Σαουδική Αραβία: Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο

Η Σαουδική Αραβία κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι έλαβε 567,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων (ECA) για τη χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαουδικής Αιγύπτου.

Καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα 14 ετών, το Saudi Press

Agency ανέφερε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με την Standard Chartered Bank και τη Sumitomo Mitsui Banking Corporation, υπό τους όρους που εγγυάται η Σουηδική Υπηρεσία Εξαγωγικών Πιστώσεων και χρηματοδοτείται από τη Swedish Export Credit Corporation.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την έκθεση SPA, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση διεθνούς κοινοπραξίας εκφρασμένης σε δολάρια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 15 περιφερειακούς και διεθνείς δανειστές.

Αυτό αναμένεται να καλύψει μια πενταετία. Η μη εξασφαλισμένη διευκόλυνση θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μιας υπάρχουσας κοινοπρακτικής εταιρείας, η οποία είχε αρχικά αυξηθεί το 2017 και πρόκειται να λήξει αυτόν τον μήνα.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον από την περιφερειακή και διεθνή τραπεζική κοινότητα είναι ενθαρρυντικό και μιλά για τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά εν μέσω ασταθών συνθηκών της αγοράς», δήλωσε ο CEO της SEC, Khaled al-Gnoon, σύμφωνα με το SPA.

«Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε τη Διεθνή Συνδικαλιστική Διευκόλυνση για να εξυπηρετήσουμε τις απαιτήσεις μας στο CAPEX, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για την επιχείρηση και τους επενδυτές μας», πρόσθεσε.

Πως αναλύεται το πρότζεκτ

Το διεθνές κοινοπρακτικό ταμείο των 15 τραπεζών περιλαμβάνει την Standard Chartered Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Mizuho Bank, MUFG Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Industrial and Commercial Bank of China, State Bank of India, Bank of China, Abu Dhabi Commercial Bank, Abu Dhabi Islamic Bank Bank, First Abu Dhabi Bank, National Bank of Kuwait, KfW IPEX-Bank και Societe Generale, σύμφωνα με το SPA.

Η SEC έχει διορίσει την Mizuho Bank και την Abu Dhabi Commercial Bank ως αντιπροσώπους αυτής της διεθνούς συνδικαλιστικής κοινοπραξίας. Αυτό έρχεται αφότου μια μονάδα του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε κρατικά μερίδια σε τέσσερις αιγυπτιακές εταιρείες για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την τελευταία εισροή μετρητών από τον Κόλπο για την προβληματική οικονομία.

Άλλες συμφωνίες

Η Saudi Egyptian Investment Co., μια νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, απέκτησε μειοψηφικά μερίδια στις Abou Kir Fertilizers & Chemical Industries Co., Misr Fertilizer Production Co., Alexandria Container and Cargo Handling Co. και E-Finance, Το υπουργείο Σχεδιασμού της Αιγύπτου ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη. Τον Ιούνιο, η Saudi ACWA Power επένδυσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα εργοστάσιο αιολικής ενέργειας στην Αίγυπτο.

Άλλες συμφωνίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο λιμάνι Damietta της Αιγύπτου περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας «φαρμακευτικής πόλης» 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αιγυπτιακή Pharco Pharmaceuticals στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας στο Alsharq TV. Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία κατέθεσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση είπε ότι η συνεργασία με το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο θα οδηγήσει σε επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης

Uniper: Σχέδιο για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για τον εφοδιασμό της ΕΕ

Ήπια πτώση του χρυσού – Παραμένει πάνω από το όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά

Bloomberg: Την ανιούσα πήραν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

Ουκρανία: Tο Κίεβο αναμένει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους 3 δισεκ. δολαρίων

Keywords
Τυχαία Θέματα