Προμηθευτές ενέργειας: Στον κλοιό των ληξιπρόθεσμων και του υψηλού δανεισμού-Κινήσεις για Ενεργειακό Τειρεσία

Απαιτητικό παιχνίδι για ισχυρούς παίκτες έχει γίνει η προμήθεια ενέργειας καθώς οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης μεγαλώνουν κάθε μήνα και το ίδιο η κινητικότητα των πελατών και τα ληξιπρόθεσμα. Ο φόβος για αύξηση των ληξιπρόθεσμων είναι μεγάλος τους επόμενους μήνες, και με δεδομένη τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή, οι εταιρείες του κλάδου δρομολογούν τη δημιουργία ενεργειακού Τειρεσία, αναφέρουν πηγές.

Σημειώνεται, ότι ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, πλέον όμως είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει κάτι τέτοιο, και οι πληροφορίες αναφέρουν

ότι έχουν γίνει οι κινήσεις για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ληξιπρόθεσμων στο επόμενο εξάμηνο. Εκτιμάται, ότι πλέον είναι ώριμη η αγορά και το θέλουν όλοι, και προσανατολίζονται από κοινού να προχωρήσουν σε μια τέτοια λύση.

Μεγάλες οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης

Οι επόμενοι μήνες, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τους ομίλους προμήθειας ενέργειας, που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, τα μεγάλα κόστη του hedging και τα χρηματοοικονομικά κόστη, καθώς ο δανεισμός τους αυξάνεται συνεχώς. Η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής κινείται σταθερά προς τα πάνω και το κόστος αγορών ενέργειας κάθε μήνα είναι  υψηλότερο από τις εισπράξεις για τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας διαρκώς νέες ανάγκες σε κεφάλαια.

Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι αναμένουν η κινητικότητα των καταναλωτών θα αυξάνεται κάθε μήνα, το ίδιο και τα ληξιπρόθεσμα ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχει σήμερα κοινή πλατφόρμα για τα ληξιπρόθεσμα της αγοράς ενέργειας και το σύστημα σήμερα δε δίνει πληροφορία για το ιστορικό του κάθε νέου πελάτη. Σήμερα υπολογίζονται σε 60.000 οι πελάτες που μετακινούνται το μήνα, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος πήγε στη ΔΕΗ. Το  ισοζύγιο είναι αρνητικό για τους εναλλακτικούς παρόχους, ενώ τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν 20% οι μετακινήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα είναι προς το παρόν ελεγχόμενα όμως η δυναμική τους δημιουργεί ανησυχία, καθώς λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, που δεν πληρώνεται στις 45 ημέρες ανέρχεται σήμερα σε 30% στην αγορά, κατά πληροφορίες, κάτι που δείχνει την αδυναμία των καταναλωτών να ανταπεξέλθουν. Διακανονισμοί γίνονται συνέχεια αλλά οι διακανονισμοί πέφτουν. Τα ληξιπρόθεσμα είχαν εκτοξευθεί στους πρώτους μήνες του 2022, και το απόλυτο νούμερο είναι αυξημένο γιατί αυξάνεται ο ονομαστικός λογαριασμός.

Περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος, εκπρόσωπος της αγοράς αναφέρει:” η ΔΕΗ κάποτε έφτασε στα 3 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών μην κάνοντας τίποτα, τώρα ακόμη η αγορά δεν είναι εκεί αλλά οδεύει προς τα εκεί, κάνοντας τα πάντα, δηλαδή κυνηγώντας με κάθε τρόπο τα οφειλόμενα. Τα ληξιπρόθεσμα αυτά όμως είναι κεφάλαιο κίνησης για μας”.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί για το φυσικό αέριο, αφού οι λογαριασμοί φέτος αναμένονται πολλαπλάσιοι από τους περσινούς. “Ο κίνδυνος στο φυσικό αέριο είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της εποχικότητάς του. Αν οι καταναλωτές δεν πληρώσουν τους λογαριασμούς από τον Φεβρουάριο και μετά…μπορούν να τους αφήσουν απλήρωτους μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο. Δεν είναι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα που λειτουργεί η απειλή διακοπής”, σημειώνεται.

Αυξημένο και το κόστος του hedging, αυξάνεται ο δανεισμός

Σημαντικό μέρος των απαιτήσεων σε κεφάλαια, αφορά το  hedging που είναι αναγκασμένες οι εταιρείες να κάνουν κάθε μήνα για να εξασφαλίζονται για τις τιμές που ανακοινώνουν. Επίσης, η αστάθεια στην οριακή Τιμή Συστήματος αυξάνει την ανάγκη για εξασφαλίσεις στα εικονικά συμβόλαια που αγοράζουν (παράγωγα ενέργειας) καθώς αλλάζει η έκθεσή τους και απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια το μήνα για να καλύπτονται οι ανάγκες του hedging .

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται και οι ανάγκες δανεισμού, και πηγές αναφέρουν ότι ο δανεισμός έχει αυξηθεί σε πολλαπλάσια επίπεδα για να μπορέσουν οι εταιρείες να ανταπεξέλθουν, και μαζί και τα χρηματοοικονομικά κόστη.

Ακριβή η πάγια εντολή, δεν ήρθαν οι προκαταβολές επιδοτήσεων

Η πάγια εντολή  (που αποτελεί έσοδο για τις τράπεζες) είναι επίσης ένα μεγάλο κόστος για τις εταιρείες, γιατί είναι ποσοστό επί του λογαριασμού και όσο ανεβαίνουν  οι λογαριασμοί αυξάνεται το ποσό που λαμβάνουν οι τράπεζες ως ποσοστό του λογαριασμού.

Μια ανάσα, περίμεναν να πάρουν οι εταιρείες, από τις προκαταβολές επιδοτήσεων, κάτι που έχει αποφασιστεί από τον Αύγουστο. Το μέτρο προβλέπει να μπορούν να λάβουν τον τρέχοντα μήνα προκαταβολή 75% από τις επιδοτήσεις του μήνα και όχι τον επόμενο.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη δοθεί στις εταιρείες από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Σημειώνεται ότι την πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί θα πρέπει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να δώσει τον ίδιο μήνα τις επιδοτήσεις του προηγούμενου και τις προκαταβολές του τρέχοντα μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα