«Πόλεμος» ΕΕ- Τραμπ: Σε ισχύ από σήμερα οι αμερικανικοί δασμοί- Έτοιμη να απαντήσει η Ευρώπη

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι επιπρόσθετοι δασμοί που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με χιλιάδες προϊόντα, προερχόμενα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ σε επιχειρηματικούς φορείς, οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα αγαθά, μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα και αναμένεται να φτάνουν από 10% έως 25%.

Υπενθυμίζεται

ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε το«πράσινο φως» γι’ αυτούς τους δασμούς, καθώς ένα όργανο επιδιαιτησίας του οργανισμού, έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που εκτιμάται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν και στην Airbus: Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα είναι ότι θεωρήθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, σε μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η Ουάσινγκτον, σκοπός της είναι να επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κατηγορίες προϊόντων που εκτιμάται ότι πληγούν περισσότερο από τα επιπρόσθετα μέτρα επιβάρυνσης είναι τα ποτά, μεταξύ άλλων γαλλικό κρασί και σκωτσέζικο ουίσκι, αλλά και διάφορα είδη τυριών.

Αξίζει, επιπλέον, να επισημανθεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και ελληνικά προϊόντα.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει το ελαιόλαδο, συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

«Η Ευρώπη έτοιμη να ανταποδώσει»

Τα νέα μέτρα φυσικά δεν περνούν απαρατήρητα από την Ευρώπη, η οποία, μέσω του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει. Συγκεκριμένα, ο Λέμερ προειδοποίησε χθες, Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών, σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή.

Ο υπουργός, μετά από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική, όσο και από πολιτική σκοπιά. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει».

The post «Πόλεμος» ΕΕ- Τραμπ: Σε ισχύ από σήμερα οι αμερικανικοί δασμοί- Έτοιμη να απαντήσει η Ευρώπη appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα