Ποια περιοχή περικλείει η τελευταία τουρκική NAVTEX – Έβαλαν σημείου ορίου στη μέση της στεριάς!

Η είδηση της έκδοσης νέας Τουρκικής NAVTEX, το Σάββατο, για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με πραγματικά πυρά από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου,  δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Άλλωστε, η Τουρκία παραμένει ενοχλημένη από την μεγάλη τετραμερής άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και το «στραπάτσο» της με τα ελληνικά F-16, τα οποία «πήρε χαμπάρι» μόνο κατά την επιστροφή τους από την άσκηση, με τον τουρκικό μηχανισμό να σπεύδει να παρουσιάσει ένα άκρως μονταρισμένο βίντεο με δήθεν αναχαιτίσεις.

Πάντως, αν και στην Ελλάδα

κυκλοφόρησε η άποψη πως η NAVTEX δεσμεύει μια περιοχή «μεταξύ Ρόδου και Κύπρου», στην πραγματικότητα, η περιοχή που δεσμεύει βρίσκεται βόρεια των κατεχομένων της Κύπρου,  μεταξύ του ακροτηρίου Κορμακίτη και των τουρκικών ακτών.

Πάντως, μια πιο προσεκτική παρατήρηση στις συντεταγμένες που εξέδωσαν για τη νέα τους NAVTEX οι Τούρκοι, περιλαμβάνει μια «έκπληξη», που κάνει πολλούς να απορήσουν σχετικά με τη σκοπιμότητά του. Διότι αν και εξ΄ορισμού μια NAVTEX (NAVigational TEleX) αποτελεί μια προειδοποίηση προς όσους πλέουν σε μια περιοχή, η Τουρκία επέλεξε ως ένα σημείο ορίου της περιοχής που δεσμεύει για ναυτικές ασκήσεις ένα  μέσα στη στεριά. Περιλαμβάνοντας έτσι μέσα στην περιοχή που προειδοποιεί τα πλοία να μην πλέουν, ολόκληρο το ακρωτήριο Κορμακίτη!

Ειδικότερα η τουρκική NAVTEX είναι η παρακάτω:

Το πιο νοτιοανατολικό από τα τέσσερα σημεία, που ορίζουν οι συντεταγμένες 35 11.82 N και 033 00.85 E, βρίσκεται στην πραγματικότητα δίπλα από την πόλη Άγιος Μάμας στην περιοχή των κατεχομένων στην Κύπρο, πάνω από το φράγμα της Μόρφου!

Με το σημείο ορισμού μέσα στη στεριά, η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία περιλαμβάνει, φυσικά, και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στην μεριά των κατεχομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα