ΣΕΒΓΑΠ: Νέο «κρούσμα» παραποίησης της φέτας στο εξωτερικό- Εξώδικο σε αγγλική εταιρεία

Νέα απόπειρα παράνομης χρήσης της ονομασίας φέτας στο εξωτερικό καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων).

Οι Έλληνες παραγωγοί φέτας υποστηρίζουν πως εντόπισαν εταιρεία στην Αγγλία, η οποία προβάλει και προωθεί τυροκομικό προϊόν που παράγει ως «feta style» και «feta type» κάτι που όπως λένε απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας

και δεν αναγράφεται στο προϊόν, ωστόσο ακόμη και αυτό φέρεται να συνιστά παράνομη ενέργεια.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που δείχνει πρόθεση μίμησης του προϊόντος, το οποίο είναι ΠΟΠ και προστατεύεται», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος και υπογραμμίζει τη βούληση του Συνδέσμου να υποχρεώσουν την αγγλική εταιρεία, η οποία έχει αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα και παρουσία κυρίως στην Β. Αγγλία να αποσύρει την επίμαχη αναφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, έχει αποσταλεί ήδη εξώδικη διαμαρτυρία, μέσω της οποίας ζητείται η συμμόρφωση στο Νόμο και επισημαίνεται πως στην περίπτωση που συνεχισθεί η παράνομη συμπεριφορά θα υπάρξει προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Το BREXIT δεν αποτελεί εμπόδιο καθώς τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, οι αγγλικές εταιρείες υποχρεούνται ακόμη να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς νόμους. Να σημειωθεί πως ο ΣΕΒΓΑΠ έχει προσλάβει ήδη δικηγορικό γραφείο στην Αγγλία, το οποίο έχει αναλάβει να «τρέξει» την υπόθεση. Ο κ. Αποστολόπουλος ξεκαθαρίζει πως οι Έλληνες παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να καπηλεύεται το εμβληματικό ελληνικό προϊόν, το οποίο αυξάνει ολοένα και περισσότερο την απήχησή του στις διεθνείς αγορές.

Η νούμερο 2 χώρα για τις εξαγωγές φέτας

Η βρετανική αγορά μάλιστα θεωρείται από τις δυναμικότερες και πολλά υποσχόμενες αγορές για τους Έλληνες εξαγωγείς φέτας. Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε όγκο και αξία χώρα εξαγωγής της φέτας, μετά την Γερμανία. Συνολικά, σε ετήσια βάση στην Αγγλία κατευθύνονται σε ετήσια βάση περίπου 10.000 τόνοι φέτας από την Ελλάδα, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από το 15% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών φέτας παγκοσμίως.

Εξελίξεις υπάρχουν και από τη διαμάχη του ΣΕΒΓΑΠ με τους Αμερικανούς στην Σιγκαπούρη για την ελεύθερη χρήση της εμπορικής ονομασίας φέτας απ’ όλους τους παραγωγούς. Τα εμπλεκόμενα μέρη ζήτησαν αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο για την κατάθεση των φακέλων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ασιάτικης χώρας, προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία που θα υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους. Η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ντόπιων συνεργατών της (χονδρέμποροι, εστιάτορες, λιανέμποροι) και να ισχυροποιήσει την άποψη πως η φέτα αποτελεί ελληνικό προϊόν και δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης.

Κρίσιμης σημασίας η υπόθεση στην Σιγκαπούρη

Στον αντίποδα, οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα των Ελλήνων επικαλούμενοι την παραγωγή φέτας και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στην Αυστραλία και στον Καναδά. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2020 ο Οργανισμός Εξαγωγών των ΗΠΑ (US Dairy Council Export) κατέθεσε ένσταση στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης, ζητώντας την ανεμπόδιστη χρήση της ονομασίας φέτας. Μια ένσταση που ήρθε μετά την διμερή συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 η χώρα της Ασίας με την ΕΕ, η οποία προέβλεπε την προστασία της φέτας.

Η υπόθεση της Σιγκαπούρης είναι κρίσιμης σημασίας λόγω του κομβικού ρόλου που παίζει η συγκεκριμένη αγορά στο εμπόριο της περιοχής. «Μπορεί να είναι μικρή χώρα, ωστόσο είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Από εκεί όπως λέει, διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων στην Αυστραλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κατανάλωση δέχεται αρκετή πίεση λόγω της δραματικής πτώσης της τουριστικής κίνησης. Υπολογίζεται πως η μείωση των πωλήσεων φέτας κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% τον Ιούλιο στην εγχώρια αγορά κυρίως λόγω της κάμψης της εστίασης. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές φέτας κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αφού η δυναμική έχει προς στιγμήν ανακοπεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού και τα προβλήματα που δημιουργεί στο διεθνείς εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΒΓΑΠ, Νέο, - Εξώδικο,sevgap, neo, - exodiko