Πετρ Κέλνερ: Ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης σκοτώνεται στην Αλάσκα

Μόλις 56 ετών, ο δισεκατομμυριούχος τσέχος συλλέκτης Πετρ Κέλνερ έχασε τη ζωή του στην Αλάσκα όταν το ελικόπτερο για σκι προσέκρουσε σε παγόβουνο.

Μαζί με παρέα βρέθηκε στην περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο για να απολαύσει ακόμη μία φορά αυτό το επικίνδυνο άθλημα τελευταίας κοπής. Κάτι σαν το θαλάσσιο σκι, μόνο που αντί για ταχύπλοο χρησιμοποιείται ελικοπτερο.

Πρόκειται μάλλον για τον πλουσιότερο άνδρα της Τσεχίας, ιδρυτή του ομίλου PPF. Η περιουσία του ξεπερνάει τα 17.5 δισεκατομμύρια δολάρια

σύμφωνα με τους New York Times.

Στο ατύχημα έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι: Ο 33χρονος πιλότος, ο πενηντάχρονος καλεσμένος Μπεντζαμέν Λαροσέ (Benjamin Larochaix) και δύο ξεναγοί (52 και 38 ετών). Ο έκτος επιβάτης έχει επιζήσει, αλλά βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τραγική σύγκρουση πραγματοποιήθηκε κοντά στον παγόβουνο Κνικ, το χιονοδρομικό κέντρο από όπου νοίκιασαν και το αεροσκάφος: Το μοντέλο ελικοπτέρου Airbus AS350 B3.

Το μοιραίο συμβάν αποτελεί συνέχεια μίας σειράς ατυχημάτων με ακραία αθλήματα με μικρό περιθώριο λάθους. Προσελκύουν το διεθνές, εύπορο κοινό που αναζητά ασυνήθιστη περιπέτεια.

Πτήσεις πάνω από απόμακρα βουνά, πάρκα με ανέγγιχτη πούδρα χιονιού, όσο πιο μοναδική η εμπειρία, άλλο τόσο πιο ακριβή.

Εκπρόσωπος από τον σταθμό του σκι με ελικόπτερο δήλωσε ότι «τα τελευταία δέκα επτά χρόνια λειτουργίας μας δεν μας έχει συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο». Βρίσκεται στη λίμνη Τζαντ (Judd Lake), στην Αλάσκα.

Τα ελικόπτερα όμως χειρίζεται η εταιρεία Soloy Helicopters που εδρεύει στη Βασίλα, την έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Αλάσκα. Αυτοπροβάλλονται ως «ασφαλή, αποτελεσματικά, αξιόπιστα». Δεν υπάρχουν δηλώσεις από την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον σταθμό του σκι, ο Κέλνερ θεωρείτο θαμώνας. ο όμιλος PPF θα διευρευνήσει την υπόθεση περαιτέρω.

Ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του

Ο Πετρ Κέλνερ ζούσε με τη γυναίκα του Ρενάτα Κελνέροβα και τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Όμιλος PPF περιγράφει το ζευγάρι ως connoisseurs (στα γαλλικά, ειδήμονες) συλλέκτες έργων τέχνης. Τους άρεσαν πολύ τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους όπως το σνόουμπορντ και η ποδηλασία.

Είχαν δημιουργήσει το Ίδρυμα της Οικογένειας Κέλνερ (το 2009) για να διαχειρίζονται τις πολλαπλές δραστηριότητές τους στο πεδίο των καλών τεχνών.

Το Ίδρυμα διαθέτει τεράστια συλλογή από φωτογραφίες (1800 έργα από 150 δημιουργούς) καθώς και πίνακες.

Μέσω του Ιδρύματος διεύθυναν εκθεσιακούς χώρους στην Πράγα (το στούντιο του Γιόσεφ Σούντεκ, Josef Sudek Studio, την κεντρική γκαλερί Βάκλαβ Σπάλα -Václav Špála Gallery). Επίσης προωθούσαν την εγχώρια τέχνη στο εξωτερικό.

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας εξελίχθηκε σε φυτώριο σπουδαίων φωτογράφων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ανάμεσά τους ο σημαντικός Γιόσεφ Σούντεκ (1896-1976), δημιούργησε σχολή ως ο «ποιητής της Πράγας».

Για τις φωτοσκιάσεις και τον ονειρικό τρόπο με τον οποίο αποτύπωσε την πόλη.

Josef Sudek, πηγή Aesthetica Magazine

Σημείωσαν επίσης εκτενές φιλανθρωπικό έργο ειδικάστο χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα τους.

«Για την επαγγελματική του ζωή παρέμεινε γνωστός για το ήθος και τη δημιουργικότητά του αλλά η προσωπική του ζωή ανήκε στην οικογένειά του», δήλωσε η εταιρεία.

Ο Κέλνερ δημιούργησε την περιουσία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίς του 1990 με επενδυτική εταιρεία την οποία χρησιμοποίησε για να αγοράσει το κύριο πακέτο μετοχών της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα.

Η εταιρεία του διαθέτει γραφεία σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Χειρίζεται χαρτοφυλάκιο 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Οκτώβριο αγόρασε τον μιντιακό κολοσσό Central European Media Enterprises έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα πάλι με τους New York Times.

Στην Τσεχία δημιουργήθηκε έντονη ανησυχία ότι το δίκτυο δεν θα λειτουργούσε πλέον ανεξάρτητα.

Ωστόσο, ο Κέλνερ είχε τότε αμέσως δηλώσει ότι η αγορά πραγματοποιήθηκε «με αίσθημα ευθύνης». Δεσμεύτηκε ότι το δίκτυο θα διατηρούσε την ουδετερότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετρ Κέλνερ, Αλάσκα,petr kelner, alaska