Πώς ο Κόκκαλης κλείνει τα (ανοικτά) μέτωπα, ο Σταϊκούρας και το απόλυτο φαβορί για το ΤΧΣ και ένα hot κουΐζ για μυημένους

Η Αλαφούζου και το KORA

Η στήλη σήμερα, αποφάσισε  να ξεκινήσει, χαλαρά πριν μπει στο κυρίως menu της βαριάς ενημέρωσης , με ένα juicy επιχειρηματικό νέο.

Για την ακρίβεια τις επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, από νεαρά κορίτσια.

Έτσι λοιπόν μαθαίνω ότι μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας του Γιάννη Αλαφούζου, η Μαρία Αλαφούζου μαζί με μια συνεργάτιδά της, την chef Ιάνθη Μιχαλάκη άνοιξε στo Κολωνάκι στην οδό Αναγνωστοπούλου 44, το KORA BAKERY.

Και μιλάμε για έναν φούρνο, δύο ορόφων και συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλη του ’18, η μεν Ιάνθη από την Κοπεγχάγη, έχοντας θητεύσει σε κορυφαία εστιατόρια, και η δε Μαρία από το Λονδίνο, όπου, μεταξύ άλλων, διηύθυνε έναν φούρνο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Παρότι δεν γνωρίζονταν, είχαν κοινούς γνωστούς από τον φούρνο της Μαρίας, που ήταν παλιοί συνάδελφοι της Ιάνθης στη Δανία, και κάπως ήρθαν σε επαφή.

Μου λένε ότι όσα φτιάχνουν τα δυο νεαρά κορίτσια στον φούρνο KORA είναι «απίθανα» νόστιμα, αυθεντικά και κυρίως ποιοτικά…

Ο Σωκράτης Kόκκαλης και τα μέτωπα

Τον τελευταίο χρόνο ο Σωκράτης Κόκκαλης φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να κλείσει όλα τα δύσκολα επιχειρηματικά και άλλα μέτωπα που ήταν ανοικτά.

Κυρίαρχο ήταν προφανώς το θέμα της Intralot, ενώ σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα των άλλων εταιρειών του όπως των Intracom Defence, Ιntrakat, Intrasoft International και Κέκρωπα (αν και στην περίπτωση της ΚΕΚΡΟΨ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εξαιτίας των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων).

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι επιλύονται και οι δυσκολίες στο θέμα του ΚΑΖΙΝΟ του Αμαρουσίου.

Πρακτικά για να ξεκινήσουμε από την αρχή, το δυσκολότερο ζήτημα του ομίλου ήταν αυτό της Intralot.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους πιστωτές της.  

Μια συμφωνία που έχει τη σφραγίδα των πρωτοβουλιών του Σωκράτη Κόκκαλη για το οποίον η αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε και διοικεί αποτελούσε το ζωτικό του στοίχημα.

Όπως προκύπτει από τη σύμβαση δέσμευσης με τους ομολογιούχους η Intralot, σβήνει χρέη 113 εκατ. ευρώ στα οποία σε μεταγενέστερη φάση, μπορεί να προστεθούν άλλα 110 εκατ. ευρώ ή και αρκετά περισσότερα.

Με βάση τους όρους που ανακοινώθηκαν, οι ομολογιούχοι που σήμερα κατέχουν την έκδοση των 250 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο και έχει κουπόνι 6,75%, θα υποστούν κούρεμα των απαιτήσεών τους που φτάνει στο 18%.

Για το ποσό των 205 εκατ. ευρώ που απομένει θα εκδoθεί νέο ομόλογο ίσης αξίας αλλά αυτή τη φορά από την αμερικανική θυγατρική της Intralot.

Επιπρόσθετα στο στρατηγείο του Κόκκαλη αποφασίστηκε, στο θέμα του διαδικτυακού στοιχήματος, να μην προχωρήσει σε καμία συνέργεια και έτσι αυτό το project, για τον όμιλο, πάγωσε.

Μεγάλο στοίχημα για τον Κόκκαλη είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες συμφωνίες του δημοσίου, να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές η Intrakat, η Intrasoft International  και η Intracom Defence.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά στην προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Πληροφοριακού Συστήματος συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η ένωση εταιρειών INTRASOFT International – OTE A.E. σηματοδοτώντας την ψηφιοποίηση των εταιρικών διαδικασιών του Διαχειριστή.

Ακόμα η INTRACOM DEFENSE (IDE) ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα θαλάσσιας επιτήρησης για την παρακολούθηση καθορισμένων περιοχών ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Σταικούρας, ο Ξηρουχάκης, ο γηραιός Αγγλος και το ΤΧΣ

Το δις εξαμαρτείν, ουκ ΥΠΟΙΚ ( και ΤΧΣ)  σοφού…

Φαίνεται ότι το αρχαίο ρητό έχει εφαρμογή στο πολύπαθο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το καλό είναι ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφευχθεί η επικείμενη φαρσοκωμωδία (αφού ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα), αρκεί να υπάρχουν ακόμα πολιτικά αντανακλαστικά σ’ αυτή τη χώρα…

Είναι γνωστό ότι τρέχει η διαδικασία για την εξεύρεση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά την επεισοδιακή θητεία και ακόμα  πιο επεισοδιακή παραίτηση / απομάκρυνση του Αυστριακού Martin Czurda, ο οποίος ποτέ δεν βρήκε επαφή με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα του Ταμείου σε μία κρίσιμη φάση  του κλάδου της οικονομίας.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης που κλήθηκε  να κρίνει τους υποψηφίους, απαρτίζεται από 6 μέλη, εκ των οποίων δύο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, είναι απορίας άξιον το πώς διορίστηκε ο Γερμανός καθηγητής Daniel Gross ως ένας εκ των εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, δημιουργώντας ( εν πλήρη γνώση του υφυπουργού …) έναν συσχετισμό δυνάμεων στην Επιτροπή με 4 μέλη μη Ελληνικής υπηκοότητας…

Η επιτροπή έβγαλε, μετά από μια μακρόσυρτη διαδικασία και αφού εξέτασε 170 περίπου βιογραφικά, τη short list η οποία είναι ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο Γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού.

Σε αυτή περιλαμβάνεται μαθαίνουμε , ο νυν αναπληρωτής ΔΣ του Ταμείου, ένας Άγγλος και ένας Κύπριος.

Ήρθε μήπως η ώρα πράξει το ΥΠΟΙΚ το αυτονόητο, δηλαδή να ταχθεί υπέρ του μόνου Έλληνα υποψηφίου;

Επειδή είναι Έλληνας, θα ρωτήσετε δικαίως;

Όχι.

Επειδή, ο μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ηλίας Ξηρουχάκης, είναι ένα από τα πλέον καταξιωμένα , ικανά τραπεζικά στελέχη της γενιάς του  με εμπειρία και απτά αποτελέσματα στη επιτυχή διαχείριση πολλών κρίσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της θητείας του (αυτό προφανώς αναγνωρίστηκε και από την επιτροπή επιλογής – των 4 ξένων ελεω υφυπουργού οικονομικών).

Επειδή γνωρίζει όσο κανείς άλλος τις συστημικές τράπεζες.

Επειδή εγγυάται τη συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου.

Και ναι, επειδή είναι Έλληνας και κάποτε πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και την (πάλαι ποτέ αλλά πάντα επίκαιρη) εθνική κυριαρχία.

Ο ανταγωνισμός είναι ένας τραπεζίτης από την Κύπρο (μια που ο έτερος Κύπριος πρόεδρος στην Εθνική τράπεζα τα πήγε , ως γνωστό, τόσο καλά…), ο οποίος έχει διοικήσει για λίγο στο παρελθόν τράπεζα μεγέθους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής (αλλά θα κληθεί  στο ΤΣΧ να κατευθύνει στρατηγικά τις  4 συστημικές τράπεζες της χώρας), κι ένας γηραιός Άγγλος με προϋπηρεσία στο City και καμία σχέση με την Ελλάδα και την Ελληνική πραγματικότητα.

Τρέχα γύρευε δηλαδή…

Είναι ώρα για τον  υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να πάρει ένα μάθημα από την πρόσφατη στάση του Νίκου Δένδια και να πει σταράτα και ξεκάθαρα αυτό που ξέρει κι ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει: ο ικανότερος υποψήφιος που τυγχάνει να είναι και Έλληνας, πρέπει να αναλάβει την ηγεσία του φορέα.

Ο Πατέλης, το tweet και το μεγάλο στοίχημα

Η στήλη δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της σεζόν – μπορεί να μην κρύβει ίντριγκες και παρασκήνιο αλλά από την πορεία του θα εξαρτηθούν όλα στην οικονομία που σημαίνει για τις τσέπες μας για να το θέσω λαϊκιστί – που δεν είναι άλλο από το «άτυπο» σημερινό άνοιγμα του τουρισμού.

Λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ότι μπορούν για να έρθουν μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου που ανοίγουμε επισήμως, κυρίως Αμερικανοί τουρίστες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους…

Να σας πω ότι στις ΗΠΑ οι εμβολισμοί πλησιάζουν τα 150 εκατομμύρια…

Από αυτή τη δεξαμενή πάμε να ψαρέψουμε τουρίστες καθώς οι Αμερικανοί είναι οι πιο γαλαντόμοι στην κατά κεφαλήν δαπάνη τους στις διακοπές…

Την υψηλή επιστασία του project Τουρισμός 2021 την έχει ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ο οποίος μαθαίνω ότι ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το tweet που έκανε το Σάββατο, στο οποίο εξηγεί τι θα ισχύει όσον αφορά τους περιορισμούς για τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας από σήμερα.

Ποιους περιμένουμε: Αμερικανούς, Βρετανούς, Ισραηλινούς, Σέρβους και Άραβες ενώ ήδη έχουν κλεισθεί συμφωνίες για έλευση Ρώσων μετά τα μέσα Μαίου.

Βέβαια, οι ξενοδόχοι περιμένουν να ζεσταθεί η αγορά από τον Ιούνιο και προς τα τέλη αυτού όταν θα έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι για τις συνέπειες των εμβολίων και ταυτόχρονα θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Εξαγορά στην Πορτογαλία

Μια και ο λόγος για τον τουρισμό και τις αγωνίες των ξενοδόχων η στήλη πληροφορείται ότι οι βασικοί μέτοχοι του Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης και το αμερικανικό fund Qaktree Capital συνεχίζουν ακάθεκτοι την επέκταση και τις επενδύσεις στο νότο της Ευρώπης…

Βέβαια, έχουν τον αέρα του γερού ταμείου που παρά το πλήγμα της πανδημίας καλά κρατεί…

Έχουμε και λέμε: οι δύο συνέταιροι (Ανδρεάδης και Αμερικανοί) μετά την Ισπανία και συγκεκριμένα την Ανδαλουσία όπου απέκτησαν ξενοδοχειακή μονάδα, έχουν βρει τον επόμενο στόχο στην Πορτογαλία και ακούω ότι είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο deal.

Η συμφωνία μου μετέφεραν ότι είναι huge και θα προσθέσει μακροπρόθεσμα τον όμιλο πολλά κέρδη. Οι δύο partners, όμως, δεν εγκαταλείπουν την επέλασή τους (ξενοδοχειακά μιλώντας) στην Ελλάδα και ήδη κατέβηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά όπου αγόρασαν την έκταση και ετοιμάζονται να βάλουν μπουλντόζες…

Οι βίλες του Σπύρου και της Μαριάννας

Μπορεί ακόμη να μην έχει μπει έστω και μία μπουλντόζα από την πλευρά της Lamda Development στο Ελληνικό, οι πολυτελείς κατοικίες στον Άγιο Κοσμά, στο παραλιακό δηλαδή μέτωπο της επένδυσης, πωλούνται από τα σχέδια καθώς η παράδοση τους θα γίνει σε βάθος 5ετίας.

Η στήλη πληροφορείται ότι στην Lamda δεν προλαβαίνουν να κλείνουν συμφωνίες πώλησης με εφοπλιστές, ξένους τραπεζίτες, ισχυρούς businessman (αλλοδαπούς κυρίως) για τις luxury βίλες.

Κυκλοφορούν στην αγορά τα ονόματα διαφόρων εφοπλιστών, οι οποίοι επενδύουν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως ο Διαμαντής Διαμαντίδης που έχει αγοράσει 4-5 βίλες στον Αστέρα αλλά τον τόνο δίνει όπως μαθαίνω ο εμπνευστής της επένδυσης και επιχειρηματίας με ισχυρές διασυνδέσεις στο διεθνές jet set Σπύρος Λάτσης.

Ακούω πως έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση μίας, ίσως και παραπάνω πολυτελούς κατοικίας και μαζί του αρκετοί αλλοδαποί φίλοι του με γερά πορτοφόλια.

Από την γειτονιά δεν θα μπορούσε να λείψει η celebrity αδελφή του Μαριάννα (Λάτση).

Μαγνήτης, όμως, πέραν των πολυτελών κατοικιών είναι και τα luxury διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών Marina Residential Tower, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Το μεγάλο στοίχημα της Πειραιώς 

Το Σαββατοκύριακο θα βρει την τράπεζα Πειραιώς υπό νέο μετοχικό status καθώς το project της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν ταρακουνήθηκε όλους αυτούς τους μήνες που ασχολούνται μαζί του σύμβουλοι, διοίκηση, κυβέρνηση…

Λοιπόν, ως παλαιοί μέτοχοι (στην ελληνική δημόσια πρόταση) θεωρούνται όσοι είχαν μετοχές της τράπεζας Πειραιώς την προηγούμενη Τρίτη 13 Απριλίου.

Όσο για το ύψος της αύξησης θα φθάσει το 1,38 δισ. ευρώ, ανώτερο κατά πολύ της αρχικής σκέψης για 1 δις ευρώ.

Το παρασκήνιο μέχρι να φθάσουμε στο περίπου 1,4 δισ. ευρώ έχει ως εξής: Την προηγούμενη Παρασκευή οι σύμβουλοι Goldman Sachs και UBS είχαν στα… χέρια τους «μετρημένη» – εννοώ σίγουρη, όχι πρόθεση – επενδυτική ζήτηση κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ενημέρωσαν και την κυβέρνηση, η οποία ήθελε από την αρχή να πέσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 26%, ωστόσο επί ένα μήνα περίμενε να δει τι πολιτική σκόνη θα σήκωνε το θέμα…

Αφού η σκόνη αποδείχθηκε «πούδρα» αποφασίστηκε το ποσοστό του Ταμείου θα περιορισθεί στο 26% και να αποφευχθεί το σενάριο που ήθελε τώρα να πέσει στο 30% (σε περίπτωση οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης) και μέχρι το τέλος του 2021 να γινόταν ένα placement.

Στα τυπικά τις ΑΜΚ, μεθαύριο ανοίγει το βιβλίο στο εξωτερικό και την Παρασκευή στην Ελλάδα.

Μυλωνάς: η τελευταία πράξη του δράματος

Την τελευταία γουλιά από το πικρό ποτήρι της Εθνικής Ασφαλιστικής καλείται να πιει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, την Τετάρτη στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της θυγατρικής… Θα μου πείτε γιατί να υπάρξει πρόβλημα δεδομένου ότι η ασφαλιστική ελέγχεται εξ` ολοκλήρου από την «μαμά» τράπεζα οπότε «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»…

Όπως κι να` χει μαθαίνω ότι ο Παύλος δεν νιώθει και πολύ καλά καθώς πούλησε στην ασφαλιστική με σημαντική απώλεια και σιγά-σιγά του πιστώνεται η αδυναμία προσέλκυσης μεγαλύτερου τιμήματος…

Και μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι κάποιοι καλοθελητές (μέσα σε αυτούς και ομόλογοί του) του τα χώνουν με την πρώτη ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου…

Η εντολή Σκέρτσου στον Θεμιστοκλέους

Πληροφορούμαι ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος δεν κρύβει το τελευταίο χρονικό διάστημα την ενόχλησή του (ήπια όμως) για την υπερβολική – έτσι την βλέπει – έκθεση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στα media και δη στις τηλεοπτικές οθόνες…

Ο Θεμιστοκλέους πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και οι εμπλεκόμενοι μιλούν για την επαγγελματική του αρτιότητα στη διαχείριση αυτής…

Έλα όμως που κάνει συχνά δηλώσεις γεγονός που όπως ακούω έκανε τον Άκη Σκέρτσο να του τραβήξει λίγο το αυτί ζητώντας του να μην πολυβγαίνει στα media…

Κουΐζ:

Ποια σκληρή επιχειρηματική διαμάχη (περίπου 2/3 ετών) λέγεται στην αγορά ότι πιθανότατα βαίνει προς το τέλος της;

Οι δυο άνδρες στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί σκληρά αν και προ ετών ήταν ο ένας κοντά στον άλλο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Keywords
σωκράτης κόκκαλης, εθνικη τραπεζα, goldman sachs, chef, αθηνα, intracom, defence, αναδιαρθρωση, κουρεμα, θυγατρική, project, ote, δις, ελλαδα, list, τραπεζες, κυπρος, city, tweet, σημαίνει, μαΐου, ηπα, fund, capital, deal, κρητη, χανια, jet, set, status, sachs, ubs, media, προσφορες, υφίσταται, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αξιον εστι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, κουπονι, το θεμα, γνωση, δανια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, θητεια, ισπανια, λονδινο, οικονομια, ονοματα, πειραιως, προγραμμα, σωκρατης, υπουργειο οικονομικων, υψος, ωρα, capital, ote, ubs, αγορα, αδυναμια, ακης, ανδρεαδης, ανδαλουσια, απωλεια, αυτι, βιλες, βιβλιο, βιογραφικα, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, δις εξαμαρτειν, δις, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, επενδυσεις, επιτυχια, εστιατορια, ετων, ευθυνη, ζωτικο, ιδεες, ισχυει, υφίσταται, θυγατρική, κυβερνηση, κοπεγχαγη, λατσης, λειτουργια, λειψει, μαΐου, μαξιμου, μηνες, μαρια, μυλωνας, ναυτικο, παντα, παμε, πηγη, πολεμικο ναυτικο, πορτογαλια, ριβιερα, σαββατο, σεζον, σεναριο, σιγουρη, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπυρου, σφραγιδα, σχεδια, σωκράτης κόκκαλης, τουρισμος, τριτη, υψηλη, φτανει, φορα, χρονος, βηματα, chef, city, deal, defence, δουλειες, εφαρμογη, ενωση, φιλοι, fund, goldman sachs, χωρα, intracom, project, υπουργειο, jet, κομματι, list, media, παυλος, tweet, πληροφοριες, πωληση, ρητο, sachs, set, σημαίνει, σπυρος, status, τραπεζα, υγειας, χαλαρα, χερια
Τυχαία Θέματα