Σε ποιες μετοχές στοιχηματίζουν οι ισχυρότεροι επενδυτές του κόσμου για την εποχή μετά την πανδημία – Οι διαφορετικές απόψεις

Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια τους για την μετά-Covid 19 εποχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν  αναφορικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν.

Μία από τις συστάσεις της JP Morgan Asset Management Inc. είναι η αγορά μετοχών ταξιδιωτικών εταιρειών, αεροπορικών εταιρειών

και ξενοδοχείων. Η ομάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Fidelity International Ltd. αυξάνει τα ποσοστά συμμετοχής της σε περιοχές όπως η Ευρώπη που πλήττονται σοβαρά από τον ιό, στοιχηματίζοντας  στην ανάκαμψη που θα έρθει.

Η Franklin Templeton υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να απομακρυνθεί από αγορές όπως η Ασία, που έχουν χειριστεί καλύτερα την κρίση.

Ακόμη και αν οι τρεις εταιρείες κοιτάξουν πέρα ​​από τα αυξανόμενα κρούσματα και τα νέα lockdowns, προς την προοπτική του εμβολιασμού του πληθυσμού και της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης κάποια στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια, οι απόψεις τους για τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις, αποκλίνουν. Η πρόοδος στα εμβόλια Covid-19 αυτόν τον μήνα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες μεταβολές και διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις μεταξύ βιομηχανικών κλάδων, χωρών και επενδυτικής στρατηγικής στα χρηματιστήρια.

«Η εναλλαγή στους κλάδους μετοχών θα μπορούσε να κυριαρχήσει στη συζήτηση των επενδυτών τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής ανάλυσης για την αγορά της Ασίας στην JP Morgan Asset Management. «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές μπορούν να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους για να επωφεληθούν από πιθανά καλά νέα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων».

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών έχει σημειώσει άνοδο άνω του 4% από τις 9 Νοεμβρίου, την ημέρα που η Pfizer γνωστοποίησε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Το ράλι μετοχών συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως η αποθήκευση και η διανομή ορισμένων εμβολίων σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν νέα άνοδο την Τρίτη, με τον δείκτη Dow Jones Industrial Average να ανεβαίνει πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά. Οι μετοχές διεθνώς είναι έτοιμες για τον καλύτερο μήνα τους, ενώ οι ασιατικές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταγράψουν αυτό το μήνα τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2009.

Για τον Salman Ahmed, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Fidelity International, είναι καιρός να δούμε με αισιοδοξία την Ευρώπη. Η Ασία, σύμφωνα με τον Ahmed, έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευφορία που προκάλεσε ο περιορισμός του ιού στην περιοχή.

«Οι χώρες που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω του ιού αναμένεται να καταγράψουν τα περισσότερα κέρδη από ένα αξιόπιστο εμβόλιο», είπε. «Και η Ευρώπη ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, επειδή ο ιός έβλαψε πολύ τις χώρες της».

Η βελτίωση έχει ήδη ξεκινήσει. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών μετοχών σημειώνει άνοδο άνω του 7% από τις 9 Νοεμβρίου.

Δεν έχουν, όμως, όλοι την ίδια άποψη. Για τον Stephen Dover, επικεφαλής των μετοχών της Franklin Templeton, θα χρειαστούν και άλλοι μήνες για να μπορέσει να διατεθεί ευρέως οποιοδήποτε εμβόλιο και αυτό σημαίνει ότι οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούν να είναι οι κατάλληλες.

«Η Ασία μπορεί να ωφεληθεί καθώς η οικονομία της λειτουργεί πλήρως, ενώ η Δύση περιμένει τους εμβολιασμούς», είπε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επίσης διαφωνία ως προς το πότε τα εμβόλια θα οδηγήσουν σε ομαλότητα τις οικονομίες. Για τον Dover, για παράδειγμα, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, ο Ross Cameron, διαχειριστής κεφαλαίων της Northcape Capital στο Τόκιο, εκτιμά ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει εμβολιαστεί ακόμη μέχρι τα τέλη του 2023.

«Η αίσθηση μας είναι ότι οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την ταχύτητα της διάθεσης των εμβολίων διεθνώς», δήλωσε ο Cameron. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και δολάρια.»

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι κατασκευαστές γαντιών – στους οποίους επενδύει για περισσότερο από μια δεκαετία – πιθανόν θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την παραγωγή των εμβολίων.

«Η χορήγηση του εμβολίου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης γαντιών για την προστασία των επαγγελματιών του τομέα της υγείας», εξήγησε. «Η ζήτηση γαντιών είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια».

Ινδία, Ινδονησία

Τα  εμβόλια θα ωφελήσουν επίσης τις χρηματιστηριακές αγορές στην Ινδία και την Ινδονησία, σύμφωνα με τον Ahmed της Fidelity. Η Ινδία έχει το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο στον κόσμο, ενώ η Ινδονησία έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα στη Νοτιοανατολική Ασία. Ενώ ο δείκτης μετοχών αναφοράς της Ινδίας σημείωσε κέρδος το 2020, ο Jakarta Composite Index έχει χάσει περισσότερο από 9%.

Ο Evan McCulloch, επικεφαλής ανάλυσης μετοχών για την Franklin Equity Group και το Franklin Biotechnology Discovery Fund, συνοψίζει πώς οι διαχειριστές κεφαλαίων, παρά τις διαφορές στις στρατηγικές τους, εξετάζουν γενικά τη χρονική περίοδο που θα ακολουθήσει μετά από την αύξηση των κρουσμάτων και τα lockdowns που εφαρμόζουν και πάλι πολλές χώρες.

«Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές», είπε.

JPMorgan: Πιθανές εκροές 300 δισ. δολαρίων από τα χρηματιστήρια λόγω αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων

Αλλάζει ο γερμανικός δείκτης Dax: Πιο μεγάλος αλλά και πιο αυστηρός μετά το φιάσκο της Wirecard

Χρυσός: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών με φόντο τα νέα για το εμβόλιο και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα