Πλουσιότερος κατά 24 δισ. δολάρια ο Τζεφ Μπέζος εν μέσω πανδημίας. Ποιοι άλλοι μεγιστάνες κερδίζουν και πόσα

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου γίνεται ακόμη πιο πλούσιος, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, ή ίσως και εξαιτίας αυτής.

Καθώς οι καταναλωτές παραμένουν στα σπίτια τους, η εξάρτηση τους από την Amazon.com του Τζεφ Μπέζος, έχει γίνει μεγαλύτερη από ποτέ. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5,3% φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ την Τρίτη, με την καθαρή αξία της περιουσίας του μεγιστάνα να σκαρφαλώνει στα 138,5 δισ. δολάρια.

Jeff Bezos

Η πανδημία έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σχεδόν

σε αδιέξοδο και ώθησε περίπου 17 εκατομμύρια Αμερικανούς στο ταμείο ανεργίας μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η JPMorgan Chase & Co. και η Wells Fargo & Co. επισήμαναν την Τρίτη ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν από τις άνευ προηγουμένου περικοπές θέσεων εργασίας – πολλές από αυτές στον τομέα λιανικής – θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτές που προέκυψαν μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, ο Μπέζος και πολλοί από τους πλούσιους συναδέλφους του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, τα private equity και αλλού, πάνε καλά, βοηθούμενοι από τις πρωτοφανείς ενέργειες τόνωσης που πραγματοποιούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Ενώ η συνολική καθαρή αξία της περιουσίας των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει μειωθεί φέτος στα 553 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αυξηθεί κατά 20% από τα χαμηλά της στις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

«Το χάσμα του πλούτου, πρόκειται να διευρυνθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Miller Tabak + Co. «Οι πραγματικά πλούσιοι άνθρωποι δεν χρειάστηκε να ανησυχήσουν. Ναι, είναι λιγότερο πλούσιοι, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για εάν θα έχουν φαγητό στο τραπέζι ή αν θα έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».

Και δεν είναι μόνο οι δισεκατομμυριούχοι. Οι μέτοχοι εισηγμένων ήταν σημαντικοί αγοραστές των μετοχών των εταιρειών τους, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η κρίση θα περάσει, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των κρατών έχουν διαφωνίες σχετικά με το πότε ακριβώς οι Αμερικανοί μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη δουλειά τους.

Ο όγκος των συναλλαγών σε κλάδους που έχουν πληγεί, από τον ταξιδιωτικό μέχρι της υγειονομικής περίθαλψης και των τυχερών παιχνιδιών, υποδηλώνει ότι τα στελέχη και οι διευθυντές είναι πιο αισιόδοξοι από ότι ήταν σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Sundial Capital Research.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Carnival Corp., Randall Weisenburger αγόρασε μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία κρουαζιέρας που έχει πληγεί δραματικά από την κρίση, την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο 56% από την ημερομηνία αγορά τους.

Άλλοι προχωρούν ακόμη παραπέρα για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις. Η UBS Group AG βλέπει εξαιρετικά πλούσιους πελάτες να αυξάνουν το δανεισμό τους για να επενδύσουν όπου εντοπίζουν φθηνές αγορές. Οι κτηματομεσίτες των πλουσίων επισημαίνουν ότι αρκετοί πελάτες τους αναζητούν δάνεια βάζοντας υποθήκες ακίνητα, προκειμένου να αποπληρώσουν παλαιότερα χρέη, να επενδύσουν σε επιχειρήσεις και να εντοπίσουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Υπήρξαν και αρκετοί που έχουν πληγεί από την κρίση. Πολλοί στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταστραφεί από την κατάρρευση των τιμών του αργού. Οι δισεκατομμυριούχοι των αναδυόμενων αγορών δεν αποκομίζουν τα ίδια οφέλη με αυτούς των ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν margin calls που οδήγησαν σε αναγκαστικές πωλήσεις.

Αλλά υπήρξαν επίσης αξιοσημείωτα οφέλη.

Επικεφαλής αυτών που ωφελήθηκαν είναι ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 24 δισ. δολάρια το 2020, καθώς και η Μακένζι Μπέζος, η πρώην σύζυγος του που έλαβε μετά το διαζύγιο μερίδιο 4% στην Amazon. Η καθαρή αξία της περιουσία της αυξήθηκε κατά 8,2 δισ. δολάρια και ανήλθε στα 45,3 δισ. δολάρια, με την ίδια να βρίσκεται πλέον στην 18η θέση της κατάταξης του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους, ξεπερνώντας τον Mukesh Ambani, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας και τον Carlos Slim τον πλουσιότερο άνθρωπο του Μεξικού.

Οι μετοχές της ανταγωνίστριας εταιρείας Walmart έχουν επίσης ενισχυθεί, αυξάνοντας τον πλούτο της πλουσιότερης οικογένειας του κόσμου. Η Alice, ο Jim και ο Rob Walton έχουν πλέον συνολικά περιουσία αξίας 169 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά σχεδόν 5% από τις αρχές του έτους.

Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, πρόσθεσε στην περιουσία του 10,4 δισ. δολάρια φέτος, ενώ η περιουσία του ιδρυτή της Zoom Video Communications Inc., Eric Yuan υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στα 7,4 δισ. δολάρια, καθώς η ζήτηση για την υπηρεσία τηλεδιασκέψεων εκτινάχθηκε λόγω των lockdowns.

«Η αδικία σε όλο αυτό είναι ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο», αναφέρει ο Maley. «Τα χρήματα γεννούν χρήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα