Σε κίνδυνο η παγκόσμια συμφωνία πετρελαίου λόγω Μεξικού

Η ιστορική πολυμερής συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και τη σταθεροποίηση των τιμών κινδυνεύει, καθώς το Μεξικό αρνείται να συμφωνήσεις με τις προτάσεις.

Το αδιέξοδο θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της αγοράς από την εξουθενωτική πτώση που προκάλεσε η πανδημία. Η συμφωνία της ομάδας των εθνών που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, την οποία έχει ενθαρρύνει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, αποσκοπεί επίσης

στον τερματισμό του πολέμου τιμών μεταξύ Ριάντ και Μόσχας, που συνέβαλε στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο δεκαετιών.

Η συμφωνία εξαρτάται από τη συγκατάθεση του Μεξικού, το οποίο ήταν ο μόνος συμμετέχων που δεν συμφώνησε με την πρόταση, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά από τις περισσότερες από εννέα ώρες συνομιλίες μέσω βίντεο, την Πέμπτη. Η ομάδα δεν σκοπεύει να συναντηθεί πάλι την Παρασκευή, αλλά θα εστιάσει τις συζητήσεις στη συγκέντρωση της ομάδας G20 που έχει προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα, επισημαίνει εκπρόσωπος της.

Η συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα περικοπές περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του οργανισμού, θα μείωναν την παραγωγή σε περίπου 8,5 εκατομμύρια την ημέρα, με όλα τα μέλη να συμφωνούν να μειώσουν την προσφορά κατά 23%, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η άρνηση του υπουργού Ενέργειας του Μεξικού Rocio Nahle Garcia να αποδεχθεί τις προτεινόμενες περικοπές αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σχέδια παραγωγής και δαπανών που επιδιώκει, παρά τη συντριβή της τιμής. Σε μια δημοσίευση στο Twitter λίγο μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση, είπε ότι το έθνος είναι έτοιμο να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ λιγότερο από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα που προτείνει ο ΟΠΕΚ.

Η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της G20 την Παρασκευή, όπου χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με επιπλέον μειώσεις έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Πολιτικές Πιέσεις

Το απροσδόκητο πισωγύρισμα δεν μεταβάλλει την επείγουσα ανάγκη του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και των συμμάχων του να μειώσουν την παραγωγή. Η θεαματική συντριβή του αργού πετρελαίου φέτος έχει απειλήσει τη σταθερότητα των εξαρτημένων από το πετρέλαιο κρατών, αναγκάζοντας σημαντικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp. να περιορίσουν τις δαπάνες και να διακινδυνεύσουν την δημιουργία μικρών ανεξάρτητων εταιρειών.

«Το Μεξικό μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα για τη σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς», δήλωσε ο Aldo Flores Quiroga, πρώην υπουργός πετρελαίου του Μεξικού που διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες ΟΠΕΚ + από το 2016 έως το 2018. «Η μείωση της παραγωγής είναι απαραίτητη και δυνατή. Είναι η πιο υπεύθυνη κίνηση που πρέπει να κάνουμε εγχώρια και διεθνώς. «

Ο ΟΠΕΚ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από τον Τραμπ – ο οποίος μίλησε με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας τηλεφωνικά την Πέμπτη- και Αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι φοβούνται χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Τόσο η Σαουδική όσο και η Ρωσία θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση ούτως ή άλλως, και αυτές οι περικοπές τους επιτρέπουν να κερδίσουν και στα πολιτικά σημεία», δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου και σύμβουλος στην Energy Aspects Ltd.

Ενώ η συνολική περικοπή αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 10% της παγκόσμιας προσφοράς, αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα της απώλειας της ζήτησης, την οποία ορισμένοι έμποροι υπολογίζουν σε 35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατά το ήμισυ το τρέχον έτος, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας συνέπεσε με τον πόλεμο των τιμών, που πλημμύρισε την αγορά πετρέλαιο. Το Brent υποχώρησε κατά 4,1% στα 31,48 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, ακόμα και όταν άρχισε να παίρνει μορφή η συμφωνία. Οι αγορές είναι κλειστές την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο λόγω των εορτών της Μεγάλης Παρασκευής του καθολικού Πάσχα.

«Η πανδημία είναι ένα αόρατο θηρίο που φαίνεται να επηρεάζει τα πάντα στην πορεία του», δήλωσε ο Mohammad Barkindo, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, σε ομιλία του στην διαδικτυακή συνάντηση. «Τα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης είναι τρομακτικά» και η αναμενόμενη υπερπροσφορά, ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο, είναι «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει πριν», είπε.

Ο Barkindo προέτρεψε για δράση, τόσο από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ + όσο και από τις χώρες πέρα ​​από τη συμμαχία, για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πλεόνασμα, το οποίο εκτιμάται σε 14,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο.

Η Ρωσία επέμεινε ότι οι Η.Π.Α. ειδικότερα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να επιτρέψουν απλά στις δυνάμεις της αγοράς να μειώσουν την παραγωγή. Ο Τραμπ, στο μεταξύ,  δήλωσε ότι η περικοπή της Αμερικής θα συμβεί «αυτόματα» καθώς οι χαμηλές τιμές βάζουν σε κίνδυνο την αγορά σχιστολίθου.

Σταδιακή μείωση

Το προτεινόμενο σχέδιο του ΟΠΕΚ + περιλαμβάνει τη μείωση της περικοπής της παραγωγής σταδιακά μετά από δύο μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η περικοπή των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μπορεί να συρρικνωθεί στα 8 εκατομμύρια την ημέρα από τον Ιούλιο και στη συνέχεια 6 εκατομμύρια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τη δήλωση του οργανισμού. Η ομάδα σχεδιάζει άλλη μία τηλεδιάσκεψη στις 10 Ιουνίου για να συζητήσει ποια πρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα εφαρμόσουν μειώσεις στη βασική γραμμή παραγωγής περίπου 11 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με τη δήλωση του ΟΠΕΚ. Για τη Σαουδική Αραβία, αυτή είναι χαμηλότερη από την πρόσφατη παραγωγή, η οποία αυξήθηκε πάνω από 12 εκατομμύρια την ημέρα στις αρχές Απριλίου.

Ο πόλεμος στις τιμές πετρελαίου, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση των προηγούμενων συνομιλιών του ΟΠΕΚ +, κράτησε ακριβώς 31 ημέρες, πολύ λιγότερο από παρόμοιες διαμάχες το 1986, το 1998 και το 2016. Ωστόσο, σε αυτή τη σύντομη περίοδο, οδήγησε τις εταιρείες σε περικοπές δαπανών, απολύσεις εργατών και ακυρώσεις σχεδίων. Εν τω μεταξύ, οι χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο έχουν στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια.

«Για τις αγορές πετρελαίου, η δραματική μείωση της ζήτησης του εμπορεύματος είναι πρωτοφανής», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφόρησε στους υπουργούς και έχει στη διάθεση του το Bloomberg. «Οι τρέχουσες προοπτικές φαίνονται εξαιρετικά ζοφερές, με τις αγορές πετρελαίου να αναμένεται να δοκιμαστούν σοβαρά σε πολλά μέτωπα».

Keywords
Τυχαία Θέματα