Πιζάντε VS Λογοθέτη: Nέα μεγάλη ήττα του ατσίδα εφοπλιστή και γιατί ο δικαστής του είπε ότι είναι ψεύτης

Περιμένοντας τις απαντήσεις Λιανού και Holterman 

Την ώρα που η ARCHIRODON ετοιμάζεται να διεκδικήσει δημόσια έργα, που θα πληρωθούν  από το Ελληνικό Κράτος, ένα κορυφαίο στέλεχος της (και μέτοχος του 12%, όπως φημολογείται στην αγορά) ο Ηλίας Λιανός, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπόθεση του 10% των μετoχών που είχε στην Ελλάκτωρ προ ολίγων μηνών.

Οι απαντήσεις έπρεπε να δωθούν ως χθες Παρασκευή αλλά λέγεται ότι ο κ. Λιανός ζήτησε και έλαβε νέα

προθεσμία.

Επίσης το ίδιο άτομο ερευνάται από τις αρχές (ΑΑΔΕ, Υπερεισαγγελία Διαφθοράς ) για την υπόθεση των PANDORA PAPERS.

Ταυτόχρονα νέα ερώτηση έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις επενδυτικές εταιρείες Reggeborgh και Atlas αναφορικά με την συνδιοίκηση επενδυτικού σχήματος ιδιοκτησίας τους στο Βέλγιο.

To σχήμα αυτό είναι το atlas invest upstream.

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης η οποία απαντήθηκε από τους δύο μετόχους της Ελλάκτωρ και αφορά την έρευνα για συντονισμό των ενεργειών τους  στην Ελλάδα χωρίς την απαραίτητη κοινοποίηση στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Η απάντηση που έδωσαν με λίγα λογια ήταν ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους.

Όμως τα πράγμα είναι κάπως διαφορετικά.

Η  ΕΚ ρωτάει όπως εξηγούν ότι στην  atlas invest upstream ( μια αλλοδαπή εταιρεία) εμφανίζονται να συνδιοικούν ο βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ κ. Henrikus Ηolterman και της ATLAS Marcel Van Poecke.

Eιδικότερα, στην AtlasInvest Upstream συμμετέχουν με ποσοστά 70% η Atlas και 30% η Reggeborgh.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας αναφέρουν πως συνδιαχειριστές είναι ο επικεφαλής της Atlas, Marcel Quirinus van Poecke και ο επικεφαλής της Reggeborgh Hendrikus Marinus Holterman.

Η προθεσμία για να απαντήσουν στη νέα ερώτηση ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.

Τι συμβαίνει με την ηγερία της ΤΙΤΑΝ

Όπως όλα δείχνουν στην ΤΙΤΑΝ ο σχεδιασμός του CEO Μιχάλη Κολακίδη, για να κρατηθεί η μετοχή σε κάποια ανεκτά επίπεδα μάλλον «είναι για την παιδική χαρά».

Στα μέσα του μήνα η μετοχή πήρε γερές ανάσες εξαιτίας και της ανόδου του  Γενικού Δείκτη αλλά τις τελευταίες ημέρες και πάλι οδηγείται στην απαξίωση.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 13,90 με πτώση 1,9%.

Η πενιχρή διάθεση της αγοράς να δει σοβαρά την μετοχή και ειδικά μετά την έκθεση της Eurobank Equities είναι σαφές ότι έχει προβληματίσει τους θεσμικούς επενδυτές.

Οι αναλυτές της Eurobank Equities μείωσαν την τιμή-στόχο της μετοχής της Titan Cement στα 17,90 ευρώ από 20 ευρώ προηγουμένως, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση “αγορά”.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μείωση της τιμής-στόχου αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εταιρείας αλλά και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των ανταγωνιστών της.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί, ωστόσο θετική στάση για την εταιρεία, ενώ αναμένει να επαναξιολογήσει τη στάση της μετά τη βελτίωση της “ορατότητας” όσον αφορά το κόστος εισροών της εταιρείας.

Η νέα τιμή-στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά περίπου 22%, με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι διαπραγματεύεται περίπου 20% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και με discount περίπου 10% χαμηλότερα έναντι των ανταγωνιστών της.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η άνοδος του κόστους ενέργειας και του κόστους μεταφοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έχει επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή τον τελευταίο καιρό, ενώ εκτιμά ότι αυτοί οι “αντίθετοι άνεμοι” αναμένεται να επηρεάσουν τις λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος ήταν εμφανής στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τα EBITDA να είναι μειωμένα κατά 17% σε ετήσια βάση μετά την αύξηση κατά 4% στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι δεν πρέπει να τρομάζουν τους επενδυτές, καθώς τα κόστη εισροών έχουν αρχίσει ήδη να υποχωρούν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι περισσότερες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, επιτρέποντας στους παραγωγούς μετακυλήσουν εν μέρει ή πλήρως το αυξημένο κόστος των εισροών στους πελάτες.

 Τα bonuses της Chipita και του ΥΓΕΙΑ

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2021 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο της Chipita ως τελευταία πράξη τους πριν ολοκληρωθεί η πώληση στην  Chipita, αποφάσισαν να μοιράσουν μέρισμα και στους υπαλλήλους της ελληνικής πολυεθνικής.

Αποδέκτες αυτού του έκτακτου μερίσματος είναι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της Chipita, οι οποίοι θα μοιραστούν 15 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας.

Βέβαια το καθαρό ποσό της διανομής μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Μετά την Chipita και το Το Δ.Σ του Θεραπευτηρίου Υγεία αποφάσισε να διανείμει καθαρά κέρδη ύψους 2,15 εκατ. ευρώ ως bonus στα στελέχη της εταιρείας.

Και σε αυτή την περίπτωση τα καθαρά χρήματα είναι περίπου τα μισά.

Γιώργος Λογοθέτης : Ο  “Γοητευτικός αλλά ψεύτης εφοπλιστής”

Πριν από αρκετά χρόνια ένας από τους καλύτερους φίλους του Βίκτωρ Πιζάντε,  ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης είπε στο επιχειρηματία: “ Δώσε μου 14 εκατομμύρια να βάλω και εγώ άλλα τόσα να ξεκινήσουμε εφοπλιστικές business”.

Λογοθέτης και Πιζάντε είχαν γνωριστεί χρόνια πριν και μάλιστα οι δυο τους είχαν γίνει και κουμπάροι.

Όμως ο Λογοθέτης όπως και στις περισσότερες business στην Ελλάδα αποδείχθηκε αναξιόπιστος.

Μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες φέρεται να εξαπάτησε τον κουμπάρο του κ. Πιζάντε

Ο κ. Βίκτωρ Πιζάντε σήμερα είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Bluehouse Capital, μιας μεγάλης κτηματομεσιτικής επενδυτικής εταιρίας.

Όπως ο Πιζάντε κατηγορεί για ίντριγκες και μηχανορραφίες τον Γ. Λογοθέτη και επισημαίνει ότι  τα χρήματα που του έδωσε,  εξαϋλωθήκαν.

Έτσι προ ετών ξεκίνησε μία ακόμη δικαστική διαμάχη στην Βρετανική Δικαιοσύνη εναντίον του Γιώργου Λογοθέτη ο οποίος ήταν στενός φίλος του Πιζάντε  -για πολλά χρόνια- αλλά και νονός της κόρης του.

Ο  κ. Πιζάντε που προσέφυγε στα Δικαστήρια του Λονδίνου γιατί -όπως ισχυρίζεται- ο Γ. Λογοθέτης τον παραπλάνησε και τον έπεισε να επενδύσει 14 εκατ. Δολάρια στην αγορά κάποιων πλοίων στα οποία θα επένδυε κατά 50% και η Libra (εταιρία συμφερόντων Λογοθέτη).

O VICTOR  Pizante και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, κατήγγειλαν τον Γ. Λογοθέτη και τις επιχειρήσεις του για εμπορική απάτη.

Στην αρχή βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προσδοκούσε ο κ. Πιζάντε.

Στα τέλη του 2020, το Δικαστήριο του Λονδίνου με την απόφαση EWHC 3332, έκανε δεκτό ένα αίτημα του Γιώργου Λογοθέτη και υποχρέωσε τον Β. Πιζάντε να πληρώσει 805.000 στερλίνες, για να καλύψει ένα μέρος των δικαστικών εξόδων στα οποία υποβάλλει τον εναγόμενο πρώην φίλο του.

Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν αφορούσε την ουσία της υπόθεσης, αλλά ήταν μια παράπλευρή απώλεια ήσσονος σημασίας.

Όμως χθες το πρωί το Βρετανικό δικαστήριο με μια απόφαση καταπέλτη, δικαίωσέ τον Βίκτωρ Πιζάντε.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr. η απόφαση (Neutral Citation Number: [2022] EWHC 161 (Comm)  Case No: CL-2019-000320) δικαιώνει πλήρως τον Πιζάντε.

Καταρχήν η απόφαση ορίζει ότι ο  Πιζάντε θα λάβει από τον Γιώργο Λογοθέτη και τις εταιρείες του περίπου  7 εκατ. δολάρια συν τους τόκους. 

Όμως ο δικαστής υποχρεώνει τις δυο πλευρές  να συζητήσουν μεταξύ τους και επιπλέον αποζημίωση λόγω διαφυγόντων κερδών της πλευράς Πιζάντε. 

Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα συνεδριάσει εκ νέου το  δικαστήριο για να αποφασίσει ο δικαστής το ύψος της αποζημίωσης, λόγω διαφυγόντων κερδών.  

Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του βρετανού δικαστή, που περιλαμβάνεται στην απόφαση του:  «κ. Λογοθέτη είστε γοητευτικός αλλά είστε ψεύτης».

Για την ακρίβεια ο δικαστής στην απόφαση του αναφέρει:

“Ο κ. Λογοθέτης είναι εντυπωσιακός και χαρισματικός, με έναν αέρα που αποπνέει ουσιαστική αυτοπεποίθηση.

Έχει μεγάλη άνεση στο λέγειν και είναι επικοινωνιακός, αλλά η γοητεία του και το χάρισμα του λέγειν υποδηλώνουν μια μη ικανοποιητική στάση απέναντι στο απλό θέμα της ακρίβειας των πραγματικών περιστατικών όταν κάνει business προς όφελος των Lomar/Libra.

Θα εστιάσει στο να δημιουργήσει μια καλή αίσθηση για μια συμφωνία, στο να είναι πειστικός, ενδεχομένως σε βάρος της ακρίβειας όπου αυτή μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και αισθάνεται ότι μπορεί να βλέπει την ανακρίβεια σαν λευκό ψέμα.

Αλλά δεν υπάρχουν λευκά ψέματα σε δηλώσεις γεγονότων που γίνονται με σκοπό να πειστεί κάποιος να κάνει μια συμφωνία._

Σε μια ειλικρινή απάντηση, ο κ. Τομάζος είπε για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν Lomar/Libra, με λίγα λόγια, ότι προσπάθησαν να κινηθούν έξυπνα σε ό,τι αφορά το πώς παρουσίαζαν τα πράγματα, αλλά αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ισορροπήσουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ εξυπνάδας και κακίας.

Όπως μου φαίνεται, μια τέτοια ισορροπία δεν είναι εύκολη και κάποιος που προσπαθεί να το κάνει όλη την ώρα, ή συχνά, μπορεί κάλλιστα να πατά στη λάθος πλευρά από καιρό σε καιρό.”

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα