Σκυλακάκης: Mοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων

Έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα αμέσως επόμενα χρόνια έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να

αποτύχουμε.

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι σε σύγκριση με την αξιοποίηση περασμένων κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων, σήμερα απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούμαστε ως χώρα, καθώς χρονικά διαρκεί λιγότερο σε σχέση με τα περασμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά η αξιοποίηση κονδυλίων συνδέεται άμεσα και με μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε η αξιοποίηση τους απαιτεί μια πραγματική επανάσταση. Απαιτούνται μεταξύ άλλων τεράστιες αλλαγές στην νοοτροπία, σε αλλαγή στάση όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, λιγότερο γραφειοκρατία, ανάληψη ευθυνών από όλους.

Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν παράλληλα πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα νέα μέτρα στήριξης και την στόχευσή τους.

Ερωτηθείς γιατί το μέτρο για την εισφορά αλληλεγγύης αφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα και εξαιρείται ο δημόσιος τομέας απάντησε ότι το μέτρο αυτό είναι καθαρά αναπτυξιακό και όχι μέτρο αναδιανομής. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα που επλήγη από την πανδημία να ανακάμψει όσο γίνεται ταχύτερα με το νέο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δυνατότητα πρόσληψης χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης».

Ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στη στόχευση των νέων μέτρων, τόνισε ότι είναι ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο «brain drain», δηλαδή τους εργαζομένους που είναι πολύ ανταγωνιστικοί διεθνώς και άφησαν την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης για να εργαστούν στο εξωτερικό. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην νέα πορεία της χώρας» είπε.

«Ρίχνουμε το βάρος στον ιδιωτικό τομέα και όταν καταφέρουμε να έχουμε πραγματική ανάπτυξη και παραγόμενο πλούτο, τότε η αναδιανομή του πλούτου και στα φορολογικά μέτρα θα γίνεται ισότιμα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα επιδότησης για 100.000 νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι «θέλουμε να στείλουμε μήνυμα για την ανάγκη ανάπτυξης των επιχειρήσεων».Ερωτηθείς πώς θα γίνουν προσλήψεις τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι πράγματι υπάρχει αβεβαιότητα, «μας έχουν χτυπήσει Θεοί και δαίμονες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κρίση με την Τουρκία, το μεταναστευτικό και κυρίως την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

«Συνεπώς στόχος της κυβέρνησης είναι με τα νέα μέτρα στήριξης να καταπολεμήσουμε την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και να επενδύσουν σε νέες θέσεις εργασίας» είπε.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα νέα κριτήρια και τους δικαιούχους. Υπογράμμισε ότι στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν και όσες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον πρώτο και δεύτερο κύκλο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για το «Γέφυρα»

Θετικά απάντησε ο κ. Σκυλακάκης στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο για παράταση για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα», που λήγει στο τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα για ευάλωτα νοικοκυριά λόγω Covid έχει μεγάλη επιτυχία και πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν κάνει αιτήσεις, σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να καλυφθούν όσο περισσότεροι γίνεται, έχουμε προβλέψει δημοσιονομικό χώρο και το 2020 και για το 2021. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να έχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους στο πρόγραμμα Γέφυρα».

Τέλος σχετικά με τα έσοδα του Αυγούστου δεν έδωσε λεπτομέρειες, ανάφερε ωστόσο ότι «τα έσοδα του Αυγούστου ήταν διαφορετικά από του Ιουλίου», εννοώντας ότι πήγαν πολύ καλύτερα λόγω τουρισμού και μάλιστα του εσωτερικού τουρισμού.

Σημείωσε εξάλλου ότι «τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βελτιωθεί».

«Για το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας θα είναι κατά τι καλύτερο από το β’ τρίμηνο και το δ΄ τρίμηνο θα είναι πολύ καλύτερο από το γ’ τρίμηνο» είπε εξάλλου ο κ. Σκυλακάκης.

Σχετικά με την ύφεση για το 2020, και την πρόβλεψη να κινηθεί γύρω στο 8%, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αν δεν υπάρξει ένα εκτεταμένο λόκντάουν στην οικονομία, τότε δεν είμαστε έξω από τις προβλέψεις μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα