Ποιους ταράζει ο Ζαββός, σε ποιες επιχειρήσεις θα μπει νέος φόρος, οι στόχοι Μεγάλου και η νέα στρατηγική της Alpha

00:02 2/6/2020 - Πηγή: Mononews

Εισηγμένες: Κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους…

Η στήλη πληροφορείται ότι οι δικηγόροι ορισμένων εισηγμένων εταιρειών έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μάθουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που προβλέπουν το… κόψιμο της οικογενειοκρατίας από τα διοικητικά συμβούλιο. 

Μου λένε ότι οι επιχειρηματίες που τόσα χρόνια διοικούν με τον μπατζανάκη τους ή τον αδελφό και ξάδελφο την επιχείρηση δεν αισθάνονται καλά με τις αλλαγές που φέρνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός

Επίσης, πολλά (μα πολλά) μέλη διοικητικών συμβουλίων θα βρεθούν χωρίς δουλειά

καθώς θα ισχύσει και για τις εισηγμένες – όπως ισχύει στις τράπεζες τα τελευταία έτη – το fit and proper. 

Όπως καταλαβαίνετε έχουν να πέσουν καρέκλες… 

Το μέτρο είναι σωστό καθώς ουκ ολίγα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια από το βίο και την πολιτεία οικογενειοκρατούμενων επιχειρήσεων π.χ. Folli, Creta, κ.ά. 

Μεγάλου: προβλέψεις 438 εκατ και τιτλοποιήσεις

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,41% 1,44#ifrm180{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig180:hover + #ifrm180,#ifrm180:hover,#trig180:active + #ifrm180,#ifrm180:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} τράβηξε το δρόμο του σχηματισμού προβλέψεων – εμπροσθοβαρώς – προκειμένου να θωρακίσει τον ισολογισμό από τις συνέπειες του covid-19. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου έχει στόχο το 2020 να καθαρίσει τον ισολογισμό της τράπεζας και να βάλει on track τις τιτλοποιήσεις. 

Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και έως το τέλος του 2020 η τράπεζα φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση του Phoenix των 2 δις ευρώ στεγαστικών και του Vega ύψους 5 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα διαφόρων κατηγοριών. 

Τα στελέχη της τράπεζας βρίσκονται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και μαθαίνω ότι – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν έχει τεθεί θέμα τιμολόγησης… Παρεμπιπτόντως, έπεσαν οι υπογραφές για το Trinity I για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 100 εκατ ευρώ. 

Πληροφορούμαι ότι αγοραστής είναι η Pimco.

Όσο για τα δάνεια της MIG ο CEO της Πειραιώς αρκέστηκε στο… ουδέν σχόλιο. 

Δυο-τρεις μόλις ελληνικές εταιρείες

Ακούγοντας τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν και την πρόταση που εξετάζει η Κομισιόν για επιβολή φόρου σε 70.000 επιχειρήσεις ως πηγή εσόδων εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα σηκώσει η Επιτροπή από τις αγορές η στήλη έκανε μια μικρή έρευνα για το αν θα κληθεί κανένας Έλληνας επιχειρηματίας να πληρώσει. 

Λοιπόν, υπάρχουν δύο-τρεις εταιρείες ελληνικές που πράγματι πληρούν τον όρο που μας είπε ο Γιοχάνες, δηλαδή έχουν πωλήσεις άνω των 750 εκατ ευρώ. 

Ονόματα δεν λέμε, μπορείτε να ανοίξετε τα οικονομικά τους στοιχεία και θα τις βρείτε αμέσως… 

Πάντως ανήκουν σε παλιά αλλά και σε πιο πρόσφατα οικονομικά τζάκια. 

Xρυσή συμφωνία Μυτιληναίου -Gasprom

Αφού ο Ευάγγελος (Μυτιληναίος) ΜΥΤΙΛ 5,34% 7,50#ifrm160{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig160:hover + #ifrm160,#ifrm160:hover,#trig160:active + #ifrm160,#ifrm160:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} αποπλήρωσε πρόωρα – δύο χρόνια νωρίτερα – το ομόλογο των 300 εκατ ευρώ έκανε και την συμφωνία με την Gasprom για την προμήθεια φυσικού αερίου. 

Η συμφωνία ψήνονταν εδώ και τρία χρόνια και όπως καταλαβαίνετε δίνει πολλούς πόντους στον ελληνικό όμιλο. 

Ο εναγκαλισμός του Μαξίμου με την PwC

Η στήλη πληροφορείται ότι η συμβουλευτική εταιρεία PwC παρέχει, εδώ και περίπου 1,5 μήνα ίσως λίγο περισσότερο, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση στο θέμα του σχεδιασμού των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Το στέλεχος της Price που μπαινοβγαίνει όπως μου λένε στο κτήριο επί της Βασ. Σοφίας (πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) που βρίσκονται τα γραφεία του οικονομικού στρατηγείου του Πρωθυπουργού είναι ο Κυριάκος Ανδρέου, partner της PwC με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στο Business Process Improvement. 

Alpha Bank: 30 Ιουνίου η απόσχιση 

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 0,56#ifrm33{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig33:hover + #ifrm33,#ifrm33:hover,#trig33:active + #ifrm33,#ifrm33:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} αποφάσισε εχθές να τρέξουν οι διαδικασίες για το hive down (διάσπαση μέσω απόσχισης). 

Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την τιτλοποίηση και τα SPVs με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Galaxy, δείχνει ευελιξία που φάνηκε από την μείωση της περιμέτρου των δανείων του Galaxy, ωστόσο μου λένε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση δεν αποκλείεται το πακέτο να ξανανοίξει… ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στο μέτωπο των επιστημονικών εξελίξεων για το εμβόλιο αλλά και στην οικονομία… 

Επιτέλους, άνοιξαν οι δρόμοι για την Folli

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι από χθες εν ισχύ δόθηκε ποινική και αστική ασυλία για ορισμένες πράξεις που συνδέονται με την εξυγίανση της εταιρίας στη διοίκηση της Folli Follie.

Με την διάταξη η νέα διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδιάρθρωση και διάσωση εν τελεί της Folli Follie χωρίς το φόβο των νομικών απειλών που κατά καιρούς εξαπολύει η πλευρά Κουτσολιούτσου.

Η απουσία της σχετικής νομικής κάλυψης είχε προκαλέσει παραιτήσεις στο ΔΣ της εταιρίας. Ο Χρήστος Σταικούρας έβαλε γκολ…

Keywords
Τυχαία Θέματα