Πάνω από 250 εκατ. ευρώ και 10.000 εργαζόμενοι αλλάζουν το πρόσωπο του Πειραιά

Tο πιο φιλόδοξο σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, πρωτοβουλία πρότυπο για όλες τις ελληνικές πόλεις όπως το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, υλοποιεί ο Πειραιάς σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η παρουσίαση του προγράμματος «Αναγέννηση του Πειραιά», όπως ονομάζεται το project, έγινε το βράδυ της Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης υλοποιείται από τον Δήμο Πειραιά και την περιφέρεια Αττικής, που επενδύουν πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε αναβάθμιση των υποδομών αρχικά στην περιοχή του Αγίου Διονύσου, ενώ στη συνέχεια τα έργα θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές του Πειραιά όπως είναι τα Καμίνια.
Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί από την εταιρεία Dimand, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και την εταιρία Παπαστράτος.

Το σχέδιο αφορά, όπως έχει γράψει ήδη το mononews.gr, την ανάπλαση στον «Άγιο Διονύσιο» των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Επίσης η Dimand Real Estate προχωρεί σε μία νέα επένδυση στον Πειραιά, ύψους 50 εκατ. ευρώ δημιουργώντας σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών εξαγοράζοντας στην περιοχές του Αγίου Διονυσίου τρία κτήρια και μικρά οικόπεδα. Οι πρώτες 50 κατοικίες της Dimand στον Πειραιά θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο και οι περίπου 210 συνολικά (περί τα 10.000 τ.μ.) σε δύο χρόνια.

Στον Πειραιά η Dimand τρέχει και το εμβληματικό project της αξιοποίησης του Πύργου που δεσπόζει στο λιμάνι. Πρόκειται για κτήριο 22 ορόφων, που παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια. Σε κοινοπραξία με τις Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea ΑΕΕΑΠ, η Dimand έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την ολοκλήρωση και στη συνέχεια εκμετάλλευση για 99 χρόνια του εμβληματικού κτηρίου. Η επένδυση που είναι αναγκαία είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως με άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα του Πειραιά είναι η ολοκλήρωση μέχρι τέλους Απριλίου της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων Παπαστράτου. Οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί και ήδη λειτουργούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 65.000 τ.μ. και 22.000 τ.μ. υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης, είναι μισθωμένοι στην Teleperformance και την Alpha Bank ενώ το σύνολο του ακινήτου μόλις ολοκληρωθεί θα περάσει εξολοκλήρου στην ιδιοκτησία της Grivalia (πρώην ΑΕΕΑΠ που έχει περάσει στον έλεγχο της Eurobank) που ήδη έχει σημαντικό τμήμα του.

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα φιλοξενούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την ευρύτερη οικονομία του Πειραιά.

Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίας του προγράμματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και χαρακτήρισε το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπλασης του Πειραιά ως σημείο αναφοράς και πρότυπο, για αντίστοιχες αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η περιοχή ξαναζωντανεύει ακολουθώντας τη ρότα της ανάπτυξης που έχει χαράξει στο σύνολο του ο Πειραιάς είπε και συμπλήρωσε ότι το έργο αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Οι συνολικές επενδύσεις που έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα θα ξεπεράσουν στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα 250 εκατ. ευρώ είπε . Ακόμη χαρακτήρισε εμβληματική την επένδυση της Cosco στο λιμάνι που συνέβαλε στο ξαναζωντάνεμα της περιοχής, μια επένδυση που συνεχίζεται και εκτός λιμανιού, όπως είναι το εργο που μελετάται στο «σιλό» για την δημιουργία σύγχρονου μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στα οφέλη που αποφέρουν στον Πειραιά, οι 10.000 εργαζόμενοι που θα απασχολούνται κάθε μέρα στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο της πολιτείας υπογραμμίζοντας ότι δουλειά της είναι να θέτει το πλαίσιο για την δημιουργία αξίας και προανήγγειλε νόμο για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αναφέρθηκε στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην περιοχή και τόνισε ότι οι αναπλάσεις δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές επιχειρήσεις του Πειραιά. Από το 2014 που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή εστιάσαμε στις αναπλάσεις με πρώτη την περιοχή του Αγίου Διονυσίου.. Χρειαζόμασταν την συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ευκαιρία δόθηκε το 2016 από την Dimand και τις επενδύσεις που σχεδίασε. Τους επόμενους μήνες πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένονται επιπλέον επενδύσεις πάνω των 100 εκατ ευρώ τα επόμενα χρόνια στην περιοχή.

Ο κ. Μώραλης συμπλήρωσε ότι για να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπτυξης πρέπει να βελτιωθούν και οι υποδομές όπως το τραμ και η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Με την ολοκλήρωση του τραμ, την υλοποίηση του master plan του ΟΛΠ στα σημεία που αφορούν άμεσα την πόλη, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μικρολίμανο, και την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την πόλη μας, την οποία μετατρέπουμε σε διεθνές ναυτιλιακό, επιχειρηματικο και πολιτιστικό κέντρο κατέληξε ο κ. Μώραλης.

Την εκδήλωση παρακολουθησαν υπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων του Πειραιά, εφοπλιστές όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, και ο Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και πλήθος κόσμου.

Keywords
Αναζητήσεις
dimand μαρινακης
Τυχαία Θέματα