Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης των μισθών – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν – Έως και 20% η απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους

Μια νέα πραγματικότητα θα κληθούν να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουνίου, καθώς θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και 20% έως και το Σεπτέμβριο. Σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, θα μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έως και 50%, προκειμένου να καταβάλει το 50% του μισθού.

Στη συνέχεια

το κράτος θα συμπληρώνει έως το 60% της απώλειας του μισθού, ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να απολυθούν.

Στο νέο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν νέες επιχειρήσεις, αλλά και εποχικές, ενώ μπορούν να ενταχθούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασφαλίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή. Αυτό συμβαίνει καθώς ο κατώτατος μισθός λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ προστασίας. Αν η καθαρή αμοιβή μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου (0,09 ποσοστιαίες μονάδες) ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά την αφαίρεση των εργατικών εισφορών διαμορφώνεται στα 550 ευρώ (από 547 σήμερα).

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο μέγιστη μείωση που προκύπτει είναι της τάξης του 16%, καθώς στην εξίσωση μπαίνει η επίδραση των φόρων στα νέα μειωμένα ποσά. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως στο καθαρό ποσό η μείωση δεν αποκλείεται να φτάνει και στο 20%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος, μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη, κυμαίνεται από 84% έως 100%. Το 100% προκύπτει κυρίως για τον κατώτατο μισθό, ενώ το 84% για μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ. Για τον εργοδότη η μείωση του μισθολογικού κόστους κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 33% – 34%.

Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τις νέες εισφορές, καθώς από τον Ιούνιο οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της μισθωτής απασχόλησης μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

Προϋποθέσεις ένταξης στο Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο της επιδότησης μισθού :

–         Απαγορεύεται να μεταβληθεί το είδος της σχέσης εργασίας, θα πρέπει δηλαδή να διατηρηθεί η σύμβαση πλήρους απασχόλησης

–         απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό

–         απαγορεύεται η μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Ο μηχανισμός μπορεί να καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί. Στον μηχανισμό θα συμπεριληφθούν :

-όλες οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα της κρίσης της πανδημίας του κορονοιού, ανεξαρτήτως ΚΑΔ

-επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες, όπως και

-οι εποχικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα στις εποχικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνεται δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό σημαίνει πως δεν θα προκύπτει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, αλλά ο εργαζόμενος θα παραμένει ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, ενώ θα εργάζεται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, καθώς το επικρατέστερο εργαλείο για την εφαρμογή του νέου Μηχανισμού φαίνεται πως είναι το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που δεν θα εργάζεται.

Ειδικά στις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα λειτουργούν συνδυαστικά :

-Η αναστολή της σύμβασης εργασίας για ένα τμήμα του προσωπικού που θα λαμβάνει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης

-Η μονομερής μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% από τον εργοδότη και η επιδότηση του 60% της απώλειας από το κράτος για το λοιπό τμήμα του προσωπικού.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης ο συνδυασμός αναστολών για τμήμα του προσωπικού και εκ περιτροπής εργασία για το υπόλοιπο θα ισχύσει μόνο τον Ιούνιο, ενώ για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας ακόμη και για το σύνολο, δηλαδή το 100% του προσωπικού τους. Όπως εξηγούν ειδικοί, τους δίνεται επί της ουσίας η δυνατότητα να μην επαναλειτουργήσουν – οι επιχειρήσεις εστίασης τον Ιούνιο και οι υπόλοιποι κλάδοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – διατηρώντας όμως σε ισχύ και σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα 534 ευρώ.

Για παράδειγμα:

–         Έστω εργαζόμενος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ. Ο εργοδότης  μειώνει τον  χρόνο εργασίας του κατά 50%. Θα λαμβάνει από τον εργοδότη 500 ευρώ και από το κράτος 300 ευρώ, δηλαδή το 60% των υπολειπόμενων 500 ευρώ. Συνολικά για τον Ιούνιο ο εργαζόμενος θα λάβει καθαρά 800 ευρώ.

–         Έστω εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και μειωθεί ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Θα λαμβάνει από τον εργοδότη το 50% του καθαρού μισθού και από το κράτος το υπόλοιπο 50%, δηλαδή θα καλύπτεται το 100% της απώλειάς του, καθώς ο μισθός του δεν μπορεί να υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, τις οποίες θα υποχρεούται να καταβάλει εξ ολοκλήρου ο εργοδότης, είναι 550 ευρώ. Σε μια πρώτη προσέγγιση των εξαγγελιών, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο εργοδότης θα καλύπτει τα 275 ευρώ και το κράτος τα υπόλοιπα 275 ευρώ. Ο εργοδότης θα καλύπτει επίσης το 100% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, που στην περίπτωση του κατώτατου είναι 99,64 ευρώ για τον εργαζόμενο και 158,14 για τον εργοδότη, σύνολο 257,78 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, – Ποιες, – Έως,pos, – poies, – eos