επανειλημμένες παραβιάσεις ιδιωτικών δεδομένων, που ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια.

Το «Secret Crush» αναμένεται να έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας παγκοσμίως, καθώς ένα σημαντικό τμήμα αυτής αποτελεί πλήθος χρηστών του Facebook. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Facebook σήμερα χρησιμοποιείται σε μηνιαία βάση από 2,38 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε αλλαγή στην εφαρμογή σημαίνει αυτομάτως ότι όλοι αυτοί οι χρήστες θα επηρεαστούν, ακολουθώντας τις νέες τάσεις των εφαρμογών και το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τη νέα δυνατότητα συνοικεσίων του Facebook. Γεγονός είναι ότι το μέγεθος της ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα μας ειδικά, αλλά και γενικότερα δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, όμως οι αριθμοί μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι το ίδιο το Facebook αποτέλεσε καινοτομία στην εποχή του, φέρνοντας επανάσταση στη διανθρώπινη επικοινωνία.

Η εφαρμογή Secret Crush παρουσιάστηκε στο F8Λίγα λόγια για το «Secret Crush»

Αρχικό όραμα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με τη δημιουργία του Secret Crush, ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα γνωριμιών μεταξύ των συμφοιτητών του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το «Secret Crush» επιτρέπει σε κάθε εγγεγραμμένο χρήστη να επιλέγει έως και άλλα εννέα άτομα, προκειμένου να τους δείξει το ερωτικό ενδιαφέρον του. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κρυφό ταίριασμα αποτελεί, προφανώς, το να είναι όλοι μέλη της κοινότητας του «Secret Crush». Εάν κάποιος σας επιλέξει στη λίστα του με τα εννέα άτομα ερωτικού ταιριάσματος, θα λάβετε μια ειδοποίηση, η οποία θα σας ενημερώνει ότι «κάποιος φίλος σάς έχει περιλάβει στις κρυφές του ερωτικές επαφές». Για να υπάρξει ανταπόκριση και συντονισμός των χρηστών, θα πρέπει κι εσείς να περιλάβετε στη λίστα με τις δικές σας επιθυμίες το ίδιο άτομο. Αν δεν υπάρξει αυτή η σύμπτωση ερωτικών επιθυμιών, δεν θα μάθετε ποτέ ποιος ή ποια σας ποθεί και σας ορέγεται. Το «Secret Crush» απευθύνεται μόνο σε συναινούντες εραστές που, τρόπον τινά, φλερτάρουν.

Εκ μέρους του Facebook, πάντως, αυτό που επιδιώκεται είναι να εγγραφούν στη νέα υπηρεσία ακόμη και εκείνοι δεν αναζητούν απαραιτήτως ερωτικό ταίρι. Στόχος της εφαρμογής είναι να εξάπτει την περιέργεια των χρηστών για το ποιος τους επιθυμεί ερωτικά και να τους κινητοποιεί να το ανακαλύψουν.

Στην παρούσα φάση, η υπηρεσία συνοικεσίων του Facebook είναι διαθέσιμη στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Κολομβία, στην Αργεντινή και σε περίπου 15 ακόμη χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Για την Ελλάδα, ή έστω την Ευρώπη γενικώς δεν έχει ανακοινωθεί καμία ημερομηνία για την έλευση της social media εφαρμογής «προξενιών».

Η υπερασπιστική γραμμή του Ζάκερμπεργκ για το Facebook

Ιδιαίτερο χρόνο αφιέρωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην κεντρική ομιλία του, όπου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταστήσει απολύτως σαφές ότι το Facebook έχει ως υπέρτατη αξία την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με το πώς το μέσο αξιοποιεί τα στοιχεία των χρηστών του ερήμην τους, το σκάνδαλο της Cambridge Analytica κ.ά., ανάγκασαν τον Ζάκερμπεργκ να τονίσει και να επαναλάβει ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών του είναι απολύτως διασφαλισμένη. Εκτός από τα αστρονομικά πρόστιμα, το Facebook έχει δεχτεί σφοδρά πλήγματα ως προς το κύρος και την αξιοπιστία του. Οι βαριές καταγγελίες, οι δίκες, οι παραστάσεις του Ζάκερμπεργκ ενώπιον των αρμόδιων κρατικών αρχών στις ΗΠΑ και οι απολογίες του έχουν αποτελέσει σημαντική δυσφήμηση για το Facebook. Γι’ αυτό λοιπόν ο Ζάκερμπεργκ στο «F8» θέλησε να διαβεβαιώσει ότι εισάγονται νέες μέθοδοι κρυπτογράφησης, ειδικά για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ χρηστών του Messenger, του WhatsApp αλλά και του Instagram, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής, υποκλοπής ή εκμετάλλευσης δεδομένων.

Παρά τις σφοδρές κατηγορίες για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, ωστόσο, το Facebook εξακολουθεί να αποτελεί τη δημοφιλέστερη εφαρμογή παγκοσμίως και μια επιχείρηση που αποφέρει τεράστια κέρδη στον ιδιοκτήτη της. Ταυτόχρονα, το Messenger είναι ένα χρυσωρυχείο με πάνω από 40 εκατομμύρια επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην αξιοποίησή του. Εξαιτίας της επιτυχίας αυτής, όπως αποκάλυψε ο Ζάκερμπεργκ, θα υπάρξει ενίσχυση των 300.000 ρομπότ που υποστηρίζουν τις διαφημίσεις στο Messenger, με ένα καινούριο ψηφιακό εργαλείο το οποίο αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά την ταχύτητα προσαρμογής των διαφημίσεων στις εξατομικευμένες προτιμήσεις ή απαιτήσεις των χρηστών-καταναλωτών.

Χαρακτηρίζοντας τη νέα εκδοχή του Facebook ως την πιο ριζικά καινοτόμο της τελευταίας πενταετίας, ο Ζάκερμπεργκ παρουσίασε μια κατάλευκη αρχική σελίδα με έμφαση στις «Ομάδες» και οτιδήποτε έχει να κάνει με κοινότητες χρηστών. Η δέσμη των αλλαγών στο ανανεωμένο Facebook φέρει την κωδική ονομασία FB5, καθώς αποτελεί την 5η εκ βάθρων επανασχεδίαση της πλατφόρμας και περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών αλλαγών, αθέατων μεν, αλλά πολύ ουσιαστικών, με στόχο την ταχύτερη και πιο ασφαλή ικανοποίηση οποιασδήποτε ανάγκης έχει ο χρήστης.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο F8Χωρίς like το ανανεωμένο Instagram

Η αλλαγή που θα αναστατώσει τους φανατικούς χρήστες των social media και κυρίως αυτών που αγαπούν ιδιαίτερα τα likes αφορά στο Instagram, του οποίου η ανανεωμένη μορφή θα φέρει τη δυνατότητα να αποκρύπτεται από την κοινή θέα ο αριθμός των επιδοκιμαστικών σχολίων που προσελκύει κάθε φωτογραφία του χρήστη. Το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή αυτή είναι ότι αντί για τη μαζικότητα των like, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στην ποιότητα του περιεχομένου που αναρτάται στο Instagram.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο Messenger, θα καθίσταται δυνατή η ταυτόχρονη παρακολούθηση του ίδιου βίντεο από δύο διαφορετικούς χρήστες, ακόμη κι αν ανάμεσά τους μεσολαβούν ωκεανοί και ήπειροι. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακοινώσεις που έγιναν στο φετινό συνέδριο «F8» αφορούσαν στην Oculus, μία από τις θυγατρικές του Facebook. Η εταιρεία αυτή σχεδιάζει και παράγει συσκευές εικονικής πραγματικότητας που εξωτερικά μοιάζουν με μάσκες. Η Oculus διαθέτει δύο νέες συσκευές, την Quest και την Rift S, για μια πιο βιωματική εμπειρία στα βιντεο-παιχνίδια, χωρίς τους περιορισμούς των καλωδίων σύνδεσης, εφόσον λειτουργούν ασύρματα.

Τέλος, το Facebook ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κανονική υπηρεσία επαγρύπνησης ρομπότ-φύλακες. Βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι έξυπνες αυτές μηχανές εκπαιδεύονται στην ανίχνευση φραστικής βίας και παρενόχλησης, κακόβουλων παρεμβάσεων στην κοινωνική και πολιτική ζωή, στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και, πάνω από όλα, στην αναχαίτιση της φιλολογίας του μίσους.

The post Στα 12 δισ. η «βιομηχανία γνωριμιών» στο διαδίκτυο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα