Σήμερα οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών- Όλο το παρασκήνιο και οι πληροφορίες

Σήμερα, με μια βδομάδα καθυστέρηση, λόγω της παράτασης που ζητήθηκε και δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να αποκαλυφθούν οι ενδιαφερόμενοι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το deadline του διαγωνισμού για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών   είναι στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής  και μέχρι την τελευταία στιγμή κυριαρχεί ονοματολογία  που κυρίως αφορά  ξένες εταιρίες και funds

που φέρονται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα τέλη του έτους αρχές 2021.

Πωλητής είναι το ελληνικό δημόσιο που πουλά το 65% και ο έτερος μέτοχος, τα Ελληνικά Πετρέλαια  που πωλούν το 35%. Όπως τόνισε χθες ο κ. Σιάμισιης, το 50% του τιμήματος, που θα λάβουν τα ΕΛΠΕ, θα κατευθυνθεί για τη μείωση του δανεισμού ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί στους μετόχους

Στα ονόματα των υποψηφίων κυριαρχούν οι Ιταλικές εταιρείες, όπως  ο Ιταλός διαχειριστής δικτύων διανομής φυσικού αερίου Italgas, και τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη, η οποία όπως λέγεται ενδιαφέρεται και για την εξαγορά του 49% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, που ανήκει σε θυγατρική της Eni.

Στους ενδιαφερόμενους και η ιταλική TERNA αλλά και οι διεθνείς μέτοχοι της SENFLUGA, που ελέγχει το 66% των μετοχών, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η  ισπανική Enagas οι οποίοι πρόκειται να ενδιαφερθούν μεμονωμένα και όχι ως SENFLUGA για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου (που μετέχει με 10% στην SENFLUGA)  και ενδιαφέρεται να κατέβει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στους ισπανούς διεκδικητές, εκτός από την Enagas, ενδέχεται να εμφανιστεί και η Reganosa που είχε διεκδικήσει το ΔΕΣΦΑ και επίσης αναμένονται ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Ε.ΟΝ και η γαλλική ENGIE.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η εμφάνιση μεγάλων funds όπως τα αμερικανικά KKR και Blackrock, αλλά και το αυστραλιανό Macquarie.

 Το κίνητρο

Το μεγάλο κίνητρο για όσους θέλουν τη  ΔΕΠΑ Υποδομών είναι οι αποδόσεις που εξασφαλίζει η ρυθμιζόμενη απόδοση επί του απασχολούμενου κεφαλαίου WACC που απολαμβάνουν οι θυγατρικές της εταιρείες διανομής αερίου ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ. Η ετήσια απόδοση είναι 8,2% συν premium 1,5%, ανάλογα με την επίτευξη στόχων.

Σημειώνεται, ότι εξίσου σημαντικό κίνητρο είναι η προοπτική ανάπτυξης του δικτύου της   ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα φέρει αντίστοιχη ανάπτυξη στα μεγέθη της. Η εταιρεία έχει ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και ταυτόχρονα αναμένεται και η περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου που έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Οι όροι του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, ζητά οι συμμετέχοντες σε αυτόν να έχουν εμπειρία σε κλάδους φυσικού αερίου ή πετρελαίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά χωρίς να είναι προμηθευτές ή έμποροι, καθώς αυτές οι δραστηριότητες δεν επιτρέπονται από τη νομοθεσία  στα δίκτυα διανομής αερίου.

Τα ίδια κεφάλαια μίας εταιρείας που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 350 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο στην τελευταία τριετία κι επιπλέον πάνω από 350 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος των προαναφερόμενων χρήσεων. Αν πρόκειται για fund, θα πρέπει να έχει μη επενδεδυμένο και δεσμευμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Στις περιπτώσεις της κοινοπραξίας, το κάθε μέλος θα πρέπει να έχει συμμετοχή τουλάχιστον 10% και ο επικεφαλής 34%.

Keywords
Τυχαία Θέματα