Πέτσας: Οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων – Κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αντανακλά τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Σούδας, υπογραμμίζει την αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

Συνέχισε

σχολιάζοντας πως πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο, πως τα θετικά μηνύματα από την Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα ήταν πολλά, κάτι που δείχνει στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία αφήνει πίσω της την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ίσως περνάμε την καλύτερη φάση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε στην κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είπε ότι ούτε η επιστολή Ερντογάν βάζει στο τραπέζι θέμα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συζητήσει.

Πρόσθεσε ότι στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2016, δηλαδή μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο στην Σύνοδο Κορυφής (1 και 2 Οκτωβρίου) σε περίπτωση που ζητήσει άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε συντονισμό με την Λευκωσία, αν ζητήσει άμεση επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Άγκυρα σε παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Κανέναν ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65»

Αναφερόμενος στον κορονοϊό, είπε ότι εμφανίζει έξαρση σε πολλές χώρες, όμως η Ελλάδα -χάρις στα μέτρα και την ατομική ευθύνη- παρουσιάζει σταθεροποίηση στα ημερήσια κρούσματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες χώρες, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, συνέχισε, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δυναμική, όπως δυναμικό είναι και το φαινόμενο, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ειδικά στην Αττική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε ότι δημιουργούνται ξενοδοχεία καραντίνας που θα φιλοξενούν πολίτες, κυρίως αλλοδαπούς, που είναι ασυμπτωματικοί, αλλά νοσηλεύονται. Έτσι τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν, τόνισε.

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι «παλέτα των μέτρων είναι μεγάλη», υπάρχουν διαφορετικές επιλογές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανέναν ξεχωριστό μέτρο για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη οποία -σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές- μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων.

Ερωτηθείς για τις καταλήψεις σχολίασε και πάλι πως δεν πρέπει οι λίγοι να θέτουν προσκόμματα στο δικαίωμα των πολλών στην μάθηση. Υπάρχει προσδοκία, είπε, ότι το φαινόμενο θα φθίνει. Ωστόσο ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε φαινόμενο αυτοδικίας, λέγοντας πως το κράτος είναι εδώ για να επιβάλει τους κανόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα