Σπύρος Λάτσης: Το άγνωστο σχέδιο για το Ελληνικό

Καθώς η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development ολοκληρώνεται με επιτυχία ήδη ο όμιλος Λάτση προχωρά στα αμέσως επόμενα βήματα του σχεδίου για την άντληση ρευστότητας αλλά και την δημιουργία υπεραξιών για τις επενδύσεις του από την ανάπτυξη του έργου στο Ελληνικό.

Η πρώτη κίνηση που θα γίνει στις αρχές του 2020 είναι το «λαϊκό ομόλογο» της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ ( θα διατεθεί σε ιδιώτες με χαμηλή αξία ανά ομολογία, πχ 1.000 ευρώ) με το οποίο θα «συμπληρώσει» την χρηματοδότηση των 880 εκατομμυρίων από της Πειραιώς και Eurobank

που εξασφάλισε προ ολίγων ημερών. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται η έκδοση και άλλου ομολόγου που θα απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές καθώς η συγκυρία κρίνεται ευνοϊκή για την επίτευξη χαμηλής τιμολόγησης.

Με δεδομένο πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Eλληνικού είναι τεράστιες, και ακόμα και με τις παραπάνω κινήσεις θα επιβαρύνουν τον ισολογισμό της εταιρείας, αλλά και υπό το σκεπτικό πως αν κάτι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αγορά γιατί να χρησιμοποιηθούν ίδια κεφάλαια, αξιολογείται η επίσπευση της εισαγωγής της Lamda Malls στο χρηματιστήριο.

Η κρίσιμη κίνηση

Κλειδί για την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας είναι βέβαια η ολοκλήρωση της «τακτοποίησης» του The Mall στο Μαρούσι προκειμένου να εισφερθεί και αυτό στην θυγατρική της Lamda και της Varde (συνεταίρος του Λάτση στα εμπορικά) ώστε να βελτιωθεί η αποτίμησή της. Η άντληση ρευστότητας από την Lamda Malls θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της ανάπτυξης των δυο μεγάλων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, αυτό των 70.000 τετραγωνικών κοντά στη Βουλιαγμένης και του μικρότερου αλλά πολυτελέστερου στην μαρίνα.

Η αγορά περιμένει την έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Lamda Malls στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Εν τω μεταξύ τόσο τότε όσο και τώρα, αλλά και σε κάθε στιγμή, ο όμιλος Λάτση μπορεί, όπως και οι άλλοι μέτοχοι, να αποφασίσει να ενδώσει στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται από επενδυτικά κεφάλαια και να προχωρήσει σε ιδιωτική τοποθέτηση πουλώντας μέρος των μετοχών που κατέχει, σχολιάζουν έμπειροι χρηματιστές.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2017 η Värde Partners , ένας διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων, μέσω της 100% θυγατρικής του Wert Blue SarL, καταβάλλοντας 61,3 εκατ. ευρώ απέκτησε το 31,7% της Lamda Malls. Η τελευταία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών Lamda Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε.  στις οποίες ανήκουν τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αντίστοιχα. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να ενταχθεί και το The Mall πριν η μητρική χτυπήσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αθροιζόμενες όλες οι παραπάνω κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου δίνουν ένα ποσό που εκτιμάται πως μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και να οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση των δυο εισηγμένων του ομίλου Λάτση σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα.

«Το ζήτημα είναι εάν η οικογένεια Λάτση θα αποφασίσει τότε να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος των θέσεων της ή θα συνεχίσει να διατηρεί το ακέραιο τις θέσεις της», διερωτώνται κάποιοι στην αγορά. Όσοι γνωρίζουν όμως καλύτερα το πως λειτουργεί η οικογένεια σημειώνουν πάντως πως αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πάρουν από κοινού τα τρία παιδιά του αείμνηστου καπετάν Γιάννη Λάτση, Σπύρος, Μαριάννα και Μαργαρίτα και η οποία θα εξαρτηθεί από πολλές πολλές άλλες παραμέτρους .

Keywords
Τυχαία Θέματα