Πώς οι Έλληνες σταρ ζωντανεύουν τα σκοτεινά παραμύθια του Άντερσεν

Τα δημοφιλή (όσο και σκοτεινά) παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ετοιμάζονται να αναπαραστήσουν επί σκηνής οι σταρ Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Κουρής, Λένα Παπαληγούρα και Γιώργος Νανούρης.

Την ιδέα υλοποιεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο πολιτιστικός οργανισμός Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου (που πλέον έχει υπό τη σκέπη του τις πιο μεγάλες αλλά και ποιοτικές παραγωγές της χώρας). Την προσπάθειά τους να μην χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων

τη φετινή χρονιά της πανδημίας θα πετύχουν με τη βοήθεια αυτού του λαμπερού θιάσου.

Κυρίως όμως θα καταφέρουν να μην αποκοπεί η αδιάλειπτη επαφή του κοινού με το θέατρο, έστω και αν πραγματοποιείται με τον ασυνήθιστο (συνηθισμένο πλέον;) τρόπο προβολής του μέσα από τη μικρή οθόνη.

Στο γιορτινό, ζεστό κλίμα θα συμβάλλει η κλασική μουσική που θα ερμηνεύσουν οι βιρτουόζοι από την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Θα πλαισιώσουν με ρυθμό το απόλυτα αλληγορικό, φανταστικό σύμπαν του κορυφαίου δανού συγγραφέα. Τις ιστορίες του οποίου έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει ο Γιώργος Νανούρης.

Θα πραγματοποιηθούν δύο online streaming παραστάσεις, που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, όπως επιτάσσει και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Εξάλλου, το πολυεπίπεδο κείμενο του Άντερσεν αφήνει αιχμές κοινωνικού σχολιασμού και φιλοσοφικής ενατένισης που συλλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο το ενήλικο κοινό, ενώ οι μικροί απολαμβάνουν μόνο την πυκνή, όλο σασπένς πλοκή του. Οι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν ζωντανά στη γνωστή και πολυαγαπημένη αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τα διηγήματα μετατρέπονται λοιπόν σε μουσικά παραμύθια, όπως τα αποκαλούν οι συντελεστές της παράστασης. Πρόκειται για τα πολυδιαβασμένα και διαχρονικά Το κορίτσι με τα σπίρτα, Τα κόκκινα παπούτσια, Η πριγκίπισσα και το Μπιζέλι, Ο ξύλινος στρατιώτης, Το μαγικό σεντούκι, Ο χιονάνθρωπος, Το έλατο.

Η θετική έκπληξη αυτής της διασκευαστικής προσπάθειας έγκειται στο ότι ο Νανούρης δεν παρουσιάζει κάθε παραμύθι ως αυτοτελή ιστορία. Συναρμόζει κατά κάποιο τρόπο το καθένα σε έναν κοινό άξονα συνθέτοντας έτσι μία μεγάλη, ενιαία ιστορία που προσιδιάζει ελαφρώς στα καταπληκτικά μιούζικαλ του χριστουγεννιάτικου Λονδίνου έτσι όπως συνοδεύονται από τη μουσική που διευθύνει με την μπαγκέτα του ο μαέστρος Παναγιώτης Βλάχος. Ορισμένοι ίσως να θυμούνται αυτό το χαρμόσυνο θέαμα από το 2017, όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί σε φυσιολογικές συνθήκες.

Πληροφορίες:

Ημέρες και ώρες προβολής της παράστασης:
26, 27 και 28 Δεκεμβρίου, διαθέσιμη προβολή από τις 12:00 έως τις 22:00.
Link προπώλησης: https://www.ticketservices.gr/event/christmas-tales
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Keywords
Τυχαία Θέματα