Πέτρος Σμαχλίου: Ενδοφακοί μοντέρνας τεχνολογίας για καταρράκτη και πρεσβυωπία

Η επέμβαση καταρράκτη, η οποία πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες θεωρείται επέμβαση ρουτίνας από τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται ο θολωμένος φακός του ματιού και αντικαθίσταται από ένα καινούργιο φακό, ο οποίος ονομάζεται ενδοφακός και προσφέρει καθαρή όραση.

Η αλήθεια είναι ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις όλο και περισσότερες καθημερινές ανάγκες των ασθενών, η επέμβαση του καταρράκτη έχει εξελιχθεί. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα ένας άνδρας ή μια γυναίκα 65 ή και 70 ετών συνεχίζουν τις δραστηριότητες που έκαναν και νεότεροι, ιδιαίτερα μετά την

«εισβολή» των οθονών και του ίντερνετ στη ζωή μας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην δημιουργία νέων εξελιγμένων ενδοφακών και έτσι η επέμβαση του καταρράκτη θεωρείται πλέον μια διαθλαστική επέμβαση, μιας και η πλειονότητα των ασθενών θέλουν μετά την επέμβαση, όχι μόνο να βλέπουν καλά, αλλά να μη φορούν γυαλιά και να μπορούν να βλέπουν εξίσου καθαρά σε όλες τις αποστάσεις (μακρυά, μεσαία και κοντά).

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας έχουμε στη διάθεσή μας πολυεστιακούς, τριπλοεστιακούς,  ενδοφακούς διευρυμένου βάθους πεδίου (EDOF), αλλά και ενδοφακούς που συνδυάζουν τους παραπάνω τύπους (Synergy), για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πολυεστιακοί ενδοφακοί

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί έχουν διαφορετική δύναμη στις διαδοχικές ζώνες τους. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στον ασθενή να βλέπει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις, δηλ. μακριά, μεσαία (υπολογιστής, laptop) και κοντά.

Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί

Οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί παρέχουν ευκρινή και άνετη όραση σε μακρινές, μεσαίες και κοντινές αποστάσεις χωρίς να δημιουργούν κενά μεταξύ τους. Είναι σχεδιασμένοι για να απαλλάξουν τους ασθενείς από τα γυαλιά τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συγκεκριμένα διαθλούν το φως που εισέρχεται από μακρινή, μεσαία και κοντινή απόσταση, εστιάζοντας αυτό το φως σε ένα μόνο εστιακό σημείο στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδή χιτώνα). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει να εστιάζετε ταυτόχρονα σε αντικείμενα με διαφορετικές αποστάσεις και προσαρμόζεται στις δικές σας καθημερινές ανάγκες προσφέροντάς σας ποιοτικά καλύτερη όραση.

Ενδοφακοί διευρυμένου βάθους πεδίου (EDOF lenses)

Οι ενδοφακοί διευρυμένου βάθους πεδίου χρησιμοποιούν μια προηγμένη οπτική τεχνολογία που επιτρέπει να αυξήσετε το εύρος της εστίασης, σε σύγκριση με τους τυπικούς ενδοφακούς που διορθώνουν μόνο τη μακρινή όραση. Με αυτόν τον τρόπο οι EDOFενδοφακοί προσφέρουν καθαρή και άνετη όραση σε μακρινές και μεσαίες αποστάσεις, όπως είναι η οθόνη ενός υπολογιστή. Όσον αφορά καθαρά την κοντινή εργασία όπως για παράδειγμα το διάβασμα ενός εγγράφου, τότε ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετα κοντινά γυαλιά. Ωστόσο, το πλεονέκτημα των ενδοφακών διευρυμένου βάθους πεδίου (EDOF) είναι ότι παρατηρούνται λιγότερα οπτικά φαινόμενα κυρίως τη νύχτα (άλως, θάμβος, φωτοστέφανα)σε σχέση με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Ενδοφακοί Synergy (Συνδυασμός EDOF και τριπλοεστιακού ενδοφακού)

Ο ενδοφακός Synergy είναι ο πιο εξελιγμένος, διαθέσιμος ενδοφακός αυτή την στιγμή για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Η όραση των ασθενών σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οφθαλμολογίας το 2019, είναι πολύ καλή από μακρινή μέχρι κοντινή απόσταση με το contrast (αντίθεση) να διατηρείται σταθερό ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (βραδινές ώρες). Πολλοί ασθενείς μάλιστα αναφέρουν ότι μπορούν να διαβάσουν άνετα χωρίς έντονο φως, όπως θα έκαναν φορώντας τα πρεσβυωπικά τους γυαλιά. Ο Synergy παρέχει τη δυνατότητα “συνεχούς οράσεως”, διευκολύνοντας την ομαλή και σωστή εστίαση αντικειμένων σε διαφορετικές αποστάσεις.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και στην τεχνογνωσία ενός έμπειρου χειρουργού-οφθαλμιάτρου, έχουμε πληθώρα επιλογών σε ενδοφακούς για την αντιμετώπιση του καταρράκτη σήμερα. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ασθενείς οι οποίοι μετά την επέμβαση μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς τον καταρράκτη να τους ταλαιπωρεί, αλλά πλέον και χωρίς τη βοήθεια γυαλιών!

Αξίζει να πούμε ότι αυτοί οι νέου τύπου ενδοφακοί που λύνουν και διαθλαστικά προβλήματα είναι τόσο αποτελεσματικοί που χρησιμοποιούνται ακόμη και για ασθενείς που δεν έχουν καταρράκτη και είναι νεότεροι σε ηλικία, αλλά θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Αυτή η επέμβαση λέγεται “τύπου καταρράκτη” (στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται και σαν “clear lens extraction”). Οι ασθενείς που υποβάλλονται σ’ αυτή την επέμβαση αφαιρούν τον καταρράκτη σε μικρότερη ηλικία, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε νέα επέμβαση στο μέλλον, αφού δεν υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας καταρράκτη στη ζωή τους.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα