Παχυσαρκία, η μεταβολική μάστιγα της εποχής: Τι νεότερο;

1ο μάθημα Καρδιομεταβολικού Σχολείου Metropolitan Hospital & Metropolitan General

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο, το πρωτότυπο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα, ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην καρδιομεταβολική ιατρική, ξεκίνησε τη «σχολική χρονιά».

Αυτό το διαδικτυακό, καρδιομεταβολικό σχολείο αποτελεί τη συντονισμένη προσπάθεια του Ομίλου Hellenic

Healthcare και συγκεκριμένα των θεραπευτηρίων Metropolitan Hospital και Metropolitan General, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και της Ιατρικής σχολής Σορβόννης, καθώς οι ιατροί που ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης και της λειτουργίας του σχολείου είναι (κατά αλφαβητική σειρά) οι συντονιστές Διευθυντές Γ. Κολοβού, Α. Μελιδώνης, Σ. Φούσας και συμμετέχουν και οι καθηγητές Γ. Γεροτζιάφας και Δ. Τούσουλης.

To πρώτο μάθημα που πραγματοποιήθηκε είχε θέμα: «Παχυσαρκία. Τι νεότερο;» και σε αυτό παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη σύγχρονη αυτή μεταβολική πανδημία.

Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν είναι συγκλονιστικά. Το 35% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, ενώ το 71% του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα άτομα (μελέτη ΥΔΡΙΑ). Περίπου 7.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τις διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία, ενώ τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα (Βody Μass Ιndex/Δείκτης Μάζας Σώματος >40) έχουν κατά 100% αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας συγκριτικά με τα νορμοβαρή (:φυσιολογικού βάρους).

Τα ασθενή άτομα με παχυσαρκία εμφανίζουν το πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα από τα νορμοβαρή, ενώ το 90% των ατόμων με παχυσαρκία για περισσότερο από 30 χρόνια θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα έχουν επίσης 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη συγκριτικά με τα νορμοβαρή. Ωστόσο, ακόμα και μείωση κατά 5% του σωματικού βάρους έχει ευεργετικές συστηματικές συνέπειες στην υγεία των παχύσαρκων ασθενών.

Η μείωση του σωματικού βάρους, ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, απαιτεί τροποποίηση των υγιεινοδιαιτητικών όρων ζωής. Η μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα DASH και οι χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται ότι είναι οι πλέον κατάλληλες και υγιεινές δίαιτες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η μηνιαία απώλεια 2-3 κιλών συνοδευόμενη από 150-300’ αεροβικής γυμναστικής εβδομαδιαία είναι η θεραπευτική πρόταση που επιτυγχάνει διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, στο ίδιο μάθημα, αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν οι τρείς φαρμακευτικές αγωγές (εκ των οποίων μία ενέσιμη), που, σήμερα, επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η απώλεια τουλάχιστον 5% του σωματικού βάρους σε ένα 3μηνο είναι το ελάχιστο μέτρο αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο απευθύνεται σε παθολόγους, διαβητολόγους, καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους και γενικούς γιατρούς από όλη την Ελλάδα, δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής σε όλους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, καθώς οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης και διαδραστικής συμμετοχής ακόμα και γιατρών από τα πλέον απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Απαντήσεις σε βασικές απορίες για την «ύπουλη» αυτή νόσο

Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου: Όταν «λάμπουν» έχουν διπλάσια πιθανότητα ολικής αφαίρεσης & καλύτερη πρόγνωση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα